Home InfoEkologija Masovno trovanje ptica grabljivica i šakala

Masovno trovanje ptica grabljivica i šakala

redakcija

"Pretragom terena ustanovili smo da je u pitanju masovno trovanje", izjavio je predstavnik tog Društva Marko Šćiban navodeći da su 12 mrtvih ptica kao i sisari pronađeni u subotu, 18. februara.
Nekoliko dana ranije, Slaviša Šošić iz tog mesta je prijavio inspektoru za zaštitu životne sredine da je našao dva mrtva mišara koji su odneti na analizu u veterinarski institut, saopštilo je to Društvo.

Šćiban je dodao u saopštenju da su mrtve ptice i sisari ležali na svega nekoliko metara "od dva leša ovaca koje je neko dobro nafilovao otrovom".

"To je bio izvor trovanja i ove nezapamćene ekološke katastrofe", rekao je Šćiban

Predstavnik Društva Milan Ružić je rekao da slučaj trovanja kod Osipaonice to društvo svrstava u najteža zabeležena u Srbiji u poslednjih 20 godina.

"Ukupno 14 mišara je stradalo, a brojka bi bila mnogo veća da nismo brzo odreagovali. Potrebno je hitno neškodljivo uklanjanje zatrovanih leševa ovaca kako bi se sprečila dalja ekološka katastrofa", rekao je on.

On smatra da je neko koristio preparat "furadan" kako bi otrovao šakale koji su se nastanili u blizini sela.

Slučaj je prijavljen nadležnoj inspekciji za zaštitu životne sredine koja će po službenoj dužnosti obavestiti policiju i tužilaštvo.

U saopštenju je navedeno da kazna za ubijanje jednog mišara iznosi 160.000 dinara i da je u ovom slučaju državi naneta kupna šteta od ; 2.240.000 dinara.

Nepravedno optuženi

Mišari i šakali tokom cele godine pretežno se hrane glodarima kao što su voluharice, miševi i pacovi koji se ubrajaju u glavne neprijatelje poljoprivrede. Osim toga, rado jedu i ostatke uginulih i mrtvih životinja i time sprečavaju širenje zaraza u prirodi. No, mišari i šakali nepravedno su optuženi da izazivaju štete na lovnoj divljači i redovno se nalaze na nišanu i sve češće namerno se truju.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!