Home InfoDruštvo Pravda i nepravda majskih poplava

Pravda i nepravda majskih poplava

by redakcija

Voda od majskih poplava davno se povukla ali nepravda prema oštećenima još nije.

Bračni par Gvozden Zdravković i Stanija Novičić iz Kolara preživeo je poplavu ali sada im preti davljenje u srpskoj administraciji, zastarelim propisima i isterivanju pravde.
Oni maju sličnu muku kao i mnogi građani Srbije koji se bezuspešno žale na obračun obeštećenja štete.
– Najviše nas muči nepravda. Neki su zakinuti, drugi dobili više nego što im sleduje. Svi u Kolarima svrstani su u prvu kategoriju štete, a to je daleko od istine, kaže Gvozden Zdravković.


Mulj i blato u kuhinji nakon poplave

Ostaci parketa nakon poplave

Zdravkovićima su poplavljene dve kuće i lokal, uništen nameštaj. Gradska Komisija za procenu štete popisom je utvrdila da  šteta  iznosi 1,3 miliona dinara. Rešenjem su svrstani u prvu kategoriju, a odobreno im je deset puta manje obeštećenje odnosno 120.000 dinara. 
Ovo, ipak, nije incident, već poštovanje propisa starih više decenija.
Prema starim pravilnicima, koji su sada primenjivani, vlasnicima objekata prve kategorije oštećenja pripada 120.000 dinara. 
U mnogim slučajevima, međutim, način razvrstavanja stepena oštećenja ne poklapa se sa realnom štetom, i zato su Zdravkovići, poput mnogih, suočeni sa nepravednom raspodelom novca. Potopljeni objekat svrstan u prvu kategoriju,  automatski znači 120.000, bez razlike da li je šteta 20.000 ili 220.000 dinara. 

U tome nije i najveći problem.
Od 120.000 dinara, ova prodica dobila je 93.000 dinara jer im je, kažu, opcigovana  suma za  dostavljen  građevinski materijal, kako se navodi i u rešenju.
– Nikakav materijal mi nismo dobili, tvrdi Zdravković. Ciglu nismo dobili, kakav parket, polikolor, cement, vrata i prozore,  što tu sve piše. Komisija je napravila taj popis, imamo papir, ali materijal ne. Oni su nam zapravo u građevinski materijal uračunali sto, dve stolice,  šporetić i mini frižider koji inače ne radi, što su nam dali.

"Građevinski materijal" koji su dobili

Mi to nismo tražili, samo su istovarili u dvorište šta su hteli. To je procenjeno na 27.000 dinara, pa  oduzeto od ukupne sume, priča Stanija Novičić.

Supružnici tvrde da je i humanitarna pomoć nepravedno deljenja.
– Svi su poplavljeni, tačno, ali naša šteta je najveća. Davane su pare nekima kojima voda nije stigla ni do praga, a nama je bila do pojasa. Kad smo se žalili, rekli su, šta hoćete, vi imate. Da ne govorim o davanju pomoći preko veza i vezica. Crveni krst je delio pomoć kako im se sviđa. Zapisnici se ne slažu, spiskovi za pomoć pravljeni su od oka, par puta nismo ni bili na spisku, tvrde oni.

Na rešenje gradske komisije Gvozden Zdravković se  žalio. Nadležna komisija Vlade Srbije usvojila je žalbu, i tražila novu procenu, sa obrazloženjem da lokalna komisija nije pravilno primenila materijalne propise. Novi uviđaj je obavljen u septembru prošle godine, ali rešenje još nije stiglo u Kolare.

Danas, svi zidovi kuće imaju vlagu i izgledaju ovako.
Vlaga u dnevnoj sobi

Vlaga u kuhinji

Vlaga u kuhinji

 

ŠTETA OD POPLAVA U SMEDEREVU

Stambeni objekti   53.215.398,00
Javni objekti  2.545.200,00
Lokalna infrastruktura   163.250.000,00
Lokalni putevi    8.350.000,00
Privredni objekti  5.539.518,00
Poljoprivredna zemljišta  197.738.447,00
Ostalo     54.011.453,00

UKUPNO
484.650.016,00

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!