Info Politika
09.11.2017.

Turistički pristan predat na upravljanje

1 sdcafe.rs

U Smederevu je danas izvršena primopredaja turističkog pristana lučkom operateru, Konzorcijumu koji čine privredna društva „Đerdap usluge“ a.d. Kladovo i „Emporio team“ d.o.o. iz Beograda, na desetogodišnje upravljanje.

Prošle godine je uz pomoć Ministrarstvo trgovine i turizma obezbeđen šlep-pristan u vrednosti od 25 miliona dinara. Zbog usvajanja seta zakona u ovoj oblasti, pristan nije bio u funkciji od kada je postavljen. Lokalna samouprava ga je ustupila Agenciji za upravljanje lukama, koja je raspisala tender za dobijanje lučkog operatera. Nakon toga, krajem oktobra potpisan je Ugovor o obavljanju lučke delatnosti u međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu, između Agencije za upravljanje lukama i pomenutog Konzorcijuma.

Konzorcijumu je uručeno i Rešenje i Uverenje o upisu u registar lučkih i pristanišnih operatera, čime je Konzorcijum zvanično prvi lučki operater koji će svoju delatnost obavljati na međunarodnom putničkom pristaništu u Smederevu narednih deset godina.

„Smederevo ima dosta turističkih potencijala koje do sada nismo na pravi način iskoristili. Ovo je trenutak da spojimo Agenciju za luke, operatera i naše javno preduzeće, sa željom da prvi kruzeri i turistički brodovi staju kod Smedereva i tako značajno pokrenemo turizam. Sve smo radili u zakonskim okvirima i u etapama kako bi „bele lađe“ ponovo pristajale. Grad ima šta da pokaže, imamo Vilu Obrenovića, Tvrđavu, imamo dosta istorijskih spomenika i znamenistosti koji mogu da budu interesantni za turiste. Uz pomoć države radimo na izmeštanju industrijskog koloseka. Želimo da otvorimo Tvrđavu i da konačno dođe na Uneskovu listu, kako bi mogla da se koriste značajna sredstva za njenu revitalizaciju i osmišljavanje sadržaja unutar zidina“, rekla je danas gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Predstavnik Agencije za upravljanje lukama Vladimir Pavlović je naglasio da je Smederevo primer kako lokalna samouprava treba da iskoristi šansu koju pruža lokacija, Dunav i potencijal linijskog saobraćaja i kruzinga koji treba maksimalno da se iskoristi. On je poručio da je Agencija u proteklom periodu kao svoj prioritet stavila razvoj kruzinga i putničkih pristaništa na Dunavu, a ove godine su otvorena dva pristaništa u Kladovu i Smederevu i u skladu sa tim je dodeljen Ugovor o obavljanju lučke delatnosti operateru. On je izrazio nadu da će Smederevo iskoristiti sve potencijale koje pruža priliv novih turista, mogućnost za razvoj i zapošljavanje novih ljudi u oblasti rečnog turizmu.

Menadžer lučkog operatera LJubomir Šuljeranović je istakao da je kruzing oblast koja brzo napreduje, a naša šansa je u tome što imamo dosta lepih prostora na Dunavu, nažalost nismo dovoljno koristili te potencijale. On je, ukazujući na potencijal za razvoj, podsetio da je ove godine u Beogradu pristalo više od 600 turističkih brodova.

Direktor JP Smederevska tvrđava Goran Jovšić je kazao „mi smo ovim ušli u Ligu šampiona“ i dodao da je reč o najskupljem vidu turizma na Dunavu.

„Zamislite da nam Mančester ili Real dođu u Smederevo. E, to je isto. Doći će nam kruzeri i to je naša neverovatna šansa.“ 

D.Đ.

