Home Info Dobrodošli 欢迎各界朋友

Dobrodošli 欢迎各界朋友

by redakcija

Kinezi su došli u Smederevo. Hestil je potpisao ugovor o kupovini Železare obećavši da će Smederevo postati „biser pored Dunava“ u narednih pet godina.

Dan Ž za Smederevo, mnogi ga smatraju spasonosnim, protekao je u euforiji i burnim emocijama.
Ministra privrede Željka Sertića emocije su toliko ponele, kako je sam priznao nakon što su ga pitali zbog čega je poljubio ugovor. Emocije nije mogla da sakrije ni gradonačelnica Smedereva koja je pustila suze radosnice. I premijer je bio uzbuđen, toliko da nije želeo da čita govor koji su mu napisali, iako je bio lep, rekao je.

Gotovo svi ministri u Vladi ispratili su ovaj događaj. Nije bio predsednik Srbije, ali je zato bio predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Mnoge je doduše, iznenadilo njegovo prisustvo. 

Među zvanicama bili su i glavni i odgovorni urednici velikih medija. Pink i RTS ekipe sa reportažnim kolima prenosile su direktno potpisivanje ugovora. Twiter se usijao od poruka podrške ovom događaju.
Osim radnika, kojih je bilo manje nego inače na sličnim događajima, što je donekle bilo neočekivano, bilo je i podosta „civila“ koji su došli da pozdrave Kineze. Bilo je i đaka Ekonomske škole u protokolu koji su baš ovog dana imali organizovanu blok nastavu u Železari.

Bilo je kineskih zastava i zastavica, transparenata dobrodošlice na kineskom. Čulo se da su transprentne na kisneskom jeziku obezbedili ljudi iz protokola premijera?! Kineska hrana se za visoke zvanice služila nakon ceremonije u vili Obrenovića. Naravno, bilo je je i srpskog pečenja. Čak je i premijer popio po koju,  iako ne pije, što je po srpski, ali i po kineski.
 
Vatromet nije izostao. Premijer je na twiteru objavio da je zadovoljan što je ispunio i ovo obećanje. A ranije je, podsetimo,  obećao da će kada bude pronađen kupac za Železaru, biti i vatrometa „do sada neviđenog u Srbiji“.  Viđen je bio, doduše slabašno, jer je aprilsko sunce pržilo. Radnici su komentarisali da je to sigurno neki dobar, kineski.

Sve je nekako  bilo u drugarskom tonu, a Kinezima je poručeno da se osećaju kao kod svoje kuće, jer Srbi vole Kineze, kako reče premijer.

E sad, koliko je ovo bio ekonomski, a koliko politički spektakl, različite su procene. Slike premijera, transpranenti „Hvala Vučiću“, mirišu na politiku. Ugovor u finišu kampanje, takođe donosi političke poene.

Ugovor na hiljadu strana je  potpisan, pokazan i poljubljen. Šta piše u njemu,  to nije saopšteno. Dan kasnije iz Vlade je stiglo obećanje da će ovaj, za razliku od većine prethodnih, biti objavljen za nekoliko dana.

Smederevci će na zvanični dolazak Kineza i preuzimanje fabrike sačekati do kraja juna. Tada će, kako je najavio predsednik Vlade, u Smederevo doći presednik Kine Si Đinping. Valjda će onda doći i predsednik Srbije. Da li će ponoviti legendarni govor i citirati Tarabića o „žutim ljudima koji piju vodu sa Morave“ ili se zbog toga dovoljno opekao, saznaćemo. A možda i nećemo.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!