Home InfoDruštvo Ne živi se očima već srcem, dušom i umom

Ne živi se očima već srcem, dušom i umom

by redakcija1

Svake godine, povodom Međunarodnog dana slepih i Svetskog dana belog štapa, Gradska organizacija slepih Smederevo priređuje različite događaje, među kojima i književne večeri.

Ovoga puta, susret u Narodnoj biblioteci je izgledao nešto drugačije jer su se članovi, pre svega obraćali školarcima.

Za njih je bio raspisan literalni konkurs na teme „Volim te iako me ne vidiš“ i „Moj beli super štap“, na šta je podsetila Jelena Stojanović, sekretar Saveza slepih Srbije i poručila:

Veliki je odziv bio na ovaj Konkurs, stiglo je više od 30 radova, to je pohvala za učenike i škole. Hvala svima nastavnicima koji su imali tu vrstu svesti i senzibiliteta da decu motivišu da pišu o nama.  

Miloš Pržić, član UO Gradske organizacije slepih Smederevo, kazao je da su ovakvi programi jedan od načina da se uspostavi kontakt sa onima koji ne poznaju svakodnevicu slepih osoba

Ideja da se književni konkurs sprovede, potiče iz želje da se deca i mladi navedu na razmišljanje. Jer, šta će se desiti kada nastavnik srpskog kaže da mogu da pišu za Konkurs koji je raspisao Savez slepih?

Ako je tema – Moj beli super štap, šta će današnji mladi čovek da uradi?  Pa na internetu će potražiti šta je to. To je onaj istraživački deo pisanja, onda sledi kreativni deo. Pisanje je upravo to, istraživanje plus kreativnost.

Jednoga dana kada ta deca odrastu, dobićemo lekara, zanatliju, sportistu, fizičkog radnika ili naučnika koji može nešto da uradi za ljude koji ne vide. Ili barem da zna kako da se prema njima ophodi – rekao je Pržić i ohrabrio prisutne đake da tokom ovog susreta pitaju sve što ih zanima o životu slepih, što su oni nešto kasnije i učinili.

Miloš je takođe bio i član komisije koja je pregledala radove uz Maru Ožegović i Aleksandru Ljubisavljević, profesora srpskog jezika i književnosti.

Prema njenim rečima, srednjoškolci su, očekivano, razumeli šta je bilo najvažnije za ovaj konkurs, dok je kod mlađih đaka primećen slabiji odziv, najverovatnije zato što oni i ne znaju mnogo o ovoj problematici.

Mi smo se rukovodili time da bude odgovoreno na temu na interesantan način. Zaista su bili zanimljivi radovi, ja sam uživala radeći sa Marom i Milošem. Zasedali smo 10. oktobra i ustanovili da su pristigla 32 rada. Tri u kategoriji nižih, 14 u kategoriji viših i 12 od učenika srednjih škola u Smederevu.

Takođe, dva rada su stigla iz Markovca, a jedan iz Palanačke gimnazije i oni su pohvaljeni. Bilo bi dobro da na dalje motivišemo decu i da više radova, stigne sledeće godine iz grupe najmlađih đaka – poručila je Aleksandra Ljubisavljević.  

Potom su dobitnicima uručene nagrade. Treće mesto među mlađim osnovima, osvojila je Kristina Stamenković iz škole „Branko Radičević“, drugo Đorđe Gajić iz škole u Vodnju, a prvo Sonja Petrović iz O.Š. „Dr Jovan Cvijić“. Svi su, baš kao i u narednoj kategoriji, pisali na temu „Volim te iako me ne vidiš“.

U višim razredima osnovne, trećeplasirana je Dušica Medić, druga Petra Pantović (obe iz škole „Dimitrije Davidović“) a prvo mesto osvojila je Una Jakovljević iz škole „Branislav Nušić“.

Kada je reč o srednjoškolcima, treća je Mina Ambruš učenica Medicinske škole Sveta Petka, drugi Marko Đorđević, a prva Sandra Marković (oboje iz TTPŠ „Despot Đurađ“)

Takođe, na početku programa, Vesna Petrović, sekretar Gradske organizacije slepih pročitala je Proglas izdat povodom Svetskog dana belog štapa, a u kome se, između ostalog poručuje da slepe treba posmatrati kroz njihove sposobnosti, a ne kroz invaliditet koji imaju.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!