Home ZanimljivostiSaveti Kako da se nosite sa toksičnim ljudima – NLP tehnike koje pomažu

Kako da se nosite sa toksičnim ljudima – NLP tehnike koje pomažu

by Redakcija

Okruženje u kom radimo je veoma važno za našu efikasnost, ali i celokupno blagostanje. U zavisnosti od toga s kakvim ljudima sarađujemo i da li smo u dobrim odnosima sa kolegama, možemo da govorimo o produktivnosti i uspehu.

Ponekad se uz svu volju da sarađujemo nađemo u nezavidnoj situaciji da radimo sa ljudima koji nisu otvoreni za kompromise. Toksična ponašanja kao što su maltretiranje, ogovaranje, agresivni ispadi, “zabijanje noža u leđa” i manipulacija mogu dovesti do sukoba i ozbiljnih problema među kolegama. Suočavanje sa ovakvim tipom saradnika na radnom mestu može biti teško i stresno. No, to ne znači da nije moguće postaviti granice i pronaći pametne načine da se nosite sa njihovim ponašanjem. Uz NLP strategije koje pomažu, možete svaku potencijalnu emocionalnu i profesionalnu štetu da svedete na najmanju moguću meru.

Pogledajte koje sve korake možete preduzeti kako biste što uspelije komunicirali i radili sa toksičnim kolegama.

Otvorena komunikacija

Jedan od najboljih načina da se obratite toksičnim kolegama jeste otvaranje dijaloga sa njima. Pokušajte da ne pravite pretpostavke i umesto toga ih saslušajte i postavite dodatna kako biste razumeli šta  uzrokuje toksičnost. Važno je da budete otvoreni i iskreni sa svojim kolegom, a da istovremeno poštujete njihova osećanja. Pitajte ih šta uzrokuje toksičnost i pokušajte da razumete njihovu perspektivu.

Pokušajte da stvorite “siguran prostor”, tako da kolega sa kojim razgovarate može da izrazi bez straha od osude ili kritike. Ovo će pomoći u izgradnji međusobnog poverenja, što je od suštinskog značaja za svaki uspešan odnos. Postoje mnogi kursevi asertivne komunikacije koje vam mogu pomoći da poboljšate svoje veštine i krećete se u dobrom smeru. Sticanje znanja za NLP practitioner-a jedna je od pametnih životnih, a ne samo poslovnih odluka. U okviru edukacije dobijate mogućnost da ovladate korisnim strategijama, postanete empatičniji i otvoreniji, ali i naučite da postavite granice. Tako istovremeno možete da razumete sagovornika, ali ne i da dopustite da vas svojom toksičnošću poremeti.

Postavljanje granica

Postavljanje granica može biti efikasan način upravljanja dinamikom radnog mesta, posebno kada je u pitanju rad sa toksičnim kolegama. Dogovorite se oko toga koliko često i kada ste dostupni za kontakt, iznesite svoja očekivanja u vezi sa ponašanjem na sastancima ili u toku rada na timskim projektima.

Postoje četiri vrste granica koje možete postaviti: emocionalne granice, vremenske granice, fizičke granice i mentalne granice. Na NLP edukaciji možete naučiti mnogo o načinu na koji se granice postavljaju. Važno je da budete jasni i direktni i da objasnite zašto postavljate granicu. Uz asertivno i smireno pokazivanje svojih očekivanja možete izgraditi zdravo radno okruženje, a da pritom ne kršite ničija prava. Jednom kad ih postavite, važno je da budete dosledni, jer ako niste u skladu sa granicama i drugi ih neće poštovati.

Dokumentovanje razgovora

Toksično ponašanje može brzo postati problem koji se ponavlja osim ako se ne reši direktno. Kad god dođe do razgovora sa teškim kolegom, pratite o čemu se razgovaralo i zabeležite sve postignute dogovore kako bi svi ostali odgovorni za svoje postupke i reči u budućnosti.

Dokumentovanje razgovora takođe može pomoći da se obezbede dokazi o bilo kakvom neprikladnom ponašanju kome ste izloženi. Svejedno je da li ćete tokom konverzacije voditi beleške, snimiti razgovor ili pak imati prisutnog svedoka. Posedovanje zapisa o tome šta je rečeno i dogovoreno može da pomogne da se eventualni sporovi u budućnosti reše brzo i efikasno.

