Home Info „Ju-Es stil“ ne sme da stane

„Ju-Es stil“ ne sme da stane

by redakcija

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je juče da rukovodstvo Železare „Ju-Es stil" iz Smedereva zajedno sa državom Srbijom mora da uloži zajedničke napore da ne dođe do zatvaranja te fabrike kako bi se očuvalo 3.000 radnih mesta.

Svi zajedno moramo naći rešenje da se sačuva 3.000 radnih mesta u smederevskoj železari, rekao je Ćirić novinarima u pauzi konferencije o privatnom i javnom partnerstvu u Srbiji. On je izrazio očekivanje da će taj problem uspešno biti rešen s obzirom na to da već pokušava da se nađe adekvatno rešenje.

Pomoć države

Ćirić je podsetio da ta fabrika beleži gubitke i smanjen obim aktivnosti u Srbiji i Slovačkoj zbog efekata ekonomske krize. Ministar je podsetio da je ta američka kompanija kupila „Sartid" iz Smedereva koji je tada bio u stečaju, i dodao da nije bilo reč o klasičnoj privatizaciji.

Zbog smanjenja tržišne cene čelika i slabe potražnje, smederevska železara već pola godine radi sa pola kapaciteta, pošto je jedna od dve visoke peći u režimu tihog hoda. „Ju-Es stil Srbija" beleži višemilionske gubitke u poslednje tri godine, zbog čega se ozbiljno razmišlja o potpunoj obustavi proizvodnje. Američka kompanija pomoć je zatražila od Vlade Srbije i nadležnih ministarstava, ali i lokalne samouprave.

Zbog svetske ekonomske i krize na tržištu čelika, jedna od mogućnosti koja se razmatra u sedištu „Ju-Es stila" u Pitsburgu jeste i potpuna obustava proizvodnje na Balkanu.

– Železara radi ispod svojih kapaciteta na godišnjem nivou, koji iznose oko 2,4 miliona tona. Nakon 1,9 miliona tona, koliko je proizvedeno 2006. godine, u 2009. proizvodnja je pala na 1,2, a prošle je iznosila 1,4 miliona tona. Nismo zadovoljni lošim finansijskim rezultatima u Srbiji i razmatramo sve moguće opcije za poboljšanje naše situacije – rekao je Džon Surma, predsednik američke korporacije „Ju-Es stil" za list „Pitsburg post gazet".

Prete masovni otkazi

„Ju-Es stil Srbija" zapošljava oko 5.400 ljudi, od čega gotovo 5.000 radi u železari u Smederevu. Zbog nepovoljnog razvoja situacije zabrinuti su i u lokalnoj samoupravi, jer bi gašenjem kompanije punjenje budžeta samo po osnovu doprinosa bilo niže za čak 30 odsto. Gradonačelnik Predrag Umičević ističe da će grad u okviru svih svojih nadležnosti pokušati da pomogne opstanak kompanije. U suprotnom, kako navodi, doći će do smanjenja broja zaposlenih i gašenja druge visoke peći.

– To jeste veliki problem i za grad Smederevo i za svakog pojedinačnog zaposlenog, ali i za celu državu, jer je „Ju-Es stil" naš najveći izvoznik. Već smo umanjili taksu za korišćenje obale u poslovne svrhe, a ići ćemo i na smanjenje firmarine, koja trenutno iznosi pet miliona dinara, kao i lokalne ekološke takse sa 200 na 17 miliona dinara. Oni jesu velika kompanija, a ako stanu, onda ćemo definitivno svi izgubiti – navodi Umičević.

Izvor: Press online

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!