Home Recepti Mantije

Mantije

by redakcija

Sastojci:

500 g mekog brašna T400
350 ml mlake vode
1 ravna kašičica soli

Fil:

600 g teletine (mlevene ili sitno sečene)
2 glavice crnog luka
1-2 čena belog luka
1 ravna kašičica soli
1 puna kašičica mlevenog bibera
malo vegete za ukus
50-60 ml ulja
4-5 kašika kisele pavlake i malo belog luka za prelivanje – po želji

Priprema:

Pomešajte brašno,so i vodu. Mesite testo na blago pobrašnjenoj radnoj površini toliko da dobijete glatko srednje meko testo, uz dodavanje brašna po potrebi. Formirajte loptu, stavite u posudu i pokrijte plastičnom folijom. Neka testo odmori makar 1 sat pa ga premesite i ostavite da odmara još toliko. Meso pomešajte sa sitno seckanim crnim lukom, solju, biberom, sitno seckanim belim lukom, vegetom  i uljem i ostavite sa strane. Testo u krug razvlačite dlanovima po blago pobrašnjenom stolanjaku na trpezarijskom stolu. Razvucite ga koliko možete u krug pa onda počnite u krug da dlanovima tj. prstima povlačite ivice na spolja. S vremena na vreme podignite svaki kraj testa i protresite ga da pustite vazduh ispod i da se uverite da se testo nigde nije zalepilo. Razvucite što tanje, da se testo providi kada stavite dlan ispod. Deblje krajeve uklonite pa onda na obod rasporedite meso, kao na slici. Zatim, krajeve razvučenog testa preklopite preko mesa na unutra i počnite postepeno da rolate ka unutra sa svih strana.domace-mantije

Rolajte dokle možete, da se dva kraja urolanog testa skoro spoje.

Rasecite testo između rolata. Kidajte komade tako da prstima dobro pritisnete da biste zatvorili krajeve i ređajte na nauljen pleh. Nauljite i odozgo pa pecite na 210 stepeni oko 40 minuta da mantije dobro porumene i odozgo i odozdo. Izvadite iz rerne i pokrijte krpom. Ako prelivate pavlakom sada je trenutak da to uradite – pomešajte pavlaku i beli luk, prelijte preko pečenih mantija, razmažite četkicom ili dlanovima pa vratite u rernu na još 10 minuta.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!