Info Hronika
18.01.2017.

Sramotna presuda i niska kazna

B9e52a3accd5336ee6f3ade924966ba9

Presudom Višeg suda u Smederevu, kojom je Zlatko Bat (61) iz Kusatka, mesta u okolini Smederevske Palanke osuđen na minimalne tri godine i dva meseca zatvora zbog obljube devojčice S.S. se, kako ocenjuju stručnjaci, ne postiže apsolutno ništa.

Seksualno zlostavljanje počelo je kada je nesrećna devojčica imala samo šest godina, a trajalo je dok nije napunila 11. Slučaj je otkriven tek prošle godine kada se S.S. požalila razrednoj starešini u školi.

Zlatko Bat je, kako stoji u presudi, od 2006. do 2011. godine više puta obljubio S.S., inače ćerku sestre njegove supruge, koja je živela u kući pored njegove. Koristio je priliku kada je devojčica dolazila u njegovu kuću i primoravao je na oralni seks, dirao je po intimnim mestima na telu, i zahtevao da i ona njega dodiruje. Koliko je ovakvih iživljavanja nad detetom bilo za pet godina nije tačno poznato. Naime, zbog osetljivosti i godina žrtve, kojoj je sada 17, suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Možda bi sve ostalo tajna, da posle pet godina mučenja, S.S. početkom prošle godine, nije smogla snage da progovori. Razedna je obavestila nadležne institucije, a Zlatko Bat je ubrzo uhapšen, 11. maja prošle godine. S.S. je ponovila sve stravične detalje pred sudom, ali ih je Bat negirao. On je međutim proglašen krivim za produženo krivično delo obljube nad detetom, ali je dobio kaznu od tri godine i dva meseca, samo 60 dana više od minimalne.

Kazna morala da bude dvocifrena

- Presuda mora da zadovolji dve funkcije. Jedna je preventivna, da se počiniocu onemogući ponavljanje dela, a druga kaznena koja će biti adekvatna počinjenom delu. Međutim ovde, sa ovako niskom presudom, nije zadovoljena nijedna funkcija krivičnog zakonika - objašnjava za "Blic" Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).


Milan Antonijević
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija Milan Antonijević

 

Pri određenim lakšim delima sudija može da izrekne blažu kaznu, vodeći se razmišljanjem da nema potrebe opterećivati kaznene ustanove, međutim to ovde nikako ne bi smeo da bude slučaj, mišljenja je Antonijević.

- Ukoliko je sudija presudio da je počinilac kriv, i presudu doneo na osnovu činjenica, nema razloga kod ovako teškog dela da razmišlja o opterećenju zatvora, i kazna je morala da bude dvocifrena. Uostalom, sudovi i ne treba da razmišljaju o takvim stvarima, već time treba da se bave neke druge institucije. Može se u nekim drugim slučajevima i razmišljati o alternativnim metodama, ali ne i ovde - kaže Antonijević.

Kaznena politika mora biti srazmerna izvršenom delu, dodaje Antonijević, pogotovu kada se radi o ovako teškim delima koja uključuju decu, zloupotrebu dece i pedofiliju. Olakšavajuće okolnosti koje su Batu uzete u prilog, da nije ranije osuđivan kao i primereno držanje pred sudom, takođe su u ovom slučaju neprimerene.

- Mi imamo paradokse koje stvaraju naši sudovi, kao kada se za nasilje u porodici uzme za olakšavajuću okolnost to što je osuđeni porodični čovek. Uostalo, ako posmatramo reakacije javnosti, u gotovo svim slučajevima kada su u pitanju žrtve teških krivičnih dela, javnost traži smrtnu kaznu. Srbija to ne može da uvede zbog Saveta Evrope, ali pravda definitivno mora da postoji, i mora svuda bude ista, u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu... gde god se proces vodi - dodaje Antonijević.

Sudovi prave kompromise

- Činjenica je da sudovi često prave kompromis kada nema dovoljno materijalnih dokaza. Sudija zna da je optuženi kriv, nema dokaza da to potkrepi, pa pribegavaju kaznama blizu minimuma. Videćemo šta će reći Apelacioni sud, on gleda samo papire - kaže za "Blic" bivši tužilac, a sada advokat Aleksandar Milosavljević.

Međutim, kako kaže Milan Antonijević, ovakvi kompromisi su u ovom slučaju neprihvatljivi, jer raspon kazne ne govori o stepenu krivice.

- Ako je sudija na osnovu svedočenja te devojčice i optuženog, odlučio da veruje njoj i proglasi optuženog krivim, onda je morala biti izrečena stroža kazna - mišljenja je Antonijević.

Pedofil iz Niša osuđen na deset godina

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je juče presudu Višeg suda kojom je Gradimir V. (58) osuđen na 10 godina zatvora jer je u dva navrata tokom 2014. napastvovao svoju u to vreme četvorogodišnju ćerkicu.

On je proglašen krivim za produženo krivično delo obljuba nad nemoćnim licem, a presuda je sada postala konačna, odnosno prvosnažna nakon odluke Apelacionog suda da odbije njegovu žalbu, ali i žalbu Višeg tužilaštva u Nišu koje je tražilo 15 godina robije.

Izvor: Blic

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
B92e024243ae5f84b1fc8bb5a4f85d8c
Info Hronika
23.02.2017.
Danas pre prodne u Smederevskoj tvrđavi pronađen je sumnjivi paket teži od 900 grama. Sumnja se da je reč od drogi. Paket je slučajno pronašao građanin koji je odmah obavestio policiju. Po...
Atw smederevo2
Info Hronika
16.02.2017.
Danas oko 11h izbio je požar u kafe klubu ATW u ulici Kralja Petra. Vatrogasne ekipe odmah su sa tri kamiona intervenisale i počele gašenje požara.  Ovlašćeni su za SDCafe rek...
Afd1e06223e87b3a71ac3dc7d3245e74
Info Hronika
14.02.2017.
Muškarac D.V. (56) izazvao je požar, u porodičnoj kući u smederevskoj Ulici Černiševskog, u kome je i sam stradao. Kako kaže njegova majka, koja je s njim bila u tom trenutku, on je b...
6e33da80f41b78ea3f8bc1c87d0f599f
Info Hronika
13.02.2017.
Policija u Smederevu saopštila je danas da je uhapsila D. R. (29) iz Velike Plane zbog sumnje da je falsifikovao novac. U vozilu osumnjičenog policija je pronašla 47 falsifikovanih novč...
Bed6d54e4b84010e8225429bb1ca8080
Info Hronika Smederevska Palanka
09.02.2017.
Roditelji maloletne M.M. iz Smederevske Palanke uhapšeni su sa optužbama da su dve godine u seksualnom ropstvu držali kćerku (15). Oni su dete prodavali za seksualne usluge kako bi namirili ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
B0dfe929c11b97457af4662475d54eaa
Poslao: Panta Pošalji fotografiju
Anketa
Da li planirate da glasate na predstojećim predsedničkim izborima?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 383
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300