Home Info Gradonačelnice podnesi ostavku

Gradonačelnice podnesi ostavku

by redakcija

Gradski odbor Demokratske stranke javno je, na konferenciji za novinare, pozvao Jasnu Avramović da podnese ostavku na mesto gradonačelnika, posle okrivljujuće presude kojom je osuđena na zatvorsku kaznu za primanje mita.

-Smatramo da je politički potpuno neodrživo to što gospođa Avramović ne želi da podnese ostavku. Ona bi to morala da uradi, jer je to moralni čini prvenstveno prema građanima Smedereva, pre svih prema onima koji su za nju dali svoj glas i ukazali joj poverenje. To je ono što je u skaldu sa svim moralnim načelima u civilizovanom svetu i ne vidim zašto to ne bi bio slučaj i u Smederevu – rekao je potpredsednik gradskog odbora Perica Đorđević.

Demokrate izričito odbacuju sve navode Avramovićeve da iza procesa koji se vodio protiv nje i osuđujuće presude stoji bilo kakva politička pozadina.
-Indikativno je da se dve godine nakon što je DS u opoziciji čuju takve kvalifikacije. To je nemoguće. Ne verujem da je neki sudija postavljen da bi njoj izrekao kaznu, jer da je tako bilo, presuda bi bila doneta u vreme kada je DS bio na vlasti. Odgovorno tvrdim da iz naše stranke na sudstvo niko nije vršio pritisak – naveo je Dobrica Glišić, v.d. predsednika gradskog odbora.

– Ona je time samo htela da se ceo slučaj ispolitizuje i relativizuje, a mi to ne možemo da prihvatimo. Svoju krivicu negira, a optužuje sve druge, iako je njena krivica dokazana – istakao je Đorđević.
Demokrate navode da sami ne mogu da pokrenu inicijativu za smenu gradonačelnice, ali da su u stalnom kontaktu sa ostalim opozicionim strankama i da će narednih dana odlučiti o daljim koracima. Pozivaju premijera Aleksandra Vučića da zauzme jasan stav u vezi sa ovom presudom, s obzirom na to da je glavni adut SNS u izbornoj kampanji bila borba protiv korupcije, navodeći da je ovo pravi trenutak da se pokaže da li je ta borba iskrena ili ne. 

Pitanje smene prve dame grada na Dunavu, za sada nije na dnevnom redu  lokalne skupštine, u kojoj sede predstavnici naroda.
-Za sada do mene nije došla nikakva inicijativa za smenu gradonačelnice. Poslovnik je tu vrlo jasan. Za bilo koju inicijativu, uključujući i onu za smenu gradonačelnika, potrebni su potpisi trećine parlamenta, odnosno 24 odbornika. Ako takva inicijativa stigne dužan sam da u određenom poslovničkom roku zakažem skupštinu, koja bi morala da se izjasni o tom predlogu  – navodi Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada.
Na pitanje Smederevskih da li bi lokalni parlament, kojeg čine predstavnici 100.000 građana, ipak trebalo da reaguje na činjenicu da se na čelu grada nalazi lice osuđeno za primanje mita, Stojanović odgovara:
-Vi vrlo dobro znate da je to pravna stvar. Osuđujuća presuda mora da postane pravosnažna, da bi to imalo eventualne posledice. Koliko znam, najavljena je žalba, do tada presuda nije pravosnažna, i do tada ona nema nikakve reperkusije. – zaključuje Stojanović.

S druge strane, Saša Radosavljević šef odborničke grupe DSS-a ističe da je svaka druga mogućnost, osim smene na čelnoj pozicija grada, neprihvatljiva.

-Jedini moralni, civilizovan i demokratski potez koji Jasna Avramović može da povuče, nakon što je osuđena za primanje mita, je ostavka na mesto gradnonačelnika. Nedopustivo je da, u evropskoj Srbiji, na čelu bilo koje institucije, a posebno grada sa više od 100.000 stanovnika, bude osoba koja je osuđena za primanje mita. Ta činjenica, sama po sebi, srozava ugled Smedereva i negativno utiče na potencijalni razvoj grada – kaže za SmederevskeSaša Radosavljević šef odborničke grupe DSS-a.

Skandaloznim ocenjuje i ćutanje pojedinih smederevskih medija koji se finansiraju iz gradskog budžeta o izrečenoj presudi. S druge strane, za sada smatra opravdanim neoglašavanje političkih subjekata, koji, kako pretpostavlja, čekaju reakciju stranke koju Avramovićeva na lokalu predstavlja.
-Smatram da se većina stranaka nije još uvek oglasila, jer se očekuje da usledi logičan potez “vrha” Srpske napredne stranke u narednim danima. Javnost očekuje reakciju SNS, koja je beskompromisnu borbu protiv korupcije, izgradnju i poštovanje institucija, kao i izbor kompetentnih i nekompromitovanih kadrova na odgovorne funkcije, ustrojila kao svoje političke prioritete – ističe Radosavljević.

Podsećamo, gradonačelnica Jasna Avramović je pred Višim sudom u Smederevu proglašena krivom za primanje mita i osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 15 meseci. Njena odrbana najavila je žalbu Apelacionom sudu, a ona sama u izjavama za javnost naglasila da ostavku neće podneti i da je izrešena presuda sramna.

ŠTA SE PROMENILO!?
 
Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović kaže da se SPS – u o presudi nisu zvanično izjašnjavali i da misli da takvo pitanje i neće biti predmet izjašnjavaja stranačkih organa. -Ja sam i tada te 2005. godine, kada se sve to dešavalo, a mislim i SPS, izašao sa jednim stavom koji je pre svega etički i politički iznijansiran, a to je da niko nije kriv dok se krivica ne dokaže. Još uvek nije krivica dokazana, jer je najavljena žalba, mislim da ne treba o tome na takav način razgovarati. Pitanje morala ostanka na funkciji je pre svega pitanje za gradonačelnicu, jer ne mogu ja o tome da prosuđujem – naveo je Stojanović.
  
Da sve baš i nije bilo tako te 2005. godine, kada je Avramovićeva kao predsednik opštine bila osumnjičena za korupciju, svedoči i izjava Brančeta Stojanovića, tada predsednika smederevskih socijalista, data Smederevskim novinama. Iz nje se jasno vidi da je smatrao da je ostavka jedini častan potez Avramovićeve i da ona treba da se povuče sa političke scene.

Izvor: Smederevske novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!