Home InfoDruštvo Pojas nevinosti i u 21. veku?

Pojas nevinosti i u 21. veku?

redakcija

Šokirana nedavnim brutalnim silovanjima, grupa mladih u Indiji izumila je zaštitni donji veš i kaputiće. Šveđanke koriste pravi arsenal oružja u obliku modnih sitnica i zaštitni pojas protiv napasnika. Japanke se kamufliraju u nindža stilu, a pripadnice kineske manjine u Indoneziji nose klasični pojas nevinosti. Koliko smo odmakli od Srednjeg veka kada su krstaši ostavljali za sobom „zaključane“ verenice i žene da sačuvaju čednost kao najveći miraz?

 

Pre nekoliko meseci jedan mladi par u Delhiju napala su četvorica ljudi na putu kući iz večernjeg izlaska. Devojku su brutalno silovali i bestijalno izmrcvarili, a njega prebili. On je preživeo, ali 23-godišnjoj studentkinji nije bilo spasa. 

Samo nekoliko dana nakon te tragedije, javnost je šokirala vest o brutalnom silovanju i mučenju petogodišnjeg deteta, zbog čega su revoltirane mase izašle na ulice tražeći smrtnu kaznu za zlostavljače i oštriji odgovor vlasti. 

Zgroženi ovim događajima neki su odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i zaštitite se koliko je moguće. I ne samo u Indiji, pa se na raznim stranama sveta dovijaju kako da doskoče nasilnicima. 

U Indiji je grupa mladih osmislila odeću opremljenu tehničkim rešenjima za imobilizaciju napasnika pod zajedničkim nazivom SHE („ona“ na engleskom) – što je akronim za Society Harnessing Equipment ili u slobodnom prevodu „oprema za društvenu zaštitu“. 

Dvoje indijskih studenata elektrotehnike konstruisali su tako grudnjak koji aktiviran šalje 82 električna šoka u slučaju neželjenih dodira. 

Studentkinje Indijskog nacionalnog instituta za tekstilnu tehnologiju još su 2004. kreirali „kaputić protiv napastovanja“ koji pušta 110 volti, izveden u teksasu i akrilu. 

Studentkinja avijacije Maniša Mohan sa svojim koleginicama je konstruisala prsluk koji, osim što proizvodi električni šok, ima ugrađen GPS kojim se locira žrtva, a napadnuta osoba može poslati policiji poruku za pomoć. 

U strahu od uličnih napada, japanska dizajnerka Aka Cukioka po uzoru na crne kostime tradicionalnih nindža kreirala je „urbanu kamuflažu“. Kao što su nindže noću širile ogrtače i skrivale se u mraku, tako se Ajin naizgled obični crveni ogrtač u slučaju opasnosti u trenu rastvara i pretvara u „automat“ za kolu i kikiriki.

Pošto je u japanskim školama i vršnjačko zlostavljanje veliki problem, nudi se i školska uniforma otporna na ubod nožem, kao i knjižica sa uputstvima za majke kako da đake obuku kao male razbojnike da školskim nasilnicima deluju opasnije. 

Šveđanke mogu nabaviti celi mali arsenal hladnog oružja u obliku modnih sitnica, od češlja koji postaje bodež ili spreja za oči u obliku ruža za usne do ukrasnog priveska koji jednim potezom postaje sečivo. Dve švedske tinejdžerke izmislile su svojevrstan pojas nevinosti, s toliko faza otkopčavanja da se nevešti napadač spetlja, a žrtva dobije dragoceno vreme. To je neka vrsta obrnutog pojasa nevinosti – objašnjavaju – jer dok su njime nekada drugi kontrolisali žensku čednost, sada je kontrolišu same žene. 

Britanski The Mirror je ne tako davno izveštavao o ženama kineske manjine u Indoneziji, koje pri večernjim izlascima obvezno nose pojas nevinosti da spreče učestala silovanja bandi kao političko sredstvo u lokalnim sukobima s Indonežanima. 

Pojas nevinosti u 21. veku? 
Zar se tako malo toga promenilo od srednjovekovne mode kada su njim vitezovi osiguravali čednost svojih verenica i supruga? 

U to doba je nevinost bila ženin glavni miraz, pa bi odlazeći u Krstaške ratove s neizvesnim vremenom povratka, vitezovi naručivali pojaseve kod posebnih bravara i kovača, a ovi bi se pod pretnjom smrti obavezali na izradu samo jednog ključa. 

Uz odobrenje roditelja, crkve i vlasti devojke su okivane teškim metalnim pojasom s mostom među nogama koji je imao dva mala otvora za veliku i malu nuždu. 

Možete zamisliti koliko je bilo prijatno nositi takvo breme, ako imate u vidu da su se žene morale izgladnjivati da ih manje žulja to silno gvožđe. 

Spravica se u Evropi zadržala punih 600 godina (poslednji model je izrađen u Nemačkoj 1903), a u 19. veku naročito je bila tražena u Americi i Engleskoj, u jeku industrijske revolucije, kada su je radnice nosile na posao u fabrikama da se zaštite od nasilnih kolega.

Izvor: TPORTAL.HR

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!