Briga o sebi

Da biste ostali emocionalno jaki kada imate posla sa nekim toksičnim, od suštinske je važnosti da praktikujete brigu o sebi. Pokušajte da pravite pauze češće i tražite stvari van posla koje vam donose mir i sreću. Odvojite vreme da radite nešto u čemu uživate, kao što je čitanje knjige, šetnja ili slušanje muzike. Ovo će vam pomoći da ostanete prizemljeni i fokusirani na pozitivne aspekte svog života. Na NLP treningu podsetiće vas na važne resurse energije koje svi imamo, ali i na one naše dragocene “jake” strane, odnosno izvore motivacije i inspiracije bez kojih ne možemo istinski raditi.

Takođe, vodite računa da dovoljno spavate i redovno vežbate. Ove aktivnosti mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa i dati vam energiju potrebnu da se nosite sa teškim situacijama.

Razgovor sa menadžerom

Ako se toksično ponašanje nastavi, možda će biti potrebno razgovarati sa menadžerom ili drugim višim licem kako bi se osiguralo da se situacija reši na odgovarajući način i u skladu sa politikom kompanije. Ujedno možete na ovaj način izbeći sve potencijalne pravne probleme.

Kada razgovarate sa menadžerom, važno je da ostanete profesionalni i da pružitte jasne primere toksičnog ponašanja. Pripremite se na potencijalan pritisak od strane menadžera ili drugih viših rukovodilaca, jer oni možda neće ozbiljno shvatiti situaciju ili će pokušati da umanje njen značaj.

Dokumentujte razgovor sa mendažerom u pisanoj formi, tako da postoji zapis o situaciji i svim potencijalnim rešenjima o kojima se razgovaralo.

Mir i objektivnost

Može biti teško ostati miran pred toksičnim ponašanjem, ali važno je da zapamtite, ako reagujete agresivno i nastupite u besu samo možete pogoršati situaciju. Umesto toga, pokušajte da ostanete fokusirani na činjenice i da budete što objektivniji kada se bavite bilo kojim problemom.

Kada se suočite sa toksičnim kolegom, nekoliko puta duboko udahnite i pokušajte da ostanete što smireniji. Ovo će vam pomoći da razmišljate jasnije i da odgovorite na odgovarajući način. Pored toga, velike su šanse da se osoba tako ponaša iz straha ili nesigurnosti, pa pokušajte da pristupite situaciji sa empatijom i razumevanjem.

Razvijte zdrave strategije suočavanja sa toksičnošću

Od maltretiranja preko primanja loših vesti, do osećaja preopterećenosti ili opšte iscrpljenosti, zaista može biti mnogo različitih stresnih momenata na poslu. Suočavanje sa stresom i održavanje dobrog mentalnog zdravlja zahteva zdrave metode suočavanja sa toksičnim situacijama. Bolje ćete se osećati i lakše funkcionisati ako preduzemete proaktivne korake da rešite scenarije ovog tipa.

Jednostavan način za početak je da steknete naviku da pravite redovne pauze tokom dana. Dozvolite nekoliko minuta za aktivnosti u kojima uživate, kao što su čitanje knjige, odlazak u šetnju, slušanje muzike, dremanje itd.

Važno je da noću spavate kvalitetni, kako bi vaš um imao vremena da se odmori i napuni. Takođe je korisno uključiti se u pozitivno razmišljanje kada se pojave izazovi. Umesto da automatski počnete da mislite negativno o sebi ili situaciji, izaberite pozitivne reči.

Poznavanje razlike između konstruktivne kritike i štetnih primedbi je od suštinskog značaja. Konstruktivne povratne informacije mogu podstaći razvoj i ne treba ih zanemariti.

Na kraju, uvek imate opciju da potražite podršku kada je u pitanju upravljanje problemima toksičnosti. Bilo da se radi o prijateljima, članovima porodice ili profesionalnim savetnicima porazgovarajte s nekim o svojim teškim okolnostima. Ako je situacija složena, možete da potražite pomoć od terapeuta ili NLP kouča, za uspešnije rezultate.

Obraćanje toksičnim kolegama nije lak zadatak, ali se svakako može uraditi uz prave strategije i veštine. Identifikujte koren toksičnosti kolege i vodite uvek iskrene razgovore uz jasno postavljene granice. Konačno, odvajanje vremena za sebe i razumevanje da se situacija možda nikada neće promeniti je važno za održavanje uravnotežene perspektive o tome na koji način da se obratite svojim toksičnim kolegama.

Srbijanka Stanković

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!