Info Kultura
11.04.2017.

Smenjen direktor "Nušićevih dana"

1e385d3a6afc1e40811f0d52363b1660

Zavesa na sceni ovogodišnjih "Nušićevih dana" u Smederevu još nije podignuta a iza kulisa stižu vesti o preraspodeli festivalskih snaga. Razrešen je dugogodišnji umetnički direktor, jedan od osnivača festivala Sava Đuričić. Pozorišni festival "Nušićevi dani" održaće se 34. put u Smederevu od 19. do 28. aprila pod sloganom "Nušić, savremeni, svevremeni".

- Direktor Centra za kulturu obavestio me je u decembru da obustavim sve poslove na pripremi 34. festivala, najpre usmeno, a zatim i pismeno. Objašnjenje je bilo da se čeka formiranje novog organizacionog odbora. Od tada nemam nikakve informacije - kaže Sava Đuričić, koji je 1984. zajedno sa pesnikom Goranom Đorđevićem pokrenuo festival, a od 2003. bio na mestu umetničkog direktora.

Kako nam je saopšteno iz Centra za kulturu, novi umetnički direktor nije imenovan. Za festival je odgovoran direktor Centra za kulturu Dragoljub Martić, inače javnosti godinama predstavljan i kao direktor "Nušićevih dana".

- Đuričić nikad nije ni bio umetnički direktor, jer ta funkcija zvanično nije postojala. On se sam tako predstavljao. Bunio sam se kada su mene predstavljali kao direktora, jer volim da to bude zvanično i napismeno - tvrdi Martić.

Njegovo tumačenje organizacionog zapleta, pomalo čak u nušićevskom maniru, začudilo je drugu stranu:

- Znači, lažno sam se predstavljao svih ovih godina? Po toj logici, ni selektor nije imenovan. Svejedno, želim da festival i nadalje bude uspešan. Možda smo prevaziđeni, možda ima boljih van Smedereva. Čujem da ono što sam ja radio sada radi Jelena Stajkovac, glumica iz Aleksandrovca - kaže Đuričić.

Glumica Jelena Stajkovac novi je član Organizacionog odbora, a Bratislav Martić potvrđuje da je pomagala selektoru Bratislavu Petkoviću pri izboru predstava sa ovogodišnjeg repertoara.

Ove godine, prvi put, nije održana konferencija za novinare kako bi se predstavio festivalski program, a stručni žiri objavio je i obrazložio odluku o dodeli nagrade za životno delo, koja je pripala dramskoj umetnici Mileni Dravić.

NOVI ŽIRI

ŽIRI za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru za 2017. godinu radiće u sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica), Radmila Živković, dramska umetnica, Miljana Kravić, profesor - master srpskog jezika i književnosti, i dr Zoran Maksimović, teatrolog.

ORGANIZACIONI ODBOR

REŠENjE o formiranju Organizacionog odbora doneto je 13. marta, a članovi su imenovani na Martićev predlog. Osim Jelene Stajkovac i Dragoljuba Martića, članovi su Svetlana Mihajlović, član Gradskog veća zadužena za resor kulture, i Bosiljka Plećić, načelnik Odeljenja za javne službe Gradske uprave. Predsednica Organizacionog odbora festivala je gradonačelnica Jasna Avramović, a njena zamenica Miljana Kravić, član Gradskog veća za resor prosvete i obrazovanja.

