Home Info Radnici kolateralna šteta

Radnici kolateralna šteta

by redakcija

ko Privredni apelacioni sud ne odluči drugačije, Milorad Stojković će ostati bez direktorske funkcije , a sudeći prema jučerašnjem sastanku u Agenciji za privatizaciju, ni mesto zastupnika kapitala nije sigurno.

Dok oko 350 preostalih radnika Želvoza bukvalno gladuje, staro i novo rukovodstvo vode pravi rat – najpre preko suda, a potom i preko medija. Sukob oko prevlasti, sva je prilika, najviše će koštati te iste radnike koji ne primaju platu, niti im je povezan radni staž. O čemu se radi ?

Mali akcionari rešili su nedavno da presaviju tabak i pravdu potraže na sudu. Oni su tužili fabriku zahtevajući da se ponište sve odluke donete na vanrednoj sednici Skupštine od 8.aprila, uz obrazloženje da je ona nelegalno sazvana od strane aktuelnog zastupnika kapitala i direktora Milorada Stojkovića. Privrdeni sud u Požarevcu presudio je u njihovu korist i odluke Skupštine proglasio suprotnim zakonu i statutu Želvoza. Ako Privredni apelacioni sud ne odluči drugačije, Milorad Stojković će ostati bez direktorske funkcije , a ista sudbina snaći će i tek postavljene izvršne direktorke, Biljanu Josimović i Ljiljanu Popadić. U tom slučaju, na njihova mesta vratiće se smenjeno rukovodstvo : direktor Zoran Jokić i izvršni direktori Dragan Ilić i Radmila Ivanović. Sudeći prema jučerašnjem sastanku u Agenciji za privatizaciju, Miloradu Stojkoviću nije zagarantovano ni da će ostati na poziciji zastupnika kapitala, ako bi Privredni apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu suda u Požarevcu.

Sudija Zvezdana Karaklajić ocenila je da je Stojković sednicu Skupštine zakazao bez odluke Nadzornog odbora ili zahteva akcionara, a i dnevni red je sam predložio neovlašćeno. Tada je smenjen ceo Nadzorni odbor i odmah imenovan nov, a odluka nije dostavljena malim akcionarima koji su glasali protiv. Uprkos tome, Stojković je odluke registrovao APR-u. Samo četiri dana posle, novoizabrani nadzorni odbor smenio je dotadašnje članove izvršnog odbora i imenovao nove, što je sud takođe proglasio nezakonitim.

Sud je ocenio da je privremeni zastupnik kapitala imao ovlašćenje da sazove vanrednu sednicu skupštine u slučaju da organi upravljanja vrše opstrukcije i onemogućavaju da se zakaže sednica, ali kako Stojković nije dostavio dokaze o tome, njegovo postupanje nije u skladu sa statutom.

Milorad Stojković, koga je Agencija za privatizaciju najpre postavila za zastupnika kapitala Želvoza, pa je spornom odlukom ubrzo imenovan i za direktora fabrike, nije bio dostupan za komentar.

U međuvremenu, tri sindikata – ASNS, Sloga i Metalac, uputili su dopis Agenciji za privatizaciju, optuživši njeno rukovodstvo „da je ostalo gluvo i nemo na sva njihova upozorenja o nepravilnostima u radu Milorada Stojkovića“.

Samo troškovi nelegalne skupštine premašuju 500 hiljada dinara ,a o troškovima sudskog postupka koji po presudi suda padaju na teret Želvoza, a samim tim i radnika koji mesecima ne primaju platu, da ne govorimo, kaže se u dopisu sindikata koji su zatražili hitnu smenu Stojkovića. Dodaju da je „izostala reakcija Agencije dovela do ovoga, te da zastupnik kapitala sprovodi naređenja pojedinih centara moći nanoseći štetu fabrici čiju imovinu je dužan da štiti“.

Radnici Želvoza su poslednji minimalac primili u februaru, a pre nekoliko dana linearno im je isplaćeno po četiri hiljade dinara koje većina nije ni videla jer je banka pokrila ranije minuse. Država im duguje nekoliko plata i povezivanje staža od januara 2011.godine. Jednomesečnim štrajkom i blokadom pola grada početkom godine, izdejstvovali su otpremnine za 512 radnika,a u fabrici je ostalo njih 357.

Izvor: Naše novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!