Home ZanimljivostiZdravlje Kućni požari tokom zime – najčešći uzroci i preventive

Kućni požari tokom zime – najčešći uzroci i preventive

by redakcija

Zima je godišnje doba kada slobodno vreme najviše volimo da provodimo u udobnosti svog doma – ušuškani, uz kamin, dobru knjigu, laganu muziku, omiljeni film i topao napitak. Ako pritom uključimo novogodišnje lampice, zapalimo mirisne sveće, a iz rerne dopire zanosan miris prazničnih kolačića, idila je potpuna.

Kako tokom hladnih meseci provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, češće koristimo električne uređaje, koji mogu dovesti do požara ukoliko ne obratimo dovoljno pažnje na njihovo održavanje i pravilno rukovanje. Zbog toga je broj požara znatno veći u zimskom periodu u poređenju s ostatkom godine. Dobra vest je da većinu kućnih požara možete lako sprečiti. No, pre nego što se posvetimo načinima prevencije požara, otkrivamo koji su najčešći uzroci požara u kućama tokom najhladnijeg godišnjeg doba.

Najčešći uzroci kućnih požara tokom zime

Kućni požari zimi se obično mogu pripisati faktorima kao što su grejne jedinice (kvar, neispravni dimnjaci, kontakt žeravice iz kamina sa spoljašnjom sredinom), kuvanje, sveće, eksplozije toplotnih lampi, lampice za jelku i drugi svetleći ukrasi.

Neočekivani uzroci požara mogu biti čak i mobilni uređaji. Prilikom punjenja telefona ili tableta u blizini kreveta, ovi uređaji rasipaju toplotu što može izložiti ukućane riziku od požara.

Ugljen monoksid je gas bez mirisa i boje, koji je česta pretnja u domaćinstvima. Oprema za grejanje i kuvanje su izvori ugljen monoksida, čije otpuštanje u većim koncentracijama povećava rizik od požara.

Još jedan čest okidač kućnih požara je neispravno napajanje. Uobičajeni signali da kablovi u Vašem domu ne rade ispravno je često pregorevanje osigurača ili smanjenje intenziteta svetlosti prilikom istovremenog rada dva ili više uređaja.

Kako da sprečite požar u kući?

Prvo što bi trebalo da uradite je da se zaštitite od ugljen monoksida. Curenje ovog opasnog gasa može izazvati bilo koji uređaj za sagorevanje goriva, kao što su peć ili šporet. Kako najbolje da se zaštitite od ugljen monoksida? Ugradite detektore opasnih gasova. Brojne kompanije kao što je VideoMont nude kvalitetnu opremu i instaliranje alarma na svakom nivou Vašeg doma. Obavezno testirajte alarme jednom mesečno da biste bili sigurni da pravilno funkcionišu i menjajte baterije svakih šest meseci.

Prema brojnim statistikama, kuvanje je vodeći uzrok požara i povreda u domaćinstvu. Stoga se pobrinite da tokom kuvanja nikada ne ostavljate rernu, toster ili posuđe na ringli bez nadzora. Dodatan vid opreza je da držite kuhinjske krpe, ubruse i druge zapaljive materijale dalje od šopreta. Nakupljanje masnoće unutar rerne ili na površini šporeta takođe povećava rizik od pojave požara, te često čistite šporet i rernu kako biste izbegli nepoželjne ishode.

Takođe izbegavajte paljenje mirisnih sveća u blizini zapaljivih predmeta, naročito onih od sintetike. Sveće nikako ne bi trebalo da ostavljate bez nadzora, čak ni kada dogore. U slučaju da sveća izgori do kraja, držač svećnjaka se može prekomerno zagrejati i zapaliti. Iako upaljene mirisne sveće daju posebnu čar hladnim zimskim noćima, ipak se postarajte da otklonite svaku mogućnost pojave nekontrolisanog plamena u bilo kom delu kuće pre nego što odete na spavanje.

Kad smo kod čari zimskih noći, ima li šta lepše od dekoracije novogodišnjim lampicama? Znamo da želite da budete kreativni i uredite svoj prostor u prazničnom stilu. Dok uživate u ovoj razonodi, potrudite se da bezbedno postavite sve svetleće ukrase. Zamenite bilo koji niz svetala sa labavim spojevima sijalica, pohabanim ili istrošenim žicama. Vodite računa da ne preopteretite utičnice i da uvek gasite lampice pre nego što odete na spavanje ili izađete iz kuće.

Dok smišljate novogodišnje dekoracije, imajte na umu da i tip jelke može uticati na pojavu požara. Loša vest je da i pravo drvo i veštačko gotovo podjednako potpiruju požar. Ako se odlučite za pravo drvo, budite oprezni, jer ono ima tendenciju da bude izloženo većem riziku da se zapali zbog sušenja iglica. Veštačko drvo će u slučaju plamena ispuniti Vaš prostor opasnim hemikalijama. Kako se zaštititi? Jednostavno posmatrajte i prirodnu i veštačku jelku kao sve druge zapaljive materije i postupajte u skladu s tim. Drugim rečima, postavite ih što dalje od izvora toplote kao što su radijatori, kamini i električne grejalice. Osim toga, postarajte se da Vaša novogodišnja jelka ne blokira izlaz iz kuće, kako biste mogli što lakše i brže da izađete na sigurno.

Nije na odmet da i pored svih mera opreza koje svakodnevno praktikujete, osmislite plan evakuacije u slučaju požara. Na taj način ćete detaljno upoznati sve sigurne načine da napustite prostorije, te ćete biti bezbrižniji znajući da su i najmlađi upućeni u način bekstva ako do požara dođe u Vašem odsustvu.

 

Srbijanka Stanković
Foto: pexels.com

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!