Home InfoKultura O srpskim despotima i njihovoj vlasteli

O srpskim despotima i njihovoj vlasteli

by redakcija1

U Centru za kulturu, 16. aprila biće održano predavanje o srpskim despotima i njihovoj vlasteli u periodu od 1402. do 1459. kada je prestala da postoji srpska srednjovekovna država.

Stefan Lazarević je dobijanjem titule despota avgusta 1402. stekao veliki ugled u odnosu na ostale srpske velikaške porodice.

Ipak, time nije mogao odmah da obezbedi potpunu vernost sopstvene vlastele i suprematiju nad Brankovićima – veći deo vlastele stao je 1409. na stranu njegovog brata Vuka.

Međutim, nakon što je njegov brat postradao 1410. despot Stefan je uspeo da slomi moć krupne vlastele. Od tada pa sve gotovo do pred sam kraj postojanja Despotovine, vlastela neće ugroziti neprikosnoveni položaj srpskih vladara.

Nakon prvog pada Despotovine 1439. bilo je uglednih vlastelina koji su nastojali da održe svoj položaj priklanjajući se osmanskom osvajaču.

Nakon smrti Đurđa Brankovića 1456. došlo je, u vladarskoj porodici, do podele na protursku i prougarsku struju koja se zapaža i među vlastelom, o čemu će takođe više reči biti ovom prilikom, kao i o tome koje je obaveze vlastela imala u korist vladara, šta se promenilo ulaskom elitnog sloja društva u poslove u vezi sa rudarstvom, kako su podizane zadužbine ali i kako se zabavljala naša vlastela u državi srpskih despota.

Predavač je dr Miloš Ivanović, istoričar, viši naučni saradnik na Istorijskom institutu Beograd. Program počinje u 18 i 30 u Koncertnoj dvorani.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!