Home InfoDruštvo Da li znate u kojoj zemlji je nastao vaterpolo?

Da li znate u kojoj zemlji je nastao vaterpolo?

redakcija

Ivako većina stanovnika Velike Britanije ne samo da ni ne zna pravila, nego mnogi ni ne znaju da ovaj sport uopšte i postoji. Ali ipak, vaterpolo je nastalo upravo u Velikoj Britaniji.

Water Polo 1Preteča vaterpola je sportska igra koja se razvila 1869. godine, u Velikoj Britaniji, zahvaljujući nastojanjima sportskih stručnjaka, da u jednolični program plivanja unese više živosti.
Utakmica koja se tada odigrala vrlo malo je ličila na današnju, ali je privukla veći broj omladine. Igra je nazvana “football in the water” (fudbal u vodi). Godinu dana kasnije Londonski plivački savez formira komisiju sa zadatkom da izradi pravila igre. Popularizaciji je doprineo Veslački klub Bournrnemouth koji je 1876. godine odredio veličinu igrališta od 50 jardi i dve ekipe po 7 igrača, jednog glavnog i dvojicu pomoćnih (linijskih) sudija. Pošto je igralište bilo bez golova, zadatak igrača jedne ekipe je bio da loptu polože na splav protivničke ekipe.

U to vreme vaterpolo se sve češće nalazi u programu plivačkih takmičenja i raznih svečanosti. Pravila su predviđala gol i golmana, golmani se ne smeju odupirati o dno igrališta, hvatati loptu i bacati je sa dve ruke, a pogodak se priznaje onda kada lopta celim obimom uđe u gol. Organizuju se prvenstva i međusobne utakmice Engleske, Škotske i Irske po jedinstvenim pravilima da golman ne sme bacati loptu preko polovine igrališta i voditi loptu ispod vode. Prema pravilima iz 1883. utakmica traje 20 minuta. Do utakmice izmeđe Birmingema i Portsmuta svaka ekipa je imala po 12 igrača.

Krajem veka, vaterpolo se pojavljuje i na američkom kontinentu. Igralo se u zatvorenom plivalištu, ali bez golova i zadatak je bio da igrač sa loptom u ruci dodirne određeno mesto na ogradi plivališta.
Vaterpolo se u ostatku Evrope pojavljuje 1894. godine, najpre u Nemačkoj, pa Austriji, Belgiji, Francuskoj i Mađarskoj. A posle i u ostalim zemljama.

Uz fudbal, najstariji je ekipni sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara, još 1900. godine i održao se do danas (osim 1904). Prvi pobednik je bila ekipa Velike Britanije.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!