Izvor: Danas

Komentari

Missing
posmatrač
26.03.2018.
Kruzeri i bele lađe pristajaće prvo u Jugovo Banji kod Luke Glavonje. Tamo će moći da pojedu nešto kod Bešira Ujkanovića u nekadašnjim Đurđevim Vajatima i naravno da se okupaju u bazenu koji je uz Želvoz kupio neki veliki napredni investitor uz Jasninu pomoć. A kad dođu do pristana, moći će da svrate u Silos i hotel Smederevo koje drži mafija. Mogu da se dive lepoti vagona cisterni sa TNG i železarinim koturovima lima. Tako oduševljeni - da vrše nuzdu mogu u "parku ljubavi". Napred Smederevo!
Plusic 4 Minusic 0
Missing
DOBRONAMERNI
25.11.2017.
Ideja prezentirana o nekom turizmu u smederevu ,bar po ucesnicima kao sto je direktor JP tvrdjava ,pa i sama gradonacelnica je vrlo neozbiljna. a ako tome dodamo da ovaj grad nema ni jednu uredjenu plazu a i Jugovo je uz neciji blagoslov poklonjen onda je sve JASNO. Danas smo posetili Golubac. kako uredjena stara tvrdjava pa prilaz pristan,plaza. . .za svaku pohvalu.Nemojte se stideti gradonacelnice posetite one ljude imacete puno da naucite.
Plusic 17 Minusic 0
Missing
NT Cale
17.11.2017.
Bravo za Miroljuba Ilića ! O ex plažama na Dunavu afirmativno sam pisao i objavio na SDCAFE-u, a prvog dana leta 2017. pričao sam na RTS, u Jutarnjem programu. Mislim da nije sve u parama, već je u želji, htenju i...voleti Smederevo !
Plusic 6 Minusic 0
Missing
n
14.11.2017.
Sadašnji pristan (šlep) ničemu ne služi, jer se gotovo niko od većih turističkih brodova nije "privezao"! Gde bi turisti seli, nešto pojeli i popili, gde bi obavili "malu i veliku nuždu"- nemaju gde ! Treba pristan dati nekom ko će da izdradi neki ugostiteljski objekat i nužnu ifrastrukturu, a ne ovako : "SD dalo pristan na upravljanje..." Podsećam, na starom šteku sakog dana su pistajali "Kovinka" i "Hidrobus", ali često i parobrod "Beograd" !
Plusic 11 Minusic 0
Missing
jerina
14.11.2017.
kruzeri idrugi camcici...i druge dereglije...pristajace zbog one Jerine...a nece zbog ove...sadasnje gradske zloce...
Plusic 37 Minusic 0
Missing
smederevka
10.11.2017.
Boze,koji tuzni,smrknuti likovi? A terminologija direktora za ulicne kladionice.Gde gaJ.A pronadje?
Plusic 37 Minusic 1
Missing
Miroljub Ilić
10.11.2017.
Kakve to turističke potencijale ima Smederevo? U Tvrđavi se ne može popiti kafa, nema toaleta. Vila Obrenovića je otvorena samo u toku Smederevske jeseni. Na obali Dunava dugoj 27 km, odnosno u dužini u kojoj prolazi pored Smedereva, nema niti jedne jedine plaže. POgledajte DOnji Milanovac, Golubac ili Kladovo. To su gradići od po 4-5.000 stanovnika, a obala je uređena kao u Švajcarskoj. O Novom Sadu, Zemunu akle, samo parole, parole, parole ... Sramota!
Plusic 24 Minusic 0
Missing
Prihodi od turizma
10.11.2017.
Dobro je da će putnički i turistički brodovi pristajati u našem gradu. Ali ako bi turisti došli i samo obišli naše znamenitosti a posle toga dalje otplovili onda je to jalova rabota. Turiste treba zadržati u našem gradu osmišljenim programima, da bar jednu noć prespavaju u našim smeštajnim, turističkim objektima, da potroše pare u našim restoranima, trgovinama...Ako posetu ne prati i prihod od te posete onda to i nije turizmam.
Plusic 7 Minusic 0
Missing
Ђурађ
09.11.2017.
А шта ће бити са теретном луком?У центру града,на 2 метра од бедема Твђаве, на 50 корака од вртића Хајди претоварују милионе тона оне "мало радиоактивне руде". Решењем 342-214/6/2о16-20 АЗУЛ је кинезима предао наш ГРАД до 30.06.2041 год. Шта ће бити са словеначким ТНГ "безбедним"цистернама? До сада 2 исклизнућа из шина,2 пожара у непосредној близини(1 цис. 45 тона гаса).Они су,такође добили привремену дозволу, до следеће експлозије и новог Дана НЕЗАБОРАВА . О ЧЕМУ ВИ ПРИЧАТЕ МАЛОУМНИЦИ!
Plusic 77 Minusic 10
Missing
jugoslovenski srbin
09.11.2017.
nece putnicki brodovi tivasi kruzeri stajati sami od sebe morate im ponuditi zadovoljavajuce programe .
Plusic 31 Minusic 3
Dodaj komentar
462fd957af1850b2e71f2cdecf392614
Info Politika
31.12.2018.
SRPSKA napredna stranka u Smederevu je od letos prionula na “veliko spremanje” sopstvenih redova, pa je tokom poslednja četiri meseca promenjeno čak šest članova Gradskog veća, a po...
05f6e2ca567aeed1e8516a9c7c0301c3
Info Politika
29.12.2018.
Izvršni odbor Srpske napredne stranke je na vanrednoj sednici doneo odluku da isključi iz stranke Dragutina Mirkovića iz Drugovca nakon što je, na 17. sednici Skupštine grada istu...
A7b50dbd7af0c826201dd0c1f18a8677
Info Politika
29.09.2018.
U utorak je u poseti Smederevu bila visoka delegacija iz pokrajine Hebei iz Kine, gde se nalazi i sedište kompanije HBIS, koja je vlasnik Smederevske železare Od preuzimanja Železare Smedere...
F6f70b107248dc64e8cdbb561582e2e5
Info Politika
11.09.2018.
Smederevski Pokret Tvrdjava najavio je tužbe protiv kompanije Petrol LPG, Grada Smedereva i ministarstva gradjevinarstva Srbije, zbog ocene da transportom tečnog gasa kroz centar Smedereva ugrožavaju ...
1 sdcafe.rs
Info Politika
16.08.2018.
SKUPŠTINA grada u Smederevu je 10. avgusta imenovala pet novih članova Gradskog veća, što samo po sebi i ne bi izazvalo toliku pažnju, da istog dana četiri većnika nisu podnela ostavke -...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
1b461fa416962d3dcad7b9c998c43681
Poslao: SDCafe Pošalji fotografiju
Anketa
Da li smatrate da Smederevo ima dovoljno uređenih turističkih destinacija?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 451
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300