Home ZanimljivostiPoznati Sedam decenija od smrti Mike Alasa

Sedam decenija od smrti Mike Alasa

by redakcija

Srpski matematičar svetskog ugleda Mihailo Petrović, poznat i kao Mika Alas, ovaj svet napustio je pre 70 godina 8. juna 1943. godine.

Mika Alas (1868 -1943) koji je taj nadimak dobio zbog činjenice da se najradije družio s dunavskim alasima, još iz perioda najranije mladosti, iste manire sačuvao je i kada je postao profešor univerziteta i višestruki akademik. 

Pre mesec dana, 6. maja, kada je bila 145. godišnjica rođenja Mihaila Petrović Alasa, globalni internet pretraživač Gugl posvetio mu je svoj logo, čime je između ostalog podsetio da je Mika Alas bio počasni član i profesor akademija i univerziteta Bukurešta, Praga, Varšave, Krakova… 

Dopisni član Srpske kraljevske akademije postao je februara 1897. a dve godine potom našao se i u radnom sastavu SKA. Osnivač je beogradske matematičke škole, doktorirao je na Sorboni, bio je jedan osmorice prvih redovnih profesora Univerziteta u Beogradu, sa formalnim zvanjem, nakon što je univerzitet preimenovan 1905. godine. 

Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije. Tvorac je matematičke fenomenologije, teorije matematičkih spektara koja je praktično primenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima i veoma je doprineo matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija. 

Autor je i nekolicine popularno putopisnih knjiga koje su takođe za osnov imale njegovu ljubav prema ribarstvu: "Kroz polarnu oblast", "U carstvu gusara", "Jegulje". Imao je još jednu veliku ljubav – violinu. Živeo je na Kosančićevom vencu s pogledom na njegovu omiljenu reku, u kući koju je sam osmislio i podigao. 

Postoji teza da za predsednika Srpske kraljevske akademije nije izabran zbog protivljenja tadašnjih vlasti, ali istim vlastima nije smetalo da mu povere sastavljanje najpoverljivijih vojnih šifarnika. 

Česta je tema popularnih podsećanja, na ''stara dobra dobra vremena'' otuda i danas prva izdanja njegovih putopisa, većinom SKZ-ova, popularna su kod beogradskih bibliofila. 

Osim literature, dospeo je i na film ''Šešir profesora Koste Vujića'', niz ulica i institucija u Srbiji nose njegovo ime, od elitne matematicke gimnazije do popularne kafane na Obrenovačkom drumu ili čarde kod Slankamena, valjda u skladu s njegovom neobičnom ličnošću. 

Osim nekolicine naučnih zvanja i članstva u više naučnih društava i akademija, Mika Alas potrudio se, uredno, da položi i ispit za ribarskog majstora, prošavši prethodno i kroz staž šegrta i kalfe.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!