Home InfoDruštvo Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Danas je Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Kapitulacijom Nemačke, posle četiri godine rata, završen je Prvi svetski rat u kojem je učestvovalo 36 država.

by Redakcija

Na današnji dan 1918. godine u Francuskoj je potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, kada je i formalno okončan Prvi svetski rat.

Kapitulacijom Nemačke, posle četiri godine rata, završen je Prvi svetski rat u kojem je učestvovalo 36 država. Rat se vodio u Evropi, Aziji i Africi. Od oko 70 miliona mobilisanih, poginulo je i umrlo od rana i gladi oko 20 miliona. Domaći istoričari  kažu da je najveći gubitak imala Srbija – 26% od ukupnog broja stanovništva.

Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana je u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj, 11. novembra 1918. godin, u 11 časova pre podne.

Dan primirja  obeležava se i u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj, u zemljama Britanskog Komonvelta to je „Dan sećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

U Srbiji je amblem praznika motiv odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka – zeleno-crna traka koja okružuje stilizovani prikaz ljubičastog cveta, Natalijine ramonde.
Ova ugrožena biljka raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan, i kod nas je  zaštićen zakonom.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se kao državni praznik obeležava od 2012. godine.

 

 

SDCafe.rs

Slične vesti

1 comment

Saša 12.11.2022 - 00:22

Gubitnici u prvom (i drugom) svetskom ratu u kojima je, kao i uvek u svojoj istoriji, srpski narod bio na strani slobode, pravde i na kraju – pobede, uspeli su prilično da nametnu diskurs u kome se postepeno i perfidno zaboravlja i relativizuje veličina stradanja i zla koje su počinili nad celim čovečanstvom. Ovaj datum za mene nije nikakav „dan primirja“ već dan pobede, oslobođenja, vaskrsenja … srpskog naroda. Ili možda i ne treba da slavimo baš taj datum, jer su se i tada, kao i potom u Versaju, veliki dogovarali, a nas koristili kao monetu za potkusirivanje, nego neki drugi? Možda još uvek čekamo taj datum?

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!