18.02.2012.

Roman na papiru od zlata

D6ea7f492bc3dcee7c89037c3e0802ca

Samizdatom romana "Isaija" na luksuznom papiru ručno presvučenom 24-karatnim zlatom, književnik Milosav Slavko Pešić iz Smedereva obeležava pola veka spisateljskog rada.

Roman je nazvan po inoku Isaiji, jednom od najznačajnijih pravoslavnih monaha u Evropi 14. veka, letopiscu, kalamaru, logotetu i prevodiocu koji je umro neposredno pred Kosovski boj i sahranjen je uz temelj Grižičke crkve.

Pešić ispisuje povest, hroniku uspona i nestanka loze osnivača Smedereva, preplićući san i javu, realno i fiktivno.

"Ovu knjigu sam istinski snevao još od juna 1968. Roman je ispisan kao alegorična bajka s gorkim pasažima koji će čitaocu, ako ne zagrebe, no samo klizi pogledom po redovima, lako promaći", ukazuje autor.

U "Isaiji" nema sporednih likova. Svi likovi su stvarni, istorijski, ogrnuti svojim imenima i delima i svi su na nebu, sem neimenovanog naratora, Titove udovice Jovanke Broz, direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca i slikara Vladimira Dunjića, kaže autor.

Roman je ilustrovan s nekoliko desetaka fotografija iz privatnog života Brozovih ili snimljenih tokom državničkih poseta, od kojih se većina prvi put objavljuje u Srbiji. Roman sadrži i autentične topografske mape, s ucrtanim putevima predaka porodice čiju sudbinu prati, stotinu godina pre no što su pod barjakom sina kneza Dervana iz Bele Srbije njihovi potomci došli na Balkan i osnovali Smederevo.

Knjiga se, kako navodi autor, zbog skupe štampe i visokih marži neće prodavati u knjižarama, već će čitaoci moći da je naruče preko Pešićevog sajta www.pesic.name, gde će se prodavati po proizvodnoj ceni.

"Kao da nije dovoljno tegobno valjano napisati knjigu i naći joj izdavača, nego se treba boriti i s visokim nametima. Odabrao sam da objavim roman u sopstvenoj režiji, da ima identitet, privlačnost, pa i neodoljivost, a ne da čeka milost čameći po izdavačkim fiokama. Čemu pisanje, sav trud i muka ako čitalac i pored želje ne može da je kupi", pita se autor.

Pešić posebno ističe da je “brinuo o lepoti i zvuku reči”, kao i da je melodičnosti i sugestivnosti romana sugestijama doprinela profesorka muzike Ana Bojičić, jedna od pet recenzentkinja.

Milosav Slavko Pešić rođen je 1943. godine u Nišu. Studirao je Vojnu akademiju u Zagrebu, koju je ubrzo napustio, da bi u Beogradu upisao filozofiju i teologiju.

Za pola veka stvaralaštva objavio je više zbirki pesama (Mefistov vez, S ljubečitim štovanjem, Mirna kuća, Smrt je lovac samotan, Mastilo je gorko, Mačje, mišje i druge…), kratkih priča (Čovek protiv sebe), roman “Ženik” prema kojem je napisao i monodramu “Mek ko duša”, roman “Šaka mraka”, kritički izbor i prevod s komentarima Mocartovih epistola ženama Pisma osamljenika, izbor naručenih pesama o Josipu Brozu Titu objavljivanih u periodici, pod naslovom “Kad te zaboli duša”, koja je za nepuna dva meseca prodata u 45.000 primeraka. Objavio je i izbor svojih pesama pod naslovom “U dom za stare stigao je komunizam”.

Pre četrdeset godina objavio je zbirku pesama “Knjiga postanja” kao ekstravagantno, bibliofilsko izdanje po opremi a u tiražu bestselera, a šest godina kasnije poemu “Helena spava s mišicom pod glavom” s unikatnim ilustracijama slikara Miće Uzelca.

Godinama je u brojnim jugoslovenskim erotskim časopisima objavljivao erotske priče. Prevodi priče Vudija Alena, Karen Bliksen, Margaret Etvud, Džona D. Selindžera, slovenačke pesnike i prozaiste. Preveo je knjige Svetlane Makarovič “Odbrojavanja”, Ervina Frica “Prolaznost”, Alojza Ihana “Srebrnjak”, Alojza Gradnika “Pesme”, Tona Kuntnera ”Moja kuća”, dramu Emila Filipčiča “Zatočenici slobode”, s ruskog pesničku zbirku Tatjane Mihailovne Gluškove “Bez rastanka” i s nemačkog Maruše Krese Vajdner “Juče, danas, sutra”. “Knjigu promena”, obimnu romansiranu ilustrovanu istoriju Smedereva, objavio je 2007. godine.

Njegove pesme uvrštene su u više antologija, među kojima su izbori Bogdana A. Popovića “Poezija i tradicija”, Stojana Stepanovića “Mlada srpska poezija”, antologija pesama inspirisanih freskama Zorana Gluščevića “U vreme nesigurno”, Antologija jugoslovenskog pesništva o biljkama po izboru Milorada R. Blečića, antologija pesama o Gračanici Ratka Popovića…

Cc55037f43c103c75f23a5dfe7beb09d
24.04.2017.
Umetnička biografija legendarnog glumca i jugoslovenske kulturne ikone. Priču o glumačkim i intimnim svetovima Dragana Gage Nikolića, kao velikog junaka kinematografije, teatra i televizije, isprič...
48a2f82ff4766e784986b50d6300b7ff
21.11.2016.
Jedanaesta knjiga a ujedno sedmi roman Vedrane Rudan, Muškarac u grlu predstavlja ovu provokativnu spisateljicu u dosad najzrelijem izdanju. Kroz odnos glavne junakinje s nekoliko raz...
A313d16f79f24e28599362b8116f183a
01.08.2016.
...Kažete li im: „Dokaz da je mali princ postojao jeste to što je bio divan, što se smejao, što je želeo ovcu. Kad čovek želi ovcu, to je dokaz da postoji“, oni će sle...
F3297d3fe47a8457230a6395d76884ff
17.02.2016.
Razvoj i vaspitanje deteta u prve četiri godine života „Ova knjiga je klasik iz oblasti vaspitanja i trebalo bi da se nalazu u biblioteci svake porodice!“ Frankfurter Allgemeine Zeitung...
3eb9537e248f9a3821c6d117bffd9442
12.01.2016.
Zabavna, duhovita, pametna, originalna knjiga. Vrhunsko satirični sajt ponovo se pojavljuje u štampanom izdanju. Preko duhovito sročenih lažnih vesti između redova pročitaćete suštu isti...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
411e0b5d5561a8cb890b8e6dddec0bab
Poslao: miroslav Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste izašli na izbore ukoliko bi sada bili raspisani?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 697
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300