Naše priče
05.07.2017.

Zelena Prestonica Evrope - Ljubljana i uspešni smederevci

E50a0051c594f86b24409c68927ce4be

Najvećem broju građana Srbije i Smedereva sigurno je poznata vest da je glavni grad Slovenije - Ljubljana osvojila  i dobila laskavu titulu – Zelena Prestonica Evrope. I ništa tu nebi bilo neobično i novo, osim što na njenom čelu sedi jedan smederevac, koji  je učinio divan gest svom starom smederevcu. U pitanju je susret i neformalni razgovor Zorana Jankovića i Nikole Tasića, prilikom posete Sloveniji i Ljubljani ovog meseca.

Čestitka i poziv u posetu

U drugoj plovini maja video sam i čuo divnu vest – Ljubljana je odabrana za Zelenu Prestonicu Evrope! Kao dobri Jugo-nostalgičar jako sam se obradovao tome i odmah seo i mom kolegi i prijatelju Draganu Grgiću napisao mail čestitku sledeće sadržine: “Bravo za Sloveniju, slovence, i sve one koji se tako osećaju. Lepa slika i lepa afirmativna priča. O toj lepoj vesti govorio je na Televiziji i moj smederevac Zoran Janković”.

Dragan Grgić sa suprugom Nenom

Inače, Dragan Grgić je dipl.maš.inženjer, višegodišnji zastupnik Nemačke kompanije Hydac AG i vlasnik kompanije Nevija d.o.o. iz Maribora. Dugogodišnja saradnja kroz izgradnju i održavanje tehničkih sistema u Železari Smederevo  (HBIS Group Serbia Iron & Steel d.o.o.) stvorilo je veliko poverenje i iskreno prijateljstvo. Kao odgovor na moju poslatu čestitku usledio je poziv za posetu Mariboru, i naravno Ljubljani.

Zelena Ljubljana

Ljubljana je naslov evropskog Green Prestonica  2016. godine dobila, jer je prema rečima Evropske komisije napravila nekoliko promena u pravom smeru u najkraćem vremenskom periodu. A i zato što je u Ljubljani, održivog urbanog razvoja sa stvaranjem nove vizije, zamišljena Ljubljana od 2007. do 2025. godine. Nagrada je za Ljubljanu od velikog značaja, jer je ona stavljena na evropsku i globalnu kartu. U 2014. godini Ljubljanu je posetio rekordan broj turista, pa je ona rangirana među 100 TOP održivih destinacija u svetu.

Ljubljana je grad koji će vas iznenaditi i premašiti vaša očekivanja. To je jedinstven – mali grad po površini, ali veliki po gostoprimstvu i kvalitetu života. U vrlo kratkom vremenu došlo je do niza promena, koji su ujedno i jedan od razloga da je Ljubljana postala Evropska Zelena Prestonica za 2016. godinu. 
Ta vizija održivog urbanog razvoja Ljubljane ostvarena je kroz sledeća najvažnija polja: transport, voda, vazduh, otpad, priroda, i turizam uz krilaticu : „U zelenoj prestonici mogo toga se dešava“.

Zastave pobednika                                                               Ulaz u čuveni park Tivoli

Poslednji dan posete naši prijatelji Nena i Dragan Grgić odvezli su nas iz Maribora (takođe divan grad) u Zelenu Prestonicu Evrope - u Ljubljanu, u posetu i obilazak nekih od najvećih znamenitosti toga grada. Gotovo čitavog dana divili smo se redu, čistoći i lepoti grada : Dvorac, Reka Ljubljanica, Tromostje, Prešernov spomenik, Franjevačka crkva, Robova fontana, Tivoli park, Pravoslavna crkva sv. Ćirilo i Metodije, čuveni hotel Slon, Kultni restoran 6 (Šestica).... i onda smo šetnjom došli do ljubljanskog Magistrata u kome je inače i kancelarija Gradonačelnika (Župana) Ljubljane. 