J.Ilić
foto: N.Živanović

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Missing
gabor
26.05.2017.
a sto ovaj sa slike gleda na dole, verovatno cita ove komentare I zgrazava se
Plusic 0 Minusic 0
Missing
KOMUNALAC
26.05.2017.
@flekxi, DA LI MOZE I PATOS NA DEPONIJI DA IZVODI PREDSTAVE?
Plusic 0 Minusic 0
Missing
Flekxi
24.05.2017.
A ce i kiza da na deponiju, da zabavlja radnike???
Plusic 70 Minusic 9
Missing
djubretar
23.05.2017.
Smederevski centar za kulturu postao je licna kadrovska deponija Jasninih kadrova...naravno pod direktorskom palicom nekog tute bugarina..,neke Dake...njeyine kume ....itd.
Plusic 67 Minusic 0
Missing
Sava Stojkovic
21.05.2017.
Taj Sava kolko cujem odlazi na zasluzeni odmor uskoro, a vi svi iz Doma kulture, ostajete u tom propalom domu kulture, imate jos dugo, dugo da gulite krompire i da dobijate "STOJKOVICE i KITICE" od najobicnijih ulicara, preko Gradske uprave, pa sve do Jasne, ili ko god drugi da bude, pa sve tako do vasih mirovina, ako ih docekate.
Plusic 45 Minusic 4
Missing
Smederevac
17.05.2017.
E VALA SAMO JOS ROMALER NIJE BIO DIREKTOR TOG CENTRA!!! DABOME, TUT MAN GAV DIREKTORU, A RADNICIMA -KURAFTE!!! MOZE @AHMETE, CEPAJ!!!
Plusic 82 Minusic 45
Missing
Ahmet
16.05.2017.
E cu da odem u solarijum da pocrnim, pa da se registrujem u opstinu kao ganci i promenim ime u Nezir ili tamo neki Saban, pa lepo prijavim se na krivak i odem do predstavnika roma u opstinu i sredim preko romske inkluzije da postanem upravnik doma kulture. Pa da vidimo, dal nece da pristanu, ima da mole sa im ganci bude glavni na kulturu. Pa uvedem programe za gancije specijalno, pa inkluzije , ovo i ono! Sta??? Svaki dan bi mi bio pun taj dom. A radnici bi pevusili "Samo Tut Man Gav Direktore
Plusic 105 Minusic 44
Missing
Neci
16.05.2017.
A di ga je Braca,pa ona Milena? Oni su mamine tvorevine isto, unistise isto taj dom.
Plusic 94 Minusic 46
Missing
Ne znamo se
14.05.2017.
A jel' će sad sa 'zlom ženom' da ode i zamenica, šefica - kuma, brat i ostala bulumenta koju je zaposlila? A, da i Zumbul je njena tvorevina! S njim je započela proces devastacije Centra za kulturu.
Plusic 60 Minusic 74
Missing
mali perica
12.05.2017.
Axaxaxaxa , kulturnjaci stize Vam nov upravnik u najavi, "mama" nemoze vise da vas stiti. Tamnicice vas nove garniture, axaxaxaxaxaxa."mirisacete I uzivacete".
Plusic 72 Minusic 80
Missing
vetropir
11.05.2017.
@Biba Gospodja Bibo (ako ste žensko), Vaš komentar je radikalno-napredan, ali Vam fali 10 skolskih odmora da biste znali sta je istina. Vaše znanje geografije je ispod osnovnog jer dotični ne tanuje u MZ Donji grad već u MZ Karađorđev dud. Drago mi je ako sam Vas nečemu podučio i pazite za ubuduće o podacima koje iznosite.
Plusic 52 Minusic 56
Missing
stevan284
11.05.2017.
Da, slažem se da treba da dođe neko mlađi, samo da ne bude kao Zumbul pa da Dom kulture upadne u ogromne dugove.
Plusic 71 Minusic 66
Missing
Smederevac
10.05.2017.
Axaxaxax taj Sava i Zumbul ispadose najaci frajeri tamo, kad ovoliko o njima pisete i ogovarate. Ista im je popularnost ko Jasnina, jer i nju ovolko pljujete stalno na portalu. Sramota treba da vas bude da pkjujete nju i njene ovolko.
Plusic 69 Minusic 63
Missing
Aleksa
10.05.2017.
A jel mogu i ja biti direktor sa tom J.Stajkovac ili bar na funkciju zamenika, makar nikte da joj lakiram... Ex, i taj Braca konacno zutac da ode, on je jos od naftalina direktor, propade onaj centar pored njega i ubudjavi se ,zajedno sa onim radnicima. Breme ja dodje neko mladje i sposobnije lice, a ove iskompleksirane u penziju.
Plusic 69 Minusic 72
Missing
stevan284
10.05.2017.
Ovi ingeniozni komentari GU PERE i žućka mogu da budu samo od strane čuvenog potrčka Save Preletačevića, gospodina Zumbulić Prilepka.
Plusic 62 Minusic 78
Missing
zucko
09.05.2017.
...dojuce zuti...danas sns preletacevic tzv dir. centra za kulturu...najostrasceniju,netalentovani organizator botova...svakako ga vrlo brzo nasledjuje J.Stajkovac...njegovi zuti to vec znaju i ocekuju...toliko od njega kao zute mulje!
