Home InfoHronika Prevaranti „uvaljuju“ škart nakit iz Turske

Prevaranti „uvaljuju“ škart nakit iz Turske

by redakcija

Policija otkriva sve više prevara pri prodaji zlata i zlatnog nakita, a renomirani zlatari u Srbiji preporučuju da se prilikom kupovine otvore četvore oči, s obzirom na to da se veliki broj manjih trgovaca snabdeva iz Turske zlatom niskog kvaliteta izrade, koje prodaje po regularnim cenama.
Nedavno podnošenje krivičnih prijava protiv čak 14 vlasnika zlatara i juvelirnica u Smederevu zbog obmanjivanja kupaca, prodaje nakita na neovlašćenim mestima i falsifikovanja službenih isprava pokazalo je koliko je ovo tržište neuređeno. Sagovornici Pressa kažu da smederevski slučaj nije usamljen i da je situacija ista u celoj Srbiji.

Porodična tradicija

– Prilikom kontrole u Smederevu, posle pljačke zlatare „Celje“ i potrage za ukradenim dragocenostima, utvrdili smo da 14 zlatara nema adekvatne dozvole za rad, neke nisu imale ni dokumentaciju o ulasku i izlasku robe, što ukazuje da su predmeti ukradeni ili švercovani. Nađeno je i mnogo robe iz Turske, loše finoće i kvaliteta, koja je u Smederevo stizala preko čoveka iz Prizrena – navodi Pressov izvor iz policije.

U Direkciji za mere i dragocene metale potvrdili su za Press da su njihovi stručnjaci prilikom kontrole smederevskih zlatara ustanovili da se prodaju predmeti od dragocenih metala koji ne ispunjavaju zakonom propisane zahteve. Nakit nije imao državni žig kojim se potvrđuje da je izrađen u određenoj finoći, a predmeti nisu bili označeni ni znakom proizvođača, niti oznakom finoće.

– Građani bi prilikom kupovine predmeta od dragocenih metala trebalo da obrate pažnju na oznake na njima i da nikako ne kupuju predmete koji nemaju državni žig, pošto je to jedini dokaz ispravnosti u pogledu sastava i finoće. Takođe, svaki kupac ima pravo da od prodavca zatraži lupu i tako proveri oznake na predmetu i uporedi ih sa slikom oblika državnih žigova, koja mora da bude istaknuta na vidnom mestu u prodajnom prostoru – savetuju u direkciji.

Saveti za kupovinu:

1. Nikako ne kupujte zlato koje nema državni žig
2. Od prodavca tražite lupu i uporedite oznake na predmetu sa slikom državnih žigova
3. Slika žigova mora da bude istaknuta na vidnom mestu u zlatari
4. Cene belog i žutog zlata su iste, ne dozvolite da vam skuplje prodaju belo
5. Birajte zlatare koje su na glasu i posluju dugi niz godina
6. Uvek tražite fiskalni račun i garanciju

Miodrag Stefanović, vlasnik zlatare „Stefanović“, kaže za Press da gotovo sve ozbiljne zlatare u svom nazivu nose prezime porodice u čijem su vlasništvu.

Samo za školovane

– To garantuje kvalitet i ozbiljnost u poslovanju. Po prezimenu možete znati poreklo porodice i otkad je zlatara u njenom vlasništvu. Nijedna ugledna porodica neće rizikovati da prevarama ukalja svoje ime. Mušterija treba da izabere zlataru koja postoji dugo. Kupovina u zlatarama koje postoje svega godinu-dve i imaju razna bombastična imena veoma je rizična – navodi Stefanović.

On tvrdi da su kod nas ređe prevare kada se, na primer, nakit od 14 karata prodaje kao da ima 18, već se to uglavnom dešava u zemljama kao što su Turska, Egipat, Tunis…

– Tamošnji trgovci ne očekuju da više ikada vide kupca i zato se ne libe da ga prevare. Tamo se često nižekaratno zlato ili teška pozlata prodaju kao zlato od 22 ili 24 karata. Kod nas su, međutim, česti problemi u pogledu kvaliteta izrade zlatnog nakita. Naime, dosta manjih proizvođača se snabdeva iz Turske zlatom niskog kvaliteta izrade, koje prodaje po istim ili nešto nižim cenama od naših. Ali, taj komad vrlo brzo više nije za upotrebu, promeni boju, polomi se ili ošteti – ističe Stefanović.

I vlasnik zlatare „Andrejević“ Kosta Andrejević slaže se da je važno da građani obrate pažnju gde kupuju nakit i da to čine u zlatarama sa renomeom i tradicijom.

– Ozbiljne radnje izdaju fiskalni račun i garanciju i to građani moraju uvek da traže. Takođe, ukoliko stalno jurite nižu cenu, dobićete robu lošijeg kvaliteta. Uz to, trebalo bi onemogućiti da svako otvori zlataru, kao što je slučaj sada, već da dozvole dobijaju samo stručnjaci koji su se školovali za ovaj posao – objašnjava Andrejević.

Izvor: Press online

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!