Home ZanimljivostiPoznati 58 godina od rođenja Milana Mladenovića

58 godina od rođenja Milana Mladenovića

redakcija

Danas se navršava 58 godina od rođenja kultnog gitariste, pevača i pesnika Milana Mladenovića, koji je predvodio Ekatarinu veliku (EKV), jedan od najcenjenijih rok bendova u Srbiji i nekadašnjoj SFRJ.

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se sa porodicom preselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio Jedanaestu gimnaziju u kojoj je krajem 70-tih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem – Gagijem, osnovao svoj prvi bend Limunovo drvo.

Godinu dana kasnije formirao je svoj prvi kultni bend Šarlo Akrobata, zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Šarlo akrobata je bio jedan od najznačajnijih predstavnika jugoslovenskog novog talasa, i sa pesmama „Niko kao ja“, „Ona se budi“ i „Mali čovek“ bio je predstavljen na znamenitoj kompilaciji „Paket aranžman“ (1980), zajedno sa grupama Električni orgazam i VIS Idoli.

 

Šarlo akrobata je snimila i hvaljeni album „Bistriji il’ tuplji čovek biva kad…“, ali nije opstala dugo i iz njega su se rodila dva uticajna rok sastava – Mladenovićeva Katarina II i Kojićeva Discplina kičme.

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović – Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate Ivica Vdović. U toj postavi 1984. godine Katarina II izdaje istoimeni, veoma zapaženi album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa menja ime u Ekatarina Velika i 1985. godine izdaje takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend, sa velikim hitovima „Oči boje meda“ i „Modro i zeleno“.

Album iz 1986. godine, „S vetrom uz lice“, gde se nalazi možda najslavnija EKV pesma – „Ti si sav moj bol“ lansira ovu grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaje sve do 1994. godine, izdavši seriju uspešnih albuma – „Ljubav“ (1987), „Samo par godina za nas“ (1989), „Dum dum“ (1991) i „Neko nas posmatra“ (1993).

Tokom rada sa Ekatarinom Velikom, Mladenović je sarađivao kao producent na albumima bendova Gustaph y njegovi dobri duhovi i Fit. Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavio u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, a sledeće godine i u filmu Darka Bajića „Crna Marija“ u kojem je igrao glavnu ulogu i za koji je napisao numeru „Bus Station“.

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formirao sastav „Rimtutituki“, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl „Slušaj ‘vamo!“. Singl je izdao radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

U leto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album „Angel’s Breath“. U avgustu 1994. godine, posle nastupa Ekaterine Velike na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenović (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću Ekaterina Velika je prestala da postoji. Uključujući razdoblje kada se zvao Katarina II, taj bend je izdao sedam studijskih albuma, uz tri koncertna.

Uz „Ti si sav moj bol“, „Oči boje meda“ i „Modro i zeleno“, drugi veliki hitovi „Ekaterine velike“ su „Aut“ (1984), „Tattoo“ (1985), „Budi sam na ulici“ (1986), „Kao da je bilo nekad“ (1986)“, „Novac u rukama“ (1986), „Zemlja“ (1987), „Pored mene“ (1987), „Ljubav“ (1987), „Krug“ (1989), „Par godina za nas“ (1989) i „Dum dum“ (1991).
U novembru 2006. godine pesma „Par godina za nas“ je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92. Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je „Par godina za nas“ najbolja pesma koju je Ekaterina Velika napravila.

Posle Milana Mladenovića preminulo je još dvoje članova ovog benda. Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998. u 37. godini, a Margita Stefanović 18. septembra 2002. godine u Beogradu u 43. godini.

Mnogi muzičari smatraju da je Ekaterina Velika jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

Izvor: rockomotiva

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!