Zgrada Magistrata u Ljubljani                               Zastava pobednika ispred Magistrata 

"U ljubljanskom Magistratu biće moja nova kancelarija, a sutra je nov dan, početak rada, čemu se radujem", rekao je Zoran Janković kada je izabran za Gradonačelnika (Župana) Ljubljane.
U toj prelepoj staroj zgradi u prizemlju, u najstrožijem centru grada, održavaju se razne kulturne priredbe i performansi. Ovog puta bila je to izložba slika, dok je u centalnom delu bila postavka o izboru Ljubljane za Zelenu Prestonicu Evrope. Na prijavu našeg domaćina portiru da su tu i gosti iz Smedereva i najavi Gradonačelniku on (Zoran Janković) je spontano reagovao. Sišao je iz svoje kancelarije ispred zgrade i prišao nama sa pitanjem: „Vi ste baš iz Smedereva?“ Nakon potvrdnog odgovora, srdačno smo se pozdravili i ja sam mu čestitao ovaj veličanstveni uspeh – izbor Ljubljane za Zelenu Prestonicu Evrope. 

U nastavku neformalnog razgovora  ja sam mu se predstavio i rekao da sam radio i delom izgradio Železaru u Smederevu, zajedno sa njegovim zemljakom iz sela Saraorci - Novicom Jevtićem, inženjerom, specijalistom za hidrauliku. Dalje, kazao sam mu da sam ponosan na činjenicu što je on jedan od najuspešnijih smederevaca, našta mi je on slično uzvratio: “Pa, i Vi ste uspešan smederevac, jer ja povremeno pogledam i čitam Portal SDCafe“. 

Lela i Cale sa Zoranom Jankovićem i njegovom saradncom

 

Ko je Zoran Janković

Zoran Janković rođen je 1953. godine u selu Saraorci blizu Smedereva, od oca Srbina i majke Slovenke, ali se porodica 1964. godine odselila u Ljubljanu gde je Zoran završio Osnovnu školu, Gimnaziju i Ekonomski fakultet. Zoran Janković je poslovni čovek i političar srpsko - slovenačkog porekla i trenutni je gradonačelnik Ljubljane, koja je njegovom zaslugom, proglašena za Zelenu Perstonicu Evrope za 2016. godinu.

Zoran Janković sa svojom zastavom pobednika

 

Postao je poznat kada je 1997. godine postao predsednik Uprave slovenačkog poslovnog sistema Merkator. On je zaslužan za prerastanje Merkatora u najveće preduzeće u Sloveniji sa 15.000 zaposlenih i razvijenim poslovima u zemljama regiona Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Zbog ostvarenih rezultata dobio je prestižno nacionalno priznanje „Menadžer godine 2002“.

Posle odlaska sa te funkcije ostao je zapamćen kao uspešan i sposoban čovek, što mu je donelo popularnost zahvaljujući kojoj je 22. oktobra 2006. godine ubedljivo, već u prvom krugu, sa 62,99% glasova pobedio na izborima za gradonačelnika Ljubljane kao nezavisan kandidat, a njegova lista osvojila je 23 od 45 mesta u gradskoj skupštini.

Na parlamentarnim izborima u decembru 2011. godine Zoran Janković predvodio je listu Pozitivna Slovenija koja je i pobedila. Tada su novine pisale: „Budući premijer Slovenije iz Smedereva!“ Nažalost, nije mu uspelo da formira Vladu iako je sa svojom strankom na nivou Slovenije osvjio preko 28% glasova i bio prvi. Vladu Slovenije formirao je Janez Janša, jer Slovenačka narodna stranka (SLS) i Građanska lista (DL) nisu bile spremne na saradnju.

