Home ZanimljivostiPutovanja Seks ili turizam na Tajlandu

Seks ili turizam na Tajlandu

by redakcija

 

Tajland, vodeća turistička sila Azije. zemlja raznovrsnih prirodnih lepota, jedinstvenih kulturno-istorijskih spomenika, prelepih peščanih plaža, i najraznovrsnijeg noćnog života, već decenijama je cilj turistima iz celog sveta.
 
Iz Srbije za dvonedeljni aranžman nominalno ćete izdvojiti oko 1500 evra, i to je iznos sa kojim se prvo suočite. Naknadno još morate prežaliti 350 evra aerodromskih taksi, 60 evra za tajlandsku vizu i putno osiguranje je još 40-ak evra. Ukoliko želite da se hranite gde i prosečan Tajlanđanin, obrok na ulici ili lokalnom restoranu sa rojevima mušica oko vas, košta oko 50 Batha što je nešto manje od 2 dolara. Ako nećete svoj stomak da testirate ovim bućkurišima, u piceriji sasvim pristojna pasta ili pica je oko 200 batha (6 dolara). Najveći udarac za putni budžet, svakako su fakultativni izleti i noćni život i za ove 2 stavke niko vam ne može reći konačnu cifru.
 
Većina aranžmana započinje dolaskom u Bangkok i razgledanjem sa reke Čao Praja. Od reke su prokopani mnogobrojni kanali za navodnjavanje pirinčanih polja, a tu se nalazi i nezaobilazna pijaca na vodi. Kada doživite Bangkok danju, uveče se posećuje zabavni kvart Pat Pong. Mnoštvo prostitutki i travestita osmehuje vam se na svakom koraku. Sve lepe žene na Pat Pongu su ustvari travestiti, dok je većina devojaka visine oko 150cm i njihove godine teško možete proceniti.
 
Da ne pomislite da je Tajland samo prostitucija, kroz fakultativne izlete uverite se da je to zemlja sa dugom tradicijom i istorijom. Zanimljiva je priča o Ležećem Budi, obavezno posetite kraljevsku palatu a nakon toga se vratite u sadašnjost i sa 88. sprata Bajoki kule pogledajte ceo grad kao na dlanu.
 
Ove i još desetine destinacija su u ponudi turistickih agencija i najlakše je prepustiti se organizovanom fakultativnom izletu gde vodič brine o svemu. Izleti u sopstvenom aranžmanu daleko su jeftiniji pa nije loše probati samostalno posetiti Most na reci Kway i Tiger Temple koji se nalaze u blizini grada Kančanaburi .
 
Taksi od Bangoka do pomenutog grada je 10$, a svaki dodatni sat taksista vam naplaćuje 5$. Ulaz u hram tigrova je 10 dolara, obično slikanje pored tigra se ne doplaćuje, a da bi ste se slikali zagrljeni sa životinjom pripremite jos 5 $. Nedaleko odavde je reka Kway i legendarni most iz filma pored koga su brojne kućice na vodi. U njima je par restorana i nešto nalik na turistbiro u kome se uplaćuju traking ture stazama junaka filma. Ne nasedajte na ovaj vid prevare, već sami prošetajte za nekom grupom par kilometara utabanom stazom, jer staza je ionako izmišljena.
 
Što se tiče šopinga u Bangkoku, peporuka agencija je Platinum šoping kvart, a cene su slične cenama po našim radnjama. Na otvorenim marketima ako se dobro cenkate možete kupiti Rolex za 20$.
 
Kvart sa noćnim lokalima može vam doneti i nelagodnosti na koje niste navikli. Konobar vas može iznenaditi sa računom od 400$ za 4 piva sa objašnjenjem da je to po cenovniku .Obično su to restorani koji uz piće nude i prostituciju. Ona je u Tajlandu zabranjena zakonom i vrlo oštre kazne su predviđene ukoliko se pokrene postupak protiv prekršioca, ali skoro nikad do toga ne dođe. Česte su racije u klubovima u kojima se odigravaju seksualne manifestacije, ali se one završavaju veoma ironično, obustavom seksualnih predstava i nastavkom kada policija ode.
 
Posle Bangkoka, Ajutaja je svakako grad u kome se nalaze najvrednije istorijske građevine koje podsećaju da je u ovom gradu bilo sedište tajlandske kulture i prestonica od XIV – XVIII veka.
 
Pataja je bivše ribarsko selo na jugu Tajlanda koje se za 30-ak godine pretvorilo u pravu turističku destinaciju. Nalazi se 150km južno od Bangkoka i najupečatljivije je da svi stanovnici govore engleski jezik.
 
Plaže sa sitnim peskom, komforni hoteli, sportovi na vodi, bezbroj mogućnosti za provod i burni noćni život, uvrštavaju Pataju u jedno od najlepših odmarališta sveta. Rentiranje džipova je 20-30 $ dan, benzin je jeftin i samo treba da se prilagodite da je volan na "pogrešnoj strani".
 
Najuzbudljiviji dnevni provod je verovatno na Koralnim ostrvima na koje vas može odvesti lokalni kapetan svojim brodićem, ako mu platite 100$. Prvo što će vam reći je da je povratak planiran za 16h jer tada počinje plima i deo ostrva nestane pod vodom, a talasi postanu toliko veliki da pomislite da je došao sudnji dan. Na ostrvu su brojni trgovci raznim dragim kamenjem koji se pojave čim se brod usidri. Test da li je dragi kamen "pravi" vrši se na licu mesta. Prodavac traži od vas 2 kovanice, između njih stavi safir i jako lupi čekićem. Nakon toga, na kovanici ostane udubljenje, a safir je neoštećen. Cenkanjem dođete do cene od 10-30$ po komadu.
 
Tajlanđani su izuzetno pošten narod nenaviknut na mogućnost krađe i bilo kakve prevare. Cela zemlja ostavlja utisak mira i spokoja i nijednog trenutka se ne osećate nesigurnim. Na većini automobila ne postoji brava za zaključavanje, a na svojim domovima drže otključana vrata. Tu dozu poverenja zloupotrebljavaju neki balkanski turisti, plaćajući u dinarima, kunama i levima, neke vrste usluga. Zloupotreba je, jer naivnim Tajlanđanima sugerišu kurs 1:1 pomenutih valuta u odnosu na evro, a oni to često prihvataju, verujući da je to zvanični kurs. Opravdanje za ove prevare je možda reciprociitet koji se uspostavlja prema činjenici da za turistu ne košta ništa kao za Tajlanđanina i to je uočljivo na svakom koraku: na pijaci, u taksiju, u prodavnici. Za turistu se cena uvećava i Amerikanci ili Nemci smatraju uspehom ako cenu obore za 10%, a naši turisti ne kupuju ništa bez prepolovljene cene. I ove prepolovljene cene su višestruko veće od realnih. Kao parametar cena neka posluži primer sa taksijem: Start je 35 bata i kilometar 10 bata, tako da su retke vožnje po gradu preko 160 bata (5$). Međutim, ako pokažete vizit kartu hotela ili adresu gde želite da vas odveze, taksista će vam tražiti 50$ bez uključivanja taksimetra.
 
Ako nemate volju da se nadmudrujete sa lokalnim stanovništvom, ne odvajajte se od grupe, preporuka je agencije. Ipak, ako želite da realno doživeli Tajland – izađite ispod staklenog zvona vodiča…
 
Saša Veličković

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!