Info Sport
28.11.2017.

Završen Valter kup u Smederevu

01040c130030b29eadec259f316d95e9

Glavna nagrada ovogodišnjeg Valter kupa u Smederevu, konačno je ostala u Srbiji. Pušku Walther LG 400, za rezultat najbliži svetskom rekordu, osvojila je Ivana Marić, koja je i pobedila u finalu. Pištolj Walther LP 400 po drugi put je osvojila bugarska reprezentativka Miroslava Minčeva, koja je takođe trijumfovala i u finalu dama ovim oružjem. 

Od smederevskih strelaca najviše su pokazali Dušan Bojić i Petar Adamović. Bojić je osvojio srebrnu medalju u kategoriji kadeta na Gran priju Smedereva, a Adamović šesto mesto u finalu Valter kupa. 

Drugog dana trećeg međunarodnog turnira u vazdušnim oružjem za mlade, u samoj završnici Valter kupa u Smederevu, zlatnu medalju u finalu puškom i jednu od dve glavne nagrade turnira osvojila je Ivana Marić, mlađa juniorka Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda. Marićeva je osvojila pušku Walther LG 400, pošto je u kvalifikacijama ubila rezultat od 417,9 krugova, što je za 4,4 kruga manje od svetskog rekorda Sadegian Armine iz Irana. Za kvalifikacioni rezultat najbliži svetskom rekordu, u disciplinama vazdušnom puškom i pištoljem, renomirana nemačka kompanija Valter, po kojoj turnir i nosi naziv, dodeljuje po jednu pušku i pištolj. Posle prva dva turnira na kojima je obe puška osvojila hrvatska reprezentativka Valentina Gustin, treća je konačno ostala u Srbiji. Pištolj Walther LP 400 ove godine je ponovo pripao sjajnoj bugarskoj reprezentativki Miroslavi Minčevoj. U kvalifikacijama Minčeva je pogodila 379 krugova, 12 manje od juniorskog svetskog rekorda Marije Mladenović. Rekord jugoslovenske pištoljašice nije nadmašen pune 22 godine, a izjednačila ga je grčka olimpijka Ana Korakaki, koja je nastupala i na domaćim prvenstvima kao član Streljačke družine „Smederevo“ i 2012. osvojila titulu juniorske prvakinje države. Interesantno da su oba rekorda pucana u Italiji. Mladenovićeva je rekord sa famoznim 391 krugom postavila 1995. godine na Svetskom kupu u Milanu, a Korakaki ga je izjednačila prošle godine na finalnom turniru Svetskog kupa u Bolonji. Minčeva, pobednik prvog Valter kupa, kada je takođe osvojila i prvi pištolj i ovoga puta je bila najbolja u finalu. 

U muškoj konkurenciji finale puškom pripalo je odličnom hrvatskom reprezentativcu Andriji Mikuljanu, a zlatnu medalju u finalu puškom osvojio je srpski reprezentativac i strelac „Kolubare“ iz Lazarevca, Stefan Todorović. Mikuljan je bio treći u kvalifikacijama, a Todorović se kao poslednji, osmi plasirao u finale. Najbolji rezultat među smederevskim strelcima ostvario je Petar Adamović, plasmanom u finale kao šesti, a na tom mestu je i ostao nakon finalnog gađanja pištoljem.

Srpski strelci u konkurenciji skoro 200 strelaca iz sedam zemalja osvojili su na Valter kupu ukupno dva zlata (Marić i Todorović) i puškom još po dva srebra (Marija Malić i Lazar Kovačević) i dve bronze (Teodora Vukojević i Aleksa Mitrović). 
Smederevski turnir u streljaštvu jedinstven je i po tome što na finalnim gađanjima, od kako su uvedena nova pravila po kojima je dozvoljena muzika za vreme takmičenja, ona bude izvođena uživo.