Kada je 2006. godine Zoran Janković bio izabran za Gradonačelnika (Župana) Ljubljane on je tada rekao da mu motiv nije novac, već želja da se Ljubljana razvije. Prema istraživanju Reader's Digesta Ljubljana je najpošteniji grad i jedan od najsigurnijih gradova u Jugoistočnoj Evropi. To sve što je učinio je opipljivo, tako da su ga glasači 2010. godine ponovo izabrali za Gradonačelnika sa 64,79 % glasova! Od oktobra 2014. godine Zoran Janković je gradonačelnik Ljubljane i za naredne 4 godine !

Za sve ovo vreme Zoran Janoković je za svoj rad i dostignuća u privredi dobio silne nagrade i priznanja kao što su: Najuspešniji direktor, Top Manager, Best Manager, Najbolji gradonačelik u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi.

I na kraju evo nekih preporuka jednog od najuspešnijih smederevaca u novije vreme.

- Put u EU jedino je rešenje za zemlje regiona bivše Jugoslavije. Nema granica u Evropskoj Uniji i to je najveći plus. Otvaraš se za celu Evropu i svet, svojim projektima možeš da se kandiduješ za evropska sredstva. Poenta je u povezivanju, ne možeš ostati sam.

- Nema tu tajne i filozofije. Gradonačenik ne sme da bude političar. Nema razlike voditi grad ili preduzeće. Administracija mora da radi u korist građana i bude uigrani tim. Svako treba da zna svoje mesto i šta treba da radi za naše građane. Oni su na prvom mestu. Mi smo tu da radimo za njih. Kada se tako stvari postave, uspeh sigurno dolazi.

 

Za SDCafe.rs:
Nikola Tasić Cale   

 

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
STARI DRUG IZ C M
08.07.2017.
CALE ALAL VERA NA OVAKOJ DIVNOJ REPORTAZI SVE JE ISTINA STO SI NAPISAO POZNAJEM TA DVA NAJVECA SLOVENSKA GRADAJER SAM BEZBROJ PUTA BORAVIO U NJIMA ALI NIKADA NISAM IMAO TU CAS KAO TI DA UPOZNAM GOSPODINA JANKOVICA
Plusic 6 Minusic 0
Dodaj komentar
5c8b01fc4484698d77f9c6cb3f88fc13
Naše priče
22.03.2018.
Od 19. februara ove godine za sve pravoslavne vernike počeo je Uskršnji post, i u narednih šest nedelja vernici treba da se uzdržavaju od mrsne hrane, loših misli i dela, jer telo...
E50a54205bbffe4601b2e9993c3e513c
Naše priče
13.03.2018.
Još od daleke1970.godine, izraganjom Đerdapa I započeto je postepeno uništavanje šume na Smederevskoj adi, dok je u poslednih 20-tak godina došlo do drastične devastacije. ...
9743e3eaf31347374942ba21cb8e7367
Naše priče
29.10.2017.
Uvodne napomene Školovanje zanatskog podmlatka u Smederevu počelo je krajem 1899.godine, kada je grad dobio Zanatlijsko-trgovačku večernju školu. Prvo svedočanstvo bravarskog zanata i...
C333f0edc2b9d0cd5e90f126e628fc6d
Naše priče
28.09.2017.
Dimitrije Urošević Kiba rođen je 1919.godine u Smederevu. Sin poznatog smederevskog kočijaša-rabadžije Maksima. Imao je dve sestre i brata Đurđa. Oni su treće koleno smederevaca. Kiba je...
46cbe01bced65277f86eaf90dc97fa88
Naše priče
09.03.2017.
Dragoljub Manić Dragan još u ranoj mladosti iskazivao je jake i pozitivne karakterne osobne.Već tada je pokazao liderske, mobilzatorske i organizatorske sposobnosti. Zbog toga je potrebno da se...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
9c87d63d1557b20e80a0ecf71f644b27
Poslao: Mr Z Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste napustili Smederevo ukoliko se ukaža takva prilika?
Ne, nikako.
Da, napustio/la bih Smederevo ali ne i Srbiju.
Da, napustio/la bih Srbiju.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 1041
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300