Plusic 115 Minusic 96
Missing
Vetropir
08.05.2017.
Zašto je smenjen Sava Đuričić, dugogodišnji umetnički direktor "Nušićevih dana" i jedan od osnivača, kada nikada nije bilo primedbi na njegov rad i to godinu dana pred penziju? Nehuman,nekorektan i nekulturan čin prema jednom radniku u kulturi koji je ceo svoj radni vek posvetio umetničkom stvaralaštvu. Neka gradonačelnica javno kaže koji su kriterijumi po kojima je Svetlana Stajkovac iz Aleksandrovca izabrana za umetničkog direktora i koje reference ima, a koje mnogi fakultetski kadrovi nemaju.
Plusic 93 Minusic 82
Missing
cvetic
04.05.2017.
....ako cdes buket zumbulica moras da havatas drskica.....tako je to pa posle pomirises....I uzivas.....
Plusic 30 Minusic 160
Missing
GU PERA
28.04.2017.
@insajder , uključi mozak. Ovo što ti je napisano, ide iz institucije od koje ta ustanova kulture zavisi i dobija instrukcije i papire. Sve što je napisano, je tačno, a da se ne iznose ostali detalji za svakoga iz te ustanove, nastalo bi vanredno stanje!!!
Plusic 87 Minusic 125
Missing
gustav
26.04.2017.
@insajder , xa,xa,xa, pored ovih ludaka iz kulturnoga centra, vidi se da si I ti "OSTRAŠĆEN", kao I oni!!!
Plusic 89 Minusic 123
Missing
insajder
24.04.2017.
@GU PERA Ovakve izraze, basovi i lagarije, samo Sava Ostrašćeni koristi. Ali, pošto je on kompjuterski nepismen, onda se tog posla laća njegov lični ađutant, koji je prozvan Zumbul u vreme kad je bio direktor Centra za kulturu (kad nas umalo nije tužio Maribor za krađu logotipa Čista energija iz njihove kampanje za evropsku prestonicu kulture, znači čista glupost, a o rešetkama da i ne pričam, pisale su novine). Tek, sinoć, divan početak, neki novi fini ljudi odradiše posao krajnje prof.
Plusic 173 Minusic 110
Missing
GU PERA
22.04.2017.
COVEK JE ZAISTA BIO UMETNICKI DIREKTOR FESTIVALA, A POSTOJI I NAPISMENO! OVO STO SE PISE ZA NJEGA U SVE OBICNI BASOVI I LAGARIJE. TAJ SAVA JE ZAISTA UCINIO FESTIVAL NUSICEVIH DANA CAROBNIM I BROJ 1 U GRADU! LICNO SMO DOLAZILI DA GLEDAMO PREDSTAVE DOK JE ON TO RADIO I VODIO. SVE JE BILO VRH, VRH!!! I COVEKA POZNAJEMO I NIKAKVE PROBLEME SA NJIM NISMO IMALIO, DOK SMO SA MARTICEM IMALI OGROMNE!!! DA SE MI PITAMO TAJ MARTIC NE BI MOGAO DA RADI NITI KOD NAS NITI BILO KUDA DRUGE!!!! SAVI SVAKA CAST!
Plusic 107 Minusic 162
Missing
insajder
15.04.2017.
Dotični Sava Ostrašćeni, ostaće upamćen i po tome što je na jednom zboru radnika Centra za kulturu PREDLOŽIO SAM SEBE ZA ČLANA Upravnog odbora! Inače, članovi UO iz kolektiva biraju su se tako što kolege predlože međusobno jedni druge za članove, a za tim se za predložene kandidate izjašnjavaju javnim ili tajnim glasanjem. Dotični nije izabran! Trebalo ga je ranije skloniti iz Centra za kulturu, sad će još ispasti žrtva režima Jasne Avramović. O tempora, o mores!
Plusic 191 Minusic 92
Missing
znam
14.04.2017.
aktivirali se botovi...
Plusic 44 Minusic 0
Missing
Biba
13.04.2017.
Doticni ce u istoriji grada ostati upamcen kao kandidat za odbornika na dopunskim izborima za biracko mesto Donji grad 2, 2002. godine. Tada je bio na listi Baneta Ivkovica. Poenta je bila u tome da je izasao na glasa zajedno sa suprugom, a dobio jedan glas :)
Plusic 263 Minusic 78
Missing
Zarad istine
12.04.2017.
"Među mnogim manifestacijama jedna je dobila stalno mesto u proleće svake godine. To su „Nušićevi dani“, manifestacija o kojoj se počelo govoriti u kolektivu Doma kulture tokom 1983. godine. Uz podršku tadašnjeg predsednika Skupštine Gradimira Ničote, dr Radoslava Josimovića, redovnog profesora Univerziteta u Beogradu, dr Milenka Misailovića, teatrologa iz Beograda, upravnik Doma kulture u Smederevu Goran Đorđević uspeo je da „Nušićevi dani '84“ startuju." Dr Slavko Domazet „Nušić i Smederevo“
Plusic 264 Minusic 27
Missing
znam
12.04.2017.
Pomagač,ona pomaže za honorar...
Plusic 60 Minusic 186
