Home InfoŠkolstvo Predstavnica grčkog Ministarstva oduševljena našim interesovanjem za jezik svoje zemlje

Predstavnica grčkog Ministarstva oduševljena našim interesovanjem za jezik svoje zemlje

by Redakcija

U nedelji obeležavanja Svetskog dana grčkog jezika, gošća Saveta grčke nacionalne manjine i smederevskog Udruženja Kantakuzina, bila je Katerina Makrojanaki, koordinatorka Ureda za obrzovanje Grka u dijaspori Ministarstva prosvete Grčke. Bila je to prilika da se okupljeni, u školi “Dimitrije Davidović”, podsete prvih koraka, načinjenih pre 15 godina, kada je u našem gradu zaživela serija besplatnih kurseva grčkog jezika za najrazličitije generacije.

Grčki se učio u smederevskim osnovnim i srednjim školama, vrtićima, a bilo je časova organizovanih i za odrasle. Vremenom se širila lista, pa su tako, ovom susretu prisustvovali i predavači koji rade u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu. Sve učesnike i polaznike danas je gotovo nemoguće nabrojati, ali se članstvo Saveta i Udruženja Kantakuzina, sa ponosom seća godina kada je interesovanje bilo toliko da su, recimo, u osnovnim školama, termini bili popunjeni već prijavom mlađih osnovaca i da su đaci od petog do osmog razreda morali da sačekaju narednu etapu…

„Grčki nacionalni savet paralelno vodi dva pravca u oblasti obrazovanja. Jedan je altrenativno učenje grčkog uz pomoć Ureda za obrazovanje u dijaspori, to je nešto što je van zvaničnog obrazovnog sistema i na tome je angažovano nekoliko naših profesora u više gradova. Drugi način je ono do čega smo pre dve godine došli – naše Ministarstvo obrazovanja je dozvolilo da se od petog razreda osnovne škole, uvede fakultativan predmet, grčki jezik sa elementima nacionalne kulture. Sada treba ta dva pristupa povezati, videti kakvo je interesovanje i kako da ta ideja i zaživi“ – kazao je Petar Rodifcis Nađ, predsednik Saveta grčke nacionalne manjine u Srbiji i dodao da su svi planovi morali da budu odloženi zbog pandemije i izmenjene nastave u školama.

Video snimci mališana i školaraca iz Smedereva koji na grčkom broje, pevaju, recituju, razgovaraju i sve to uče kroz igru i zabavu, ostavili su snažan utisak na Katerinu Makrojanaki:

„Imam božanstvene impresije! Mnogo smo zadovoljni aktivnostima Saveta, vidimo da je urađen veliki posao i da se čine veliki napori. Kada vidimo sve to, kakve su reakcije i kakav prijem imamo kod naših prijatelja Srba, mogu samo da poručim da ćemo uvek biti tu da pomognemo, šta god je potrebno u vezi sa obrazovanjem, podržaćemo ovu inicijativu i za uvođenje grčkog u škole. To je senzacionalno i svakako će nam biti velika čast da se tako nešto dogodi. Želimo da se naš jezik priča gde god da postoji interesovanje. Treba se osvrnuti i na versku stranu celu ove priče jer naš jezik to ima, to nam je zajedničko, pravoslavlje.“ – rekla je koordinatorka Ureda za obrzovanje Grka u dijaspori Ministarstva prosvete Grčke i podsetila da jezik njenog naroda, na žalost, zbog toga što je samo za jedan glas propuštena takva prilika, ipak nije proglašen svetskim jezikom. Ipak, to, očigledno ne predstavlja prepreku da ga uče svi koji to žele.

Tokom celodnevnog susreta, gosti su takođe posetili i izložbu “Heroji i heroine grčke revolucije 1821.” u Centru za kulturu nastalu povodom obeležavanja dva veka od početka borbe za nezavisnost Grčke, zatim Muzej i tvrđavu, a takođe su položeni i venci na Spomen česmu “Pobratimstvo”, podignutoj u čast Rige od Fere u Mihajlovcu.

 

SDCafe.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!