Info Privreda
04.01.2017.

Život u Smederevu na „kineski“ način

A5fdb3e3a9f8022b7d3e5fcce6c4c541

Smederevci su svojevremeno sa suzama ispratili Amerikance, kada su rešili da napuste železaru.

Za devet godina u Smederevu se nije izlivao samo čelik već su se izrodila silna prijateljstva, kumstva, ljubavi, pa i deca. Ameri iz „Ju-Es stila“ srodili su se sa smederevskim životom. Kada su u aprilu ovde došli Kinezi, opet suze. Ovoga puta radosnice.

Smederevci su plakali od sreće što na fabriku ipak neće biti stavljen katanac. Za osam meseci grad na Dunavu postao je dom za stotinak kineskih državljana. Dok su im pozicije u železari mahom rukovodeće ili kontrolne, van fabričke žice vode neuobičajeno običan život.

Stizali su u Smederevo gotovo neprimetno, kako i žive. Umesto u privatne apartmane i hotele, koji su nakon Amera željno čekali nove stanare, ispostavilo se da su vlasnici uzalud trljali ruke. Kinezi su, bez pompe, pazarili ili zakupili kuće.

Obične, skromne, na periferiji, ali velike. Dovoljno da u njima živi i po desetak „hestilovaca“, uglavnom muškaraca. To im, međutim, nije prepreka da se mimo posla u železari, late i ženskih poslova. Idu u nabavku, peru, kuvaju...

Njihove komšije Smederevci redovno ih sreću u okolnim piljarama. Zato se ugostitelji ovde nisu ovajdili od Kineza.

Hranu, priča se, od kuće nose čak i u fabriku. I dok Amerikanci nisu krili koliko vole srpsku kafanu i kuhinju, naročito prebranac, roštilj, gibanicu i pihtije, Kinezi se još uvek drže svojih štapića. U železari postoji kineski meni, a fabrički kuvari morali su da prođu posebnu obuku.

Specijalne namirnice, poput kineskog kupusa, u Smederevo stižu iz prestonice, a začini čak iz Kine. Ipak, ni Kinezi sasvim ne odolevaju mirisima i ukusu ovdašnjih specijaliteta. Radnici kažu da malo po malo probaju i domaću hranu.

Ne kaže se za džabe da čuveni pasulj „železarac“ i site mami.

„Smederevski“ Kinezi na posao idu uglavnom gradskim prevozom, zajedno sa ostalim radnicima. Neki se prevoze fabričkim kombijem, a samo najuže rukovodstvo ima privilegiju da koristi službeni automobil i vozača.

Ništa od života „na srpski način“, bar zasad. Skromni Kinezi, na drugoj strani, u železari drže čeličnu disciplinu. I jedino to ih ne razlikuje mnogo od prethodnih vlasnika.

– Nema kod njih mnogo priče. Ćute, klimaju glavom i rade po svom. Oni su ovde kao vojnici države. Vlada red i rad, pa i mi moramo tako – objašnjava nam dugogodišnji radnik železare koji je iskusio i vreme „Sartida“, ispratio Amere i dočekao Kineze.

Istina, jezik jeste glavna barijera u komunikaciji, pa izgleda kao da Kinezi samo „ćute“. Međutim, u fabrici se govorka kako čelnici „Hestil Srbija“ razumeju srpski i da čak ni u tom pogledu nisu nespremni stigli u Smederevo.

Koliko je to tačno, ne otkrivaju zasad, ali istina je da zaposleni vode računa šta pričaju u prisustvu novih gazda. I dok Kinezi, makar ne javno, ne idu na časove srpskog, Smederevci uveliko uče kineski.

Počeli su najpre gimnazijalci, jer je njihov direktor prepoznao budućnost ovog jezika u gradu na Dunavu. Ideju je odmah podržao „Hestil“, ali i grad. Pitanje je trenutka kada će i radnici železare početi da uče „kineske kukice“, kako opisuju jezik poslodavca. Za početak, novim gazdama dobrodošlicu u aprilu poželeli su sa „Huan-jing“.

Da li će ko od Kineza vremenom u Smederevu progovoriti i „jezikom ljubavi“, kao što je to bio slučaj sa Amerima, pokazaće vreme. Poznato je da su neka američka srca zauvek ostala kraj Dunava.