Missing
pomagac
12.04.2017.
ako je ova Stajkovac pomagala Braci i Braci....bas je preterala u pomaganju...Smederevo i Aleksandrovac??? Smederevci vidite li tu neku razliku? Svasta od pomagacice....sacuvaj nas vise od takve pomoci...
Plusic 75 Minusic 186
Missing
znamo se +
12.04.2017.
ambiciozno ovu manifestaqCIJU KAO SMEDEREVSKU AUTENTICNU TVOREVINU,ulozio neston od znanja dipl.org.scen.iutetnickih delat. na FD u Beogradu, ostvario autenticnost i prepoznatljivost ove ustanpve...uskoro +...I +
Plusic 64 Minusic 187
Missing
DSS
12.04.2017.
@Znamo se ... ne dezinformišite. Sava Đuričić nikada nije bio član DSS ... možda je bio prijatelj sa pojedinim članovima, ali to je privatna stvar.
Plusic 22 Minusic 178
Missing
jelena
11.04.2017.
Centar za kuturu je izgubio smisao postojanja trenutnim izvršiocima naređenja JA. A da Martić ne zna ni ko je ni šta je vidimo iz priloženog. Bez ideje, cilja, bez programa ... bez plana i želje da se nešto pokrene.Šta je sa projektom pozorišta Branislav Nušić???
Plusic 122 Minusic 175
Dsc 0383
marina
11.04.2017.
Nušićevi dani su jedini kulturni događaj koji su Smederevo predstavljali u najlepšem svetlu. Za Smederevo i Smederevce april je bio mesec pozorišta.Vreme kada smo se svi spremali za kvalitetne profesionalne predstave srpske pozorišne elite, a da pri tom ni amaterizam nije zapostavljen. Savi Đuričiću svaka čast za sve godine unazad i jedno veliko hvala što smo zahvaljujući njegovom angažovanju i bili u prilici da ugostimo domaću i inostranu glumačku elitu.
Plusic 124 Minusic 196
Missing
pitam se
11.04.2017.
Nema ni Bate Mandića...bez njega nije moglo ni da se prdne...
Plusic 215 Minusic 55
Missing
NT Cale
11.04.2017.
Može li se zamisliti - Da se pravi (stari) smederevac Sava Đurićić - od 1984. pa do 2017. godine lažno predstavljao ? Čovek koji je zaslužan što "Nušićevi dani" uopšte i postoje - NIJE PODOBAN- jer nije (verovatno) u klubu SNS-a ! Ili je opet ono staro : "Najgore je biti najbolji u svom selu (gradu) !" Okrutno i žalosno !
Plusic 143 Minusic 209
Missing
Znamo se
11.04.2017.
Samozvani "umetnički direktor" koji je smederevska Maja Gojković! Od Saveza komunista, preko SPS-a i kasnije ocepljenog ogranka koji je vodio Bane Ivković, preko DSS-a i na kraju, naravno SNS-a. Od kako je smenjen sa mesta direktora Doma kulture, trudio se svim silama da upropasti najveću smederevsku ustanovu u kulturi, kako bi dokazao da je bio najbolji direktor. I skoro da je uspeo da upropasti divan kolektiv i njihovu kulturnu misiju.
Plusic 249 Minusic 90
Dodaj komentar
Bdd9d3620ec792f5587d97980dbf0387
Info Kultura
21.04.2017.
Pisac Sretenjskog ustava, koji je pre smrti u Smederevu 1838. zaboravljen, a taj mu je usud i posthumno ostao. Grob sa jedva vidljivim epitafom niko ne posećuje, zvaničnici čak ni 15. februara, na Dan...
2cb22df396bedcf694eca36fbdb721bf
Info Kultura
17.04.2017.
Litija se kretala od Hrama Svetog Georgija, pored Gimnazije, do Karađorđevog duda – Prvi zapis, zatim Ulicom Radosava Mirkovića, ugao sa Knez Mihailovom – Drugi zapis, pa Knez Mihailovom u...
Ee8043dda2f15d4ec24775f784064da3
Info Kultura
14.04.2017.
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos. Večernjim bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta te...
54788c32d2a4750ff2ecad489d48e778
Info Kultura
13.04.2017.
Povodom Dana Muzeja u Smederevu, sinoć je održano predavanje o ovoj ustanovi kulture i prezentacija pod nazivom Smederevske zlatne naušnice – plemeniti tragovi naše prošlost...
B639e71e2d63a32f209d31b66f0114a1
Info Kultura
05.04.2017.
Filmska, televizijska i pozorišna glumica Milena Dravić dobitnica je nagrade za životno delo manifestacije "Nušićevi dani" u Smederevu, saopštio je žiri te manifestacije...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
91f4a69ea69a0ef88e03c4ccb2559949
Poslao: puki Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 520
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300