Info Hronika
18.01.2017.

Sramotna presuda i niska kazna

B9e52a3accd5336ee6f3ade924966ba9

Presudom Višeg suda u Smederevu, kojom je Zlatko Bat (61) iz Kusatka, mesta u okolini Smederevske Palanke osuđen na minimalne tri godine i dva meseca zatvora zbog obljube devojčice S.S. se, kako ocenjuju stručnjaci, ne postiže apsolutno ništa.

Seksualno zlostavljanje počelo je kada je nesrećna devojčica imala samo šest godina, a trajalo je dok nije napunila 11. Slučaj je otkriven tek prošle godine kada se S.S. požalila razrednoj starešini u školi.

Zlatko Bat je, kako stoji u presudi, od 2006. do 2011. godine više puta obljubio S.S., inače ćerku sestre njegove supruge, koja je živela u kući pored njegove. Koristio je priliku kada je devojčica dolazila u njegovu kuću i primoravao je na oralni seks, dirao je po intimnim mestima na telu, i zahtevao da i ona njega dodiruje. Koliko je ovakvih iživljavanja nad detetom bilo za pet godina nije tačno poznato. Naime, zbog osetljivosti i godina žrtve, kojoj je sada 17, suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Možda bi sve ostalo tajna, da posle pet godina mučenja, S.S. početkom prošle godine, nije smogla snage da progovori. Razedna je obavestila nadležne institucije, a Zlatko Bat je ubrzo uhapšen, 11. maja prošle godine. S.S. je ponovila sve stravične detalje pred sudom, ali ih je Bat negirao. On je međutim proglašen krivim za produženo krivično delo obljube nad detetom, ali je dobio kaznu od tri godine i dva meseca, samo 60 dana više od minimalne.

Kazna morala da bude dvocifrena

- Presuda mora da zadovolji dve funkcije. Jedna je preventivna, da se počiniocu onemogući ponavljanje dela, a druga kaznena koja će biti adekvatna počinjenom delu. Međutim ovde, sa ovako niskom presudom, nije zadovoljena nijedna funkcija krivičnog zakonika - objašnjava za "Blic" Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).


Milan Antonijević
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija Milan Antonijević

 

Pri određenim lakšim delima sudija može da izrekne blažu kaznu, vodeći se razmišljanjem da nema potrebe opterećivati kaznene ustanove, međutim to ovde nikako ne bi smeo da bude slučaj, mišljenja je Antonijević.

- Ukoliko je sudija presudio da je počinilac kriv, i presudu doneo na osnovu činjenica, nema razloga kod ovako teškog dela da razmišlja o opterećenju zatvora, i kazna je morala da bude dvocifrena. Uostalom, sudovi i ne treba da razmišljaju o takvim stvarima, već time treba da se bave neke druge institucije. Može se u nekim drugim slučajevima i razmišljati o alternativnim metodama, ali ne i ovde - kaže Antonijević.

Kaznena politika mora biti srazmerna izvršenom delu, dodaje Antonijević, pogotovu kada se radi o ovako teškim delima koja uključuju decu, zloupotrebu dece i pedofiliju. Olakšavajuće okolnosti koje su Batu uzete u prilog, da nije ranije osuđivan kao i primereno držanje pred sudom, takođe su u ovom slučaju neprimerene.

- Mi imamo paradokse koje stvaraju naši sudovi, kao kada se za nasilje u porodici uzme za olakšavajuću okolnost to što je osuđeni porodični čovek. Uostalo, ako posmatramo reakacije javnosti, u gotovo svim slučajevima kada su u pitanju žrtve teških krivičnih dela, javnost traži smrtnu kaznu. Srbija to ne može da uvede zbog Saveta Evrope, ali pravda definitivno mora da postoji, i mora svuda bude ista, u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu... gde god se proces vodi - dodaje Antonijević.

Sudovi prave kompromise

- Činjenica je da sudovi često prave kompromis kada nema dovoljno materijalnih dokaza. Sudija zna da je optuženi kriv, nema dokaza da to potkrepi, pa pribegavaju kaznama blizu minimuma. Videćemo šta će reći Apelacioni sud, on gleda samo papire - kaže za "Blic" bivši tužilac, a sada advokat Aleksandar Milosavljević.

Međutim, kako kaže Milan Antonijević, ovakvi kompromisi su u ovom slučaju neprihvatljivi, jer raspon kazne ne govori o stepenu krivice.

- Ako je sudija na osnovu svedočenja te devojčice i optuženog, odlučio da veruje njoj i proglasi optuženog krivim, onda je morala biti izrečena stroža kazna - mišljenja je Antonijević.

Pedofil iz Niša osuđen na deset godina

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je juče presudu Višeg suda kojom je Gradimir V. (58) osuđen na 10 godina zatvora jer je u dva navrata tokom 2014. napastvovao svoju u to vreme četvorogodišnju ćerkicu.

On je proglašen krivim za produženo krivično delo obljuba nad nemoćnim licem, a presuda je sada postala konačna, odnosno prvosnažna nakon odluke Apelacionog suda da odbije njegovu žalbu, ali i žalbu Višeg tužilaštva u Nišu koje je tražilo 15 godina robije.

Izvor: Blic

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
12e895c23df3dddd8653f7d3ababc44e
Info Hronika
13.08.2017.
Žena koju su u selu Osipaonica kod Smedereva prošle sedmice navodno dva puta silovala ukupno petorica muškaraca, bila je u vreme seksualnog napastvovanja pod dejstvom narkotika, saznaju ...
Ad4bfc37ffab7ec2f7aa70d001fefb15
Info Hronika
11.08.2017.
U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se oko podneva dogodila u Smederevu, u neposrednoj blizini kasarne Vojske Srbije, N.P. iz Smedereva, vozač "opel kadeta kabriolet", na licu mesta je...
Ff786b71fd22ffcbc45bfef3fea1eb8c
Info Hronika
03.08.2017.
Policija je u Smederevu uhapsila šesnaestogodišnjaka osumnjičenog da je počinio pet razbojništava.           Osumnjičeni se tereti da je od 15. do 27. ...
254de7dbc3f26a7c8e7aa5fe9c729890
Info Hronika
30.07.2017.
Zbog čega je Toza Atanacković (62) prošle subote u centru Smedereva ubio Nenada Jelića (48), a zatim sebe zvanično je i dalje misterija. Međutim, prijatelj Atanackovića smatraju da je u pitanju...
0e0d1b9a7f2af051729a72902dc20a35
Info Hronika
25.07.2017.
Nenas Jelić zvani Jela (48), koga je u centru Smedereva pre tri dana upucao Tanasije Atanacković (62), i dalje je u kritičnom stanju. Navodno, motiv pokušaja ubistva i samoubistva usred bela da...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
B2404e093627dc17f0048d04c06bb5e9
Poslao: mikidisko Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 1002
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300