Prvog dana turnira na strelištu u Sportskoj hali održan je i Gran pri Smedereva u kome su se strelci takmičili pojedinačno u kategorijama kadeta/nja (do 16 godina), mlađih juniora/ki (do 18 godina) i juniora/ki (do 20 godina). Ekipno su nastupali u apsolutnoj konkurenciji. U pojedinačnoj konkurenciji domaći strelci osvojili su pet zlatnih odličja (pištolj juniorke: Malina Stanojković, pištolj juniori: Branko Mašanović, puška kadeti: Đorđe Savić, puška juniori: Lazar Kovačević, puška mlađe juniorke: Marija Malić), četiri srebrne (pištolj kadeti: Dušan Bojić (Smederevo), puška kadeti: Dušan Dimitrijević, puška kadetkinje: Kristina Lazarević, puška mlađe juniorke: Ivana Marić) i šest bronzanih medalja (puška kadeti: Stojan Stevanović, puška mlađi juniori: Aleksa Mitrović, puška juniori: Stevan Jovanović, puška kadetkinje: Marija Kolarević, puška mlađe juniorke: Marija Zavišić, puška juniorke: Ana Akifović). Ekipno pištoljem tim SK „Živko Relić Zuc“ iz Sremske Mitrovice u konkurenciji juniorki bio je treći, a puškom najbolji su bili „Čika Mata“ iz Kragujevca u konkurenciji juniora i „Novi Beograd Ušće“ u kategoriji juniorki. Srpski klubovi osvojili su i preostala dva mesta na postolju: drugo „Čika Mata“, a treće „Policajac“. 

Povodom 130 godina organizovanog bavljenja streljaštvom u Smederevu, Streljačka družina „Smederevo“ koja se pominje još od 1887. godine, u okviru oficijelnog banketa koji je sastavni deo turnira, dodelila je i specijalne plakete pojedincima i organizacijama zaslužnim za mnogobrojne uspehe kluba tokom ove duge istorije. Plakete su dobili Jasmina Milovanović, koja je u naš grad donela prvu evropsku medalju u streljaštvu, Siniša Mašović, dugogodišnji predsednik Streljačkog saveza Smedereva i Streljačke družine „Smederevo“ i predsednik Streljačkog saveza Srbije u prethodne četiri godine, Milutin Jovanović, dugogodišnji streljački radnik i aktuelni predsednik Streljačkog saveza Smederevo, krovnoj organizaciji Streljačkom savezu Srbije i gradskoj upravi Smederevo. 

Prvo sledeće takmičenje na kome će naši i strelci iz drugih zemalja odmeriti preciznost je 42. Internacionalno prvenstvo Beograda, koje je u kalendaru Streljačkog saveza Srbije, planirano od 8. do 10. decembra u Bel Ekspo Centru.

Izvor: SDCafe

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
62fc4378f9e3cc40edb1c751eabb6099
Info Sport
22.10.2018.
Juniorska reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju u desetoj Evropskoj ligi mladih vazdušnom puškom. Na finalnom turniru u Kisikaliju u Finskoj naša selekcija je izgubila...
68c17d1b0e1d56ddfd5cadf3135b4b41
Info Sport
17.10.2018.
a samom startu nove vazdušne sezone smederevski strelci startovali su sa medaljama, dobrim rezultatima i visokim plasmanima. Najuspešniji od domaćih takmičara, na prvom kolu Kupa Strelja...
2e81556f4450eb88533740f45551621e
Info Sport
29.09.2018.
Veslači Smedereva osvojili su 11 medalja na Prvenstvu Srbije održanom prošlog petka i subote na Adi Ciganliji. Kolekcija medalja obogaćena je sa tri zlatne medalje, sedam srebrnih i jednom bron...
27d5373ce00de8cd36813c6123b2a47a
Info Sport
27.09.2018.
Ekipa Lutador - Mata Leo iz Smedereva nastupila je na takmičenju brazilske džiudžice Belgrade Open No Gi 2018, koje je održano u SC Šumice 22-23. septembra 2018.godine. Klub iz Smedereva...
46329cb13a1c15d7cc3ad66f5567d2ad
Info Sport
18.09.2018.
U subotu 15.09.2018.godine održano je Državno prvenstvo u parastreličarstvu u Smederevu. Članovi smederevskog kluba SSK OSI "Despot Đurađ Branković" ostvarili su oslične rezultate sa osvojen...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
E0482bef4435961fae2c8e7009d3f01d
Poslao: Tepa Pošalji fotografiju
Anketa
Da li smatrate da Smederevo ima dovoljno uređenih turističkih destinacija?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 255
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300