Home InfoNaše priče Baćin berberski salon- Staro Smederevo kroz crteže i priče

Baćin berberski salon- Staro Smederevo kroz crteže i priče

by redakcija1

Salon Baćinog oca

U ovoj kući frizerski salon, pre Drugog svetskog rata, pa sve do 1944. godine, držao je stari berberski majstor Ivan Manojlović. U stvari, on je bio i muški i ženski frizer u to vreme. Prema iskazu njegove unuke Dragane Manojlović Seke, on je ovaj salon zakupio za sebe i svoju decu 1934. godine. Kao uspešan i poznat frizer on je u jednom periodu bio izabran za predsednika esnafa frizera u Smederevu. Sa svojom suprugom Ljubicom, Ivan je izrodio troje dece : Milomira, Gordanu i Slobodana.

Ivan Manojlović je bio poznat i po tome što je mnoge ljude lečio pijavicama. I on i drugi berberi su pijavice otkupljivali od nekih ljudi koji su pijavice lovili po barama oko Jezave u Godomiskom polju. One su se stavljale u staklene posude u kojima se voda menjala svaka tri dana. Pijavice su obično stavljane na mestu gde se ruka savija – kod lakta i tu su ostajale dok se ne napune krvlju. Nakon toga one su same otpadale, a berberi bi ih vraćali u tegle. Cena za takvu uslugu bila je 2 dinara.
Posle Drugog svetskog rata frizersko-berberski posao u istom lokalu nastavio je Ivanov stariji sin Milomir Manojlović, koji je u Smederevu bio mnogo poznatiji kao Baća.

 

Baćin salon

Milomir Manojlović Baća je 1987. godine kupio lokal za svoj salon u kome je već radio i njegov otac Ivan, kao zakupac. On je imao suprugu i dvoje dece : Bogdan i Dragana. Baćina ćerka Dragana Manojlović Seka, dala je iskaz o, sada svojoj kući, tj. lokalu kraj Dunava. Ona je ispričala kako je Baća berberski zanat učio kod starog berberskog majstora Nikole Jurićića, čija se radnja nalazila u blizini Gimnazije, prva po redu, u kući Tome Stojanovića, abadžije. U ovoj radnji, pored puštanja pijavica, vadili su se i zubi pomoću klješta – bez anestezije!

Njoj je Baća pričao da je tada bilo i puno tegobe u vezi sa tim, i opisao jedan slučaj. Došao neki čovek u radnju da mu se izvadi zub i svi pokušaji da mu se zub izvadi nisu uspevali. I tada je njegov otac Ivan doneo neobičnu odluku. Rekao je mušteriji da legne na pod radnje, a klešta je zavio u maramicu i bukvalno seo čoveku na grudi. Nakon toga usledio je zamah, i veliki trokraki zub bio je izvađen

Baća joj je takođe, ispričao i zanimljivu priču o berberinu Vladimiru Stefanoviću. Septembra meseca, kada bi podšišivao prvake, pred polazak u prvi razred Osnovne škole, pevušio im je :„Trange, lange u školu bitange!“. Mnogim današnjim smederevcima je malo poznato, pa je jako zanimlljvo navesti kako je Milomir Manojlović Baća bio jedan od najboljih gimnastičara u posleratnom Smederevu.

Pored ovog Baćinog salona Iva Madžar je držao piljarnicu, a prodavao je i cigarete. On je bio poznat i po tome, što je neko vreme u tom lokalu držao bife (sada kafić „Luna“) u koji su stalno svaraćali ribari. Verovatno se zbog toga Iva Madžar 50-tih godina XX veka bavio i ribarenjem, uzimajući za ortake prave ribare, u prvom redu Dragu Caliona, ili one koji nisu imali alat i pribor .

 

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!