Home InfoDruštvo Na kosidbi najbolji Vuk i Cvijeta

Na kosidbi najbolji Vuk i Cvijeta

by redakcija

U Goranskom gaju kraj Smedereva održana je 17. manifestacija Kosidba na Plavincu. Među takmičarima najbolji je bio Vuk Vučković iz Čačka, a titula najbolje među damama pripala je Cvijeti Knežević iz Vrbasa.

Opet su kose "ukrstili" najveštiji iz Srbije, BiH, Crne Gore. Čak 193 kosača iz 30 gradova prijavilo se ove godine za kosidbu, što je najviše od kada se manifestacija održava.

– Kiša nije omela kosače da dođu. Ovde je cilj biti viđen i družiti se, održati tradiciju, a za nagrade niko toliko ne mari – kaže Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača "Plavinac" koje je organizator manifestacije.

U svečanom defileu, uz kosačku himnu, svečana odela, zdravicu, među kosačima je bilo i staro i mlado i čak dvadesetak dama.

– Naša kosidba je poznata po učešću dama i po tome je jedinstvena u Evropi. Ranije žene nisu kosile, bilo je to sramota, a danas naše kosačice su rame uz rame sa kolegama – rekao je Rogan.

Komisija je izabrala deset najboljih kosača koji su se potom takmičili u finalu. Bodovali su brzinu i kvalitet otkosa.

Kosidbu tradiiconalno pomaže Grad Smederevo, MZ Plavinac, Udruženje gorana, a glavni organizator je Udruženje kosača "Plavinac".

Kosidba na Plavincu okupila je brojne smederevske organizacije i udruženja. Bilo se izloženih slanih i slatkih poslastica, kuvali su se pasulj i riblja čorba u kazanima za goste. Priređen je i kulturno-umetnički program, a na kraju i svečani ručak za kosače i goste.

J.Ilić

 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!