Home Info Poteklo prvo gvožđe u Železari

Poteklo prvo gvožđe u Železari

by redakcija

Nakon dvomesečnog „tihog hoda” druga visoka peć u „Železari Smederevo” počela je juče ujutru ponovo da radi, a predveče je iz nje poteklo prvo gvožđe.

U naredna dva do tri dana prve tone tečnog gvožđa biće transportovane u pogon Čeličane odakle će nakon kontinuiranog livenja prvi slabovi krenuti ka Toploj valjaonici, saopštio je fabrički Sektor za odnose sa javnošću.

Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u „železari”, potvrdio je za „Politiku” da za sada sve teče po planu.

U prvom mesecu rada planiramo proizvodnju u ekvivalentu od 65.000 tona gotovih proizvoda. Zaposleni se polako vraćaju na posao, u skladu sa potrebama pogona. Sirovina ima dovoljno za nekoliko meseci, a dotle očekujemo da se reši pitanje prodaje „železare”, kaže Bojković.

Prodaja „Železare Smederevo” u žiži je javnosti. Sve oči uprte su u srpsku vladu od koje zavisi šta će biti sa nekadašnjim gigantom i više od 5.000 radnika. Zainteresovanih investitora ima, poručuju iz radne grupe za „železaru”, ali se njihova imena čuvaju poput najvećih državnih tajni.

„Politika” je u više navrata pisala o potencijalnim partnerima, a naši izvori u fabrici i vladi i dalje tvrde da su među najozbiljnijim „igračima”rusko-češki holding „Junajted grupa” sa sedištem u Luksemburgu i američka „Esmark stil grupa” iz Čikaga.

Međutim, prema najnovijim saznanjima, iz „igre” nikako ne treba sasvim izbaciti ni engleski Investicioni fond „Vestvud” sa sedištem u Beču, sa kojim je Skupština „železare” potpisala memorandum o saradnji kojim su izrazili zainteresovanost za kupovinu 100 odsto kapitala fabrike.

Kao mogući i veoma ozbiljan pretendent na strateško partnerstvo sa „Železarom Smederevo” ima i jedna domaća firma, tvrdi izvor „Politike”. Reč je o prvoj srpskoj valjaonici betonskog gvožđa „Metalfer stil mil” iz Sremske Mitrovice koja posluje u okviru „Metalfer grupe”, čiji je većinski vlasnik italijanska kompanija „STG grupa”. U ovoj valjaonici koja radi od 2008.godine, mesečno se proizvede oko 25.000 do 30.000 tona gvožđa za građevinske armature. Proizvode i rebrastu armaturu i glatku žicu. Pre dve godine bili su ozbiljno zainteresovani za kupovinu „Železare” u Nikšiću .

Ko je od njih najbliži cilju, zavisi isključivo od toga da li će država raspisati tender, ali i ponuda koje budu dali zainteresovani partneri.

Valja istaći da ozbiljne kompanije koje dugoročno razmišljaju i planiraju da investiraju na duže staze, na tenderima uvek daju nižu ponudu od kompanija koje često nude i nerealne cene, pa posle preprodaju ili ne investiraju ništa. Država mora strateški da razmišlja pri donošenju odluke, smatra naš sagovornik blizak rukovodstvu fabrike.

Dok se čeka sudbonosna jesen, u Smederevu vlada neizvesnost. Proizvodnja se obnavlja, ali se sa njom po ko zna koji put obnavljaju i nade da će fabrika opstati.Radnici očekuju da država izabere najbolje partnere,a o mogućnosti da tender ne uspe, ne žele ni da razmišljaju. Ni ostatak Smedereva, koje bukvalno zavisi od „železare”, ne želi da veruje u loš scenario.

Paljenjem peći, da parafraziramo ministra Dušana Vujovića, „Smederevo ima auto u voznom stanju”. Do jeseni ostaje da se nadamo najboljem kupcu.

O. Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!