Info Hronika
30.06.2018.

"Uložićemo još 150 miliona evra i zaposliti stručnjake"

1 sdcafe.rs

Sihai Song, direktor kompanije HBIS Grupa Srbija koja je pre dve godine kupila „Železaru Smederevo“ za 46 miliona evra, u ekskluzivnom intervjuu za Blic Biznis kaže da će u naredne dve godine HBIS uložiti još 150 miliona evra, pored 158 miliona koliko su do sada investirali u čeličanu.

On je zadovoljan poslovanjem Železare, ali i samim radnicima i naglašava da HBIS Grupa razmatra da ove godine obezbedi stipendije za studente iz struke, kao i praksu i zaposlenje. U razgovoru za Blic Biznis Song otkriva šta je za njih ključno u daljem razvoju smederevske fabrike, šta je neophodno za potpunu modernizaciju, koliko je porastao izvoz, da li će ove godine ostvariti zacrtani plan u proizvodnji čelika, kao i prihod od jedne milijarde dolara.

Prošlo je dve godine od kada je HBIS Grupa preuzela Železaru. Da li smatrate da je ovo bila dobra investicija?

- Smatramo da jeste.

U 2017. godini prihod Železare iznosio je 750 miliona dolara u odnosu na 433 miliona dolara u 2016. Kako je počela ova godina?

- Dobro je počela, a plan je da ovu poslovnu godinu završimo sa prihodom od jedne milijarde dolara.

Ambicija HBIS Grupe za 2018. je i proizvodnja 1,8 miliona tona čelika. Dokle se sada stiglo i da li će ovakvi planovi biti ostvareni do kraja godine?

- Da, plan je takav. Trenutno naša proizvodnja i rad su stabilni i ispred plana, tako da verujemo da ćemo do kraja godine ostvariti planirano.

Ukupne investicije u Železaru iznosile su oko 160 miliona dolara. Da li je HBIS Grupa nastavila ulaganje i ove godine, koliko novca je uloženo i gde konkretno?

- U protekle dve godine, otkako smo preuzeli Železaru Smederevo, urađen je ogroman posao. Pre svega, uloženo je 158 miliona evra kako bi se podržala čitava proizvodnja i proces modernizacije opreme. Ako govorimo sa aspekta projekata, u protekle dve godine dosta je uloženo u tehnološku nadogradnju, od unapređenja opreme i remonta na aglomeraciji, do rekonstrukcije i remonta kaupera na visokoj peći, remonta konvertora u čeličani, nadogradnji livne mašine, uključujući i remont i ulaganje u tehnološku rekonstrukciju u toploj valjaonici, kompletnu rekonstrukciju predpruge, automatizaciju prvog i drugog nivoa celokupne linije valjanja, projekat tehnološke nadogradnje u hladnoj valjaonici. Prošle godine smo kroz proizvodnju ostvarili prihod od 750 miliona dolara, što je dalo veliki doprinos i srpskoj ekonomiji. Istovremeno smo platili porez u iznosu od 39 miliona dolara, što je sve rezultat ovih investicija.

Kakav je plan za dalja ulaganja?

- U naredne dve godine, do juna 2020. godine, planiran je nastavak investicija u iznosu od 150 miliona evra jer nam je potrebna nova oprema i nadogradnja postojeće u čitavoj fabrici. Pre svega, potrebna je nova aglo mašina, koja će doprineti poboljšanju zaštite životne sredine, nova koračna peć u toploj valjaonici, kako bi se rešilo pitanje korišćenja visokopećnog gasa i smanjio utrošak energije. Takođe, potrebno je sprovesti investicije u postupku upravljanja troškom, kako bi se smanjila emisija gasova i prašine. Postoji prostor i za nadogradnju opreme na čeličani, sa akcentom na konti livnu mašinu i celokupnu rekonstrukciju linije za vanpećnu obradu. Sve ovo će biti fokus HBIS Grupe u Srbiji u naredne dve godine.

Koliko iznosi izvoz Železare i na koja tržišta se najviše izvozi?

- Ovogodišnja proizvodnja dostići će nivo od 1.800.000 tona, a proizvodnja obrađenih slabova nivo od 1.700.000 tona, što će biti istorijski rekord u kompaniji. Ako poredimo nivo prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg izvoza, zabeležen je veliki napredak. U periodu od januara do maja izvoz je dostigao nivo od 560.000 tona, što je za 43,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja veliki pomak. Tržište na koje najviše izvozimo je balkansko tržište. Na kraju krajeva, većina zemalja iz okruženja su već članice EU.

Da li ste zadovoljni radnicima u fabrici?

- Veoma smo zadovoljni. Veliki broj naših zaposlenih potiču iz porodica koje su generacijama u fabrici, veoma su joj privrženi i vrlo su voljni da zajedno sa nama doprinesu daljem napretku kompanije.

