Home ZanimljivostiUmetnost Renoviranje stana – nekoliko koraka do udobnog doma

Renoviranje stana – nekoliko koraka do udobnog doma

by redakcija

Već izvesno vreme razmišljate da adaptirate kupatilo, želite da osvežite stare zidove, zamenite podove i stolariju ili su instalacije već dotrajale? Brinete o tome koliko će sve da vas košta i koliko dugo ceo proces može da traje? Renoviranje stana i kompletno preuređenje doma je za mnoge zahtevan zadatak koji se ne usuđuju da počnu.

Kao i za svaki veliki projekat, kod adaptacije stana je najažnije da procenite u koliko faza možete da raščlanite sve radove. Da li ćete potražiti pomoć profesionalaca za dizajn enterijera, koje sve poslove možete da obavite sami, da li zaista sav star nameštaj morate da izbacite? Kada znate odgovore na ova pitanja, već imate dobru osnovu za početak. Osmelite se i uradite sve što je u vašoj moći da vaš dom zablista.

Od vrhunskog komfora i enterijera u kom uživate deli vas samo nekoliko koraka.

Dizajn enterijera iz stručnog ugla – konsultujte se sa profesionalcima

Pre nego što otvorite vrata stana majstorima, prepravkama i novom nameštaju, veoma je važno da imate jasnu ideju kako želite da vaš stan izgleda nakon renoviranja. Dok neki ljudi imaju konkretnu viziju novog kupatila ili kuhinje, mnogi nisu sigurni da li će napraviti pametan izbor nameštaja i boja, tj. da li će pogrešno uložiti svoj novac i vreme. Konsultacije sa profesionalnim dizajnerom enterijera su u tom slučaju dobar potez.

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i dizajnerskim alatima, arhitekte danas mogu putem vizuelizacije i 3D rendera da vam otkriju potencijal prostora bez obzira na njegovu veličinu. Zapravo, angažovanjem stručnjaka možete da računate na nekoliko ideja i estetskih rešenja za vašu kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i svaki kutak u stanu. U ovoj početnoj fazi biće potrebno da procenite da li potrebno da menjate podove i stolariju, te da li ćete praviti neke veće izmene poput postavljanja pregradnog zida, šanka ili pak rušenja postojećih zidova.

Nakon razmatranja predloga i usaglašavanja sa ličnim željama, potrebama, ali i budžetom bićete sigurniji u svoju odluku i svakako spremniji da uložite u adaptaciju doma.

Koje podove da izaberete za životni prostor?

Renoviranje stana ne mora nužno da podrazumeva i zamenu podova, naročito ako su postojeće podne obloge u dobrom stanju i treba im manja reparacija. Kvalitetan parket, primera radi, uvek može da se hobluje i prelakira, brodski pod je takođe moguće prelakirati tako da povrati stari sjaj. Međutim, tamo gde postoje nepopravljiva oštećenja, biće neophodna zamena podova.

Kako renoviranje stana može biti finansijski poprilično zahtevno, izbori poput keramičkih pločica ili laminata su sasvim ekonomski opravdani. Zapravo, danas u ponudi imate razne linije laminata i drugih savremenih podova izrađenih novom tehnologijom koji po kvalitetu mogu da pariraju podnim oblogama od masivnog drveta. Pored toga što predstavljaju ekonomično i izvrsno estetsko rešenje za svaku prostoriju, pojedine vrste laminata su i izuzetno funkcionalne. Otporne na mehanička oštećenja, vlagu, plamen i fleke, smataraju se pametnom investicijom. Još jedna prednost ovih podova jeste i laka ugradnja, što znači da ih možete postaviti sami bez angažovanja majstora i pratećih troškova.

Nova stolarija – estetsko i funkcionalno rešenje

Nema sumnje da se zamenom podova i stolarije ostvaruju najznačajnije promene u svakom enterijeru. Uz estetsko i funkcionalno poboljšanje, novi prozori i vrata donose i veći stepen energetske efikasnosti svakom domu. Premda nova stolarija predstavlja uglavnom i najveći trošak, upravo se kroz dugoročne pozitivne rezultate i uštedu energije ovo ulaganje isplati.

Na tržištu su dostupni prozori sa dvokomornim i trokomornim staklom, napravljeni od PVC profila. Za one koji žele luksuzniju i masivniju varijantu postoje i petokomorni i šestokomorni prozori, koji su 10-15% skuplji. Dobre izolacione karakteristike ima i niskoemisiono staklo, odnosno staklo punjeno gasom argonom. Pored PCV stolarije, možete se odlučiti i za ALU profile i prozore aluminijum-drvo koje takođe odlikuje visok kvalitet.

Molerski radovi za potpunu transformaciju

U stanovima u kojima se menja stolarija, renoviranje podrazumeva i obavezne gipsarske radove. Neophodno je popuniti sve rupe oko vrata i prozora i uraditi gletovanje i obradu zidova. Ovo je pogodan trenutak za izvođenje svih ostalih molerskih radova koje imate u planu – spuštanje plafona, pravljenje pregradnih zidova, šankova i slično.

Pre molera (ili uporedo sa njima) biće neophodno da proverite sve instalacije u stanu. Poželjno je da angažujete profesionalce – vodoinstaltera i električara, da utvrde u kakvom stanju su vodovodne i kanalizacione cevi, te osigurače i elektroinstalacije. Ovo je naročito važno ako, primera radi, želite da uradite montažu novog osvetljenja na šanku ili spuštenom plafonu i slično.

Da li zaista treba izbaciti sve staro iz stana?

Renoviranje je proces koji vodi do kompletno novog stana. Međutim, da li to mora da znači da se sav stari nameštaj izbaci van? Dizajneri enterijera će svakako preporučiti da sve suvišno, nepotrebno i staro iznesete iz svog budućeg životnog prostora.

Prema tome, kada dobijete izaberete projekat arhitekte i odlučite da započnete adaptaciju stana taj početak se uglavnom zasniva na uklanjanju starih podova i stolarije, demontaži starih pločica i sanitarija, izbacivanju nameštaja. Naravno, ako postoji neki komad poput vredne police ili komode koja se generacijama nalazi u porodici i koja se može uklopiti u novi dizajn, zadržite je.

Kada oslobodite prostor, krenite redom: od rušenja zidova, provere instalacija, preko gipsanih radova, gletovanja zidova do zamene prozora i podova. Pošto se okreči i temeljno očisti ceo stan, možete pristupiti finalnoj fazi renoviranja – unošenje nameštaja.

Unesite novi nameštaj i dekor

Uređenje doma, postavljanje nameštaja i ukrašavanje svih prostorija je mnogima omiljeni deo renoviranja. Potrebno je da najpre ubacite ugradne ormare, namontirate sve garderobere i kuhinjske elemente, a potom postavite krupni komadni nameštaj. U dnevnom boravku su to ugaona garnitura ili sofa i vitrine, u spavaćoj sobi francuski ležaj i slično. Potom se unosi sto, stolice, fotelje i na kraju – kućni aparati. Pored nameštaja potrebno je uneti i dekorativne detalje, slike, ogledala, skulpture, lampe da bi životni prostor dobio poslednji estetski pečat.

Renoviranje stana je sasvim izvesno proces koji zahteva ozbiljne resurse. Morate osigurati novac, pripremiti se za neplanirana kašnjenja (pa i troškove), naoružati se strpljenjem. Međutim, pošto konačno završite sa rušenjem, bušenjem, spuštanjem plafona i ugradnjom novih podova i prozora moći ćete da uživate u rezultatima svog rada – novom i komfornom domu.

 

Srbijanka Stanković
Foto: pexels.com

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!