Info Hronika
19.11.2018.

Propala subvencionisana fabrika za preradu ribe, neisplaćenim radnicima vest saopštena preko Vibera

E970a078a1b92e8bf4738bd8c94b977f

Na fabriku za preradu morske ribe "Servfud Smederevo", koja je pompezno otvorena pre više od dve godine, pre nekoliko dana stavljen je katanac. Zbog toga su ispred pustog pogona danas protestovali i radnici zaposleni kod ovog nemačkog investitora u čiju halu je Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara. Kako kažu za Insajder, već tri meseca ne primaju plate, nisu im plaćeni doprinosi, a pre nekoliko dana na halu zgrade je zvanično stavljen i katanac. Kako je došlo do ovoga pitanje je na koje nismo dobili odgovor ni od nadležnih u Gradu Smederevu, fabrici, ali i ni od Inspekcije rada.

Krajem februara 2016. godine, svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

“Ovo je velika i dobra vest, najmanje 300 porodica od tog posla će imati sigurnu budućnost i bolji standard”, rekao je on prilikom predaje ključeva novoizgrađene hale čelnicima nemačke kompanije PTC Germani, koja je kako je tada saopšteno, jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.

Dve i po godine kasnije, ispred zaključane fabrike desetak radnika tražilo je svoje zarađene plate, ali i objašnjenje.

„Duguju nam prosto sve, a pre svega objašnjenje. Informaciju o tome da je fabrika propala dobili smo preko zajedničke viber grupe“, kaže za Insajder radnica ove fabrike Suzana Marinković.

Marinković dodaje da je fabrika 15. septembra prestala da radi i da im je tada rečeno da se pregovara da novi investitor dođe oko 20. novembra.

„Međutim, prošle nedelje smo samo dobili informaciju na zajedničkoj viber grupu da su pregovori kao i firma propali. Poručeno nam je da se fabrika zatvara i da oni tu ništa ne mogu jer su vlasnici strani državljani“, priča Marković.
Radnicima nema ko da izda dokumentaciju za biro

Kako kaže, poslednju platu, radnici su dobili 5. septembra.

„Mi ne tražimo mnogo jer smo svesni da firma više neće da radi, ali neka nam isplate makar te plate koje nam duguju i neka nam daju rešenje o tehnološkom višku da mi bar dobijemo naknadu na birou dok ne nađemo nešto drugo. Mi sada ne možemo ni tu naknadu na birou da dobijemo jer u fabrici nema nikoga ko bi nam izdao ta rešenja“, napominje Marković.

Kako dodaje, obraćali su se i gradonačelnici Jasni Avramović, ali i inspekciji rada.

„Gradonačelnica nam je prošle nedelje rekla isto - da je firma propala, da je taj potencijalni investitor ili partner odustao i da ne zna da li nam mogu isplatiti plate. Rekla nam je i da mi imamo svoja prava da se žalimo i da tužimo fabriku, što su nas posavetovali i u Inspekciji rada“, kaže Marković i dodaje da je kolektivna tužba u pripremi.
Od 300 radnika do zatvorene fabrike

U oktobru 2015. potpisan je i Memorandum o razumevanju o zajedničkoj saradnji. Svoj potpis na taj dokument stavili su tadašnji ministar privrede Željko Sertić u ime Vlade, Jasna Avramović u ime Grada Smederevo i Bruno Kornart u ime nemačke kompanije PTC Germany GmbH.

Dva meseca kasnije, u decembru potpisan je Ugovor o zakupu novoizgrađene hale u Industrijskoj zoni sa Servfud doo Smederevo, sestrinskom firmom PTC-a. Ovu halu, namenjenu za proizvodnju i preradu ribe, izgradio je Grad iz kredita i procene su da je ova izgradnja Smederevce koštala oko 300 miliona dinara.

Kako se može videti u Ugovoru do kojeg su došli novinari redakcije Insajder, nemačkom investitoru data je na pet godina u zakup hala od nešto manje od 4.200 kvadrata po ceni od tri evra za kvadratni metar.

Osim toga, nemački investitor je i kao korisnik „slobodne zone“ bio oslobođen plaćanja carine i PDV na uvoz sirovina i opremu.

Investitor je, s druge strane, bio u obavezi da u sredstva i opremu investira dva miliona evra, te obuči i zaposli najmanje 100 radnika. Kako su najavili nemački investitori, kada fabrika dostigne kapacitet prerade od oko 30.000 tona godišnje, biće zaposleno još 200 Smederevaca, među kojima 80 odsto žena.

U samom startu pojavili su se problemi, pa je nekoliko meseci nakon potpisivanja ugovora o zakupu potpisan i njegov aneks. Kako se može videti u tom dokumentu, iako je bilo predviđeno da investitor zakupninu od 12.500 evra mesečno počne da plaća u januaru 2016, ova njegova obaveza aneksom je pomerena na avgust.

Kako se može videti u odgovorima koje je Insajder od Gradske uprave Smederevo dobio tek nakon nekoliko meseci insistiranja i poziva, nemački investitor plaćao je zakupninu do sredine maja ove godine.

„Ukupan iznos koji je do sredine maja uplaćen je 32.623.042 dinara“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Na pitanje Insajdera da li je investitor poštovao ugovornu obavezu o ulaganju dva miliona evra u ovu fabriku, u Gradskoj upravi navode da je „po navodima investitora“ od početka poslovanja pa do se sredine septembra ove godine uloženo 6 miliona evra.