Prošle godine pojavila se vest da HBIS Grupa zahteva od Vlade Srbije izmenu Zakona o radu, to jest pooštravanje pojedinih odredbi. Pominjalo se da HBIS želi da se srpsko radno zakonodavstvo približi poslovnoj logici koja važi u Kini. U čemu je tačno bio problem i kako je rešen?

- HBIS Srbija je oduvek bila srpska kompanija osnovana u skladu sa domaćim zakonskim regulativama i mi poštujemo pozitivne zakonske propise Srbije. Sva prava naših zaposlenih su zaštićena u potpunosti u skladu sa kolektivnim ugovorom potpisanim sa sindikatima.

U početku ste, pored 5.000 radnika koje ste zadržali, zapošljavali i nove. Da li i dalje postoji potreba za radnicima i kojih profila?

- HBIS Srbija obezbeđuje 5.000 radnih mesta, a istovremeno svake godine otvara priliku za posao za 200 mladih ljudi iz Smedereva ili Srbije. Tako rešava prirodni odliv jednog dela radnika. Kompanija planira da ove godine ostvari saradnju sa fakultetima u Srbiji i da navede studente, buduće stručnjake u profesijama koje su nam potrebne, da ostanu da rade ovde. HBIS razmatra da ove godine obezbedi stipendije za ove studente, da im u našoj kompaniji omogući praksu i zaposlenje, kako bi još veći broj srpskih akademaca imao priliku da doprinose daljem razvoju Srbije.

Da li vas je prošle godine zabrinulo upozorenje Evropske komisije o eventualnoj obavezi Železare da vrati državnu pomoć koju je primala u prošlosti? Na kraju je EK ipak procenila da ne mora.

- Naš fokus je na upravljanju našim radom i poslovanjem, tako da o ovome ne znamo mnogo.

EK je vodila i istragu i oko navodnih damping cena čelika Železare. I ova istraga imala je pozitivan ishod za Srbiju. Da li i dalje očekujete ovakve ili slične “pritiske” EU? Da li je to neminovno s obzirom na to da je jedna moćna kineska kompanija ušla u posao sa čelikom u ovom regionu?

- Mi verujemo da je odluka Evropske komisije od prošle godine bila pravična, pravedna i razumna, a mi smo je kao srpsko preduzeće pozitivno dočekali.


Slađana Gavrić

Izvor: Blic

Komentari

Missing
Lajter
17.07.2018.
Cale ne ....i.Oni kao i oni pre njih gledaju sta ce da izarce i izvuku i pobegnu zatim.Zaposljavaju na ugovor o delu,i ni dinar poreza ne placaju nasoj zemlji registrovani su u Hon Kongu kao of sor kompanija.Ima nas dosta koji znamo to.Pitas se Cale ko je uzeo pare za takav ugovor ,ajd pogodi.
Plusic 0 Minusic 0
Missing
NT Cale
01.07.2018.
Kineska HBIS Kompanija je korektna. Sve je do sada urađeno kako treba, odn. prema prioritetima. Ali, kao inženjer koji je gradio Železaru, smatram da naredne investicije treba da budu :1)Linija za toplo pocinkovanje lima - VEĆI asortiman I cena (Već smo imali ugovor sa Kinom-MINMETALS Co.), 2) Duo stan i 3)Treća Motalica u Toploj valjaonici - VEĆI kapacitet i kvalitet proizvodnje.
Plusic 2 Minusic 7
Dodaj komentar
28ae9b42854a3be2866f6d725d816b09
Info Hronika
11.02.2019.
Policija u Smederevu uhapsila je I. C. (40), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda. On se sumnjiči da je u nedelju, na parking prostoru u Uli...
E98d1389e2db1b0e1dd0b62131ee2a0a
Info Hronika
07.02.2019.
U noći između nedelje i ponedeljka, trojica mladića, S. M. (19), M. S. (21) i N. A. (21), pokušali su da se, u smederevskoj luci, popnu na brod "Brčko 1", do koga su došli čamc...
Cc2486568acc1b503ede66a59a46943f
Info Hronika
09.01.2019.
DNK analiza je potvrdila da su delovi tela pronađeni u kanalu Crvene vode, koji vodi od 7. rejona  u Radincu kod Smedereva do Velike Morave, pripadaju Milanu Filipoviću (52) iz Kuršumlije,...
111fb8e6ac9c2b02a163b45fa7a5cea6
Info Hronika
11.12.2018.
Dve osobe su teže, a dve lakše povređene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila na putu za Kolare u blizini Smedereva. Sudarila su se dva putnučka vozila marke bmv smederevskih i registarski...
765336cfadf28d6a2fbdb09212f73752
Info Hronika
05.12.2018.
Za godinu dana, od donošenja novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Policijska uprava Smederevo izrekla je više od 1.000 hitnih mera, odnosno svakodnevno po tri u proseku, kojima...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
1b461fa416962d3dcad7b9c998c43681
Poslao: SDCafe Pošalji fotografiju
Anketa
Da li podržavate proteste "1 od 5 miliona"?
Da.
Ne.
Ne zanima me.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 124
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300