Doduše, sve zavisi od Smederevki koje su se svojevremeno „utrkivale“ da nađu muža Amerikanca. Nekoliko njih uspelo je u tome, a njihovi brakovi pretrpeli su i ekonomski razvod „Ju-Es stila“ i Srbije.

– Ništa nije nemoguće u ljubavi – šaljivo će mlada radnica administracije u železari. 

Ljubav ne poznaje granice, istina je, ali tačno je i to da Kinezi, bar na prvi pogled, nisu zainteresovani za druženje sa sugrađanima. Retko se viđaju u gradu, ne izlaze u provod, kreću se uglavnom u grupama.

Po navici ili direktivi, slobodno vreme provode kod kuće.

Međutim, dok „ćutke“ rade, Kinezi polako dižu fabriku na noge. To je uostalom i najvažnije. A da li će se Smederevci „pokineziti“ ili Kinezi „posrbiti“, biće zanimljiva priča samo dok „Hestilu“ dobro ide, dok su plate redovne, a radnički stomak pun. U tim uslovima svi se dobro razumeju. Na kineskom ili srpskom, nevažno je.

O.Milošević
foto: A. Vasiljević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
shangai
08.01.2017.
o celicnoj disciplini u hestilu nema nista,direktori i sefovi i dalje primaju velike plate i za zemlje EU, i da i dalje uzivaju sve privilegije svog decenijskog nerada.prekovremeno rade kad god pozele,ne postoji nikakva kontrola,podobnim poslusnicima takodje omugucuju prekovremeni rad,ima pojedinaca koji rade i 16h i 24h,nema niko da se upita u hestilu sta je taj radio 8h kad moze da radi prekovremeno jos 16h ili 24h.
Plusic 4 Minusic 0
Missing
Neko
05.01.2017.
Mnoge nase sugradjanke ima da se pokineze a jedan deo i da obnovi gradivo i da krenu u uvlacenje kinezima...Kinezi nisu mutavi i videcete tacno sada kad krene cistka ko je bio uvlakac sistematski godinama.Ocistice kinezi sve do jednog te sindikalce,udbase,kancelariske moljce,uvlakace i ili pogon(proizvodnja) ili ulica pa mitinguj ili filozofiraj na trgu. Takvih je mnogo ali doci ce bolji dani jer mi je muka od tih ubedjenih parazita i dosljaka koji su kupili posao a posten radnik ostao na ulici.
Plusic 15 Minusic 1
Dodaj komentar
Efa448107ab1e289a0cbadaf617520e0
Info Privreda
20.07.2017.
Kineska kompanija Hestil koja je vlasnik Železare u Smederevu traži od Vlade Srbije da promeni Zakon o radu kako bi se omogućilo lakše otpuštanje radnika, piše dnevni list Danas u...
00d9167988ce061039c8da991e55846d
Info Privreda
18.07.2017.
Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je danas da će u Smederevu biti kinesko-srpski industrijski park koji će omogućiti dolazak većeg broja kineskih investitora u Srbiju, s kvalitetnijim proj...
9c23bb9f876dd17ed23da1b2ec36b4de
Info Privreda
17.07.2017.
Železara Smederevo dobro posluje i na kraju 2017. ostvariće profit veći od planiranih 20 miliona evra.  To je istakao Ju Jong, predsednik Hestil grupe, koja je vlasnik srpske čeličane. Čelnik...
4742be4a2638e2ff99dd35171d8fe56e
Info Privreda
05.07.2017.
Evropska komisija namerava da preduzme kaznene mere protiv kineske kompanije Hestil Srbija ali i države Srbije zbog kršenja antidamping mera Evropske unije, saznaje Danas u diplomatskim krugovi...
D0ef732f4138956c6e8fdb07eb3d55d3
Info Privreda
12.06.2017.
“Stečaj se završio prodajom i dokazano je kroz stečajni postupak da bivši zaposleni nisu naplatili svoja potraživanja. Kad dobijemo rešenje o glavnoj deobi to će biti i zvan...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
D45fa627ce1e162668c08a67d8171374
Poslao: Ljubiša Ljuba Aranđelović Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 870
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300