Dok je, po svemu sudeći, ove ugovornu obaveze nemački investitor poštovao, obavezu o broju zaposlenih - nije. Da taj broj nikada nije stigao ni do 100 potvrđuje i Grad Smederevo u odgovorima Insajderu.

„Broj zaposlenih na dan 14. septembar 2018. bio je 50 radnika, dok je 31. decembra 2017. taj broj iznosio 64“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Odgovor na pitanje zašto s ovim investitorom, uprkos kršenju odredbi ugovor nije raskinut, međutim - nije stigao.

U aprilu ove godine, radnici fabrike su se javili redakciji Insajder s informacijom da im je bez ikakvog objašnjenja samo javljeno da ne dolaze na posao. Tada se saznalo da je fabrika zatvorena,  a da je matična kompanija PTC u Nemačkoj otišla u stečaj.

Dva meseca kasnije, nemačku kompaniju PTC kupili su novi vlasnici pa je tako i ogranak ove firme Servfud dobio nove vlasnike.

Kako svedoče radnici, novi vlasnik, firma Fišeksperts (TheFishExperts) takođe iz Nemačke isplatio im je tada zaostale zarade, ali je u međuvremenu i on otišao.

Šta se dogodilo u međuvremenu i zašto su radnici na ulici umesto u fabrici, međutim, od vlasnika danas se nije mogao dobiti odgovor. A odgovor je izostao i od gradonačelnice Smedereva.


Mina Milanović; Bojana Anđelić

Izvor: Insajder

Komentari

Missing
oklopnik
23.01.2019.
Gde to ima da dolazis u firmu par meseci a nista ne radis i da za to kao dobijes platu? ---Pa u Srbiji brale u Smederevu gradu!
Plusic 0 Minusic 0
Missing
PRC
23.11.2018.
to su strane investicije na smederevski način. provizije, procenti i namešteni tenderi za "investitore" i naprednu vlast , a moderno ropstvo za radnike.
Plusic 5 Minusic 2
Missing
bokan
21.11.2018.
pošto si aragone obavešten odlično o stanju u pkc a verovatno tamo ne radiš obavesti nas o prilikama u železari jer od uvek stanje i nekoj firmi uvek su bolje znali oni koji u njoj ne rade nego mi koji tu radimo
Plusic 16 Minusic 14
Missing
Plavi+
21.11.2018.
Izgradnja te fabrike je bila glupost naših privrednih stručnjaka. Pakovati tuđu ribu u tuđe konzereve !? Država dala nekom stancu 10 hiljada evra po zaposlenom, halu, struju, vodu, put, tržište i ...sve propalo ! I ko će za to da odgovara - NIKO ! Slična je sudbna i svih „čuvenih fabrika“ za auto-kablove i kabliće, napr. PKC ! "Fabrikant" uveze svoje kablove, buksne, kleme i dr. a onda to namontirano - izveze I šta to Srbija svoje izvozi ? I ljudi rade pod teškim uslovima – za male plate !
Plusic 20 Minusic 21
Missing
Арагон
19.11.2018.
Па чудно ми да пкц још ради.Ово са прерадом рибе било је очекивано. Треба писати и о ситуацији у комшијиској фабрици, људи раде прековремено, сати им се не урачунавају.Месечно нема радника да нису закинули.Сменски рад се урачунава као да се ради нормално од 8-16. Супервизор има се плата креће од 1000е до 5000е, а обичан радник једва 300е.
Plusic 25 Minusic 28
Dodaj komentar
8ff306424091a7100f7a4c135aba745e
Info Hronika
04.03.2019.
Radoslav Ranisavljević, mnogo poznatiji  kao Žika Lija, rođen je 1934. godine u Smederevu. Ovaj nadimak je dobio zbog svoje snalažljivosti, lukavosti i nadasve profesionalnog odnosa prema postavl...
E9d12466ba443dbf819dfd52bf5db9d5
Info Hronika
26.02.2019.
U Ulici 17. Oktobra 41 u Smedrevu, preko puta nekadašnje škole "Despot Đurađ", desio se nesrećan slučaj, sa tragičnim ishodom. Muškarac star 70 godina nastradao je u pož...
4b1a6646dfb5783b3ef8183ac1de101a
Info Hronika
25.02.2019.
Zamenik višeg javnog tužioca u Smederevu, Aleksandar Kuzmanović u subotu uveče je pretučen, saznaju “Novosti”. Tužilac je napadnut u jednom restoranu u Smederevskoj Palanci, gde ...
47ab5a9aabb4f4ebf05133967bfb9773
Info Hronika
21.02.2019.
U sredu 21.februara 2019. godine, u popodnevnim časovima u selu Lipe desila tragedija. Muškarca starog 67 godina pregazio je traktor, dok je, kako se nezvanično saznaje postavljao plugove. ...
4c131af66556dd7afeedf94993ffbce0
Info Hronika
20.02.2019.
U sinoćnjem požaru koji je trajao cele noći skoro potpuno je izgoreo objekat na magistralnom putu Smederevo - Kovin, koji je služio kao magacinski i prodajni prostor Robne kuće.  Vatrena stihija...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
40fa6c40d830c92e67e15650fe20ce57
Poslao: Mr Z Pošalji fotografiju
Anketa
Da li podržavate proteste "1 od 5 miliona"?
Da.
Ne.
Ne zanima me.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 386
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300