Info Školstvo
12.05.2017.

Predstavljamo zanimanja Tehničke škole: Operater mašinske obrade i Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje

F7513dd72b85dde01d8d68b2dee85f60

Kao što smo najavili Portal SDCafe.rs i Tehnička škola Smederevo ostavrili su dugoročnu saradnju, koja će se zasnivati na promociji zanimanja i obrazovnih profila koje budući srednjoškolci mogu da upišu u Tehničkj školi. 

Pre nego što počnemo sa detaljnim opisima zanimanja u mašinskom području rada, želimo da vam pravim informacijama uklonimo predrasude, koje mogu da budu ograničavajući faktor u izboru budućeg zanimanja svršeniim osnovcima. Predrasuda, koja može da Vam opredeli loš izbor budućeg poziva, a koja je u velikoj meri prisutna u nama bliskom okruženju, odnosi se na predefinisani profil učenika koji treba da upiše zanatska zanimanja. I sami znate da se pre svega ova zanimanja preporučuju za učenike sa najnižim uspehom ostvarenim u osnovnoj školi, odnosno onim učenicima koji ne žele da nastave dalje školovanje posle završetka srednje škole. Međurim, to nije nušno uvek tako.   

U praksi i realnom životu situacija je znatno drugačija. Zanatstvo je umetnost, jer se bazira na veštini (tehne – veština, umetnost, logos – racio, nauka... tehnika... tehnologija – nauka o veštini materijalizacije ljudske ideje). Stari zanati polako odlaze u istoriju, ali se novi rađaju, a većina njih odavno je prisutna u učionicama, kabinetima i radionicama Tehničke škole iz Smedereva. Moderni zanati pored manuelnih veština sve više od modernih zanatlija podrazumevaju značajan obim informatičkih i drugih, industrijskoj praksi potrebnih znanja i veština. 

 

Zanimanje operater mašinske obrade je upravo jedno od modernih zanimanja koje potražuje savremeno tržište rada, a koje objedinjuje nekadašnje zanate metalostrugara, metaloglodača i metalobrusača, ali i novu veštinu obrade na kompjuterski upravljanim mašinama. Kompjuterski upravljane mašine svoja kretanja vrše po unapred napisanom „programu“ koji predstavlja zapravo zadate ciljne koordinate kretanja alata koji od radnog komada početnog oblika i dimenzija pravi upotrebni predmet namenjen eksploataciji ili daljoj montaži u složenije sklopove. Kompjuterski upravljane mašine, popularno nazvane CNC mašine (CNC – kompjutersko numeričko upravljanje) predstavljaju savremene vidove „automatskih mašina – procesnih robota“ koji su namenjeni obradi rezanjem i deformisanjem. 


Radni prostor operatera mašinske obrade i CNC mašine (kompjuterski upravljane mašine)

Svaki operater mašinske obrade će u Tehničkoj školi iz Smedereva naučiti da radi na konvencionalnom strugu, glodalici i brusilici, ali će u završnom razredu naučiti da programira i radi na kompjuterski upravljanim strugovima, glodalicama i brusilicama i samim tim povećati šanse da pronađe posao u struci, jer se u bliskom okruženju velikom brzinom i u značajnoj meri povećava broj kompjuterski upravljanih mašina. 

U realnom industrijskom okruženju mali je broj „majstora“ koji mogu da naprave složen predmet na univerzalnoj mašini konvencionalnog tipa – strugu ili glodalici. Ove mašine, iako nisu kompjuterski upravljane, imaju ogroman stepen univerzalnosti, i po svojim karakteristikama su prisutne u velikoj meri u malim i srednjim preduzećima koje se bave mašinskom obradom. Proizvodnih sistema ove veličine najviše ima u našem industrijskom okruženju.

Operateri mašinske obrade u Tehničkoj školi iz Smedereva najviše sati provode u radionicama u kojima stiču veštine potrebne za izradu predmeta različitog stepena složenosti na konvencionalnim mašinama – strugovima i glodalicama. Ovo zanimanje je u skladu sa potrebama tržišno prilagodljivog školstva jer učenici u završnom razredu, u toku radne nedelje tri nastavna dana imaju po 6 sati prakse, a samo dva nastavna dana su im namenjena za sticanje teorijskih znanja.

Treba napomenuti da sa značajnim brojem firmi u okruženju (Metech, Autotrade, Intermehanika, Mitrašinović...) Tehnička škola Smederevo dogovorili koncept uzajamnog sinergijskog dejstva u procesu odabira i preporuke vrednih i kvalitetnih učenika za zapošljavanje. Prostije rečeno, osnovni cilj nastavničkog kadra je da učenike vaspita i stručno pripremi, a svojim partnerima, lokalno i regionalno značajnim preduzećima, ostaje da ispune obećanje i da svake godine zaposle određen broj učenika, operatera mašinske obrade (operatera na CNC mašinama), mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje i tehničara za kompjutersko upravljanje.

 

Zanimanje tehničara za kompjutersko upravljanje i mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje treba značajno razdvojiti, iako po nazivu imaju dosta sličnosti. Za neinformisane učenike će reč kompjuter biti dovoljna za upisivanje nekog od ova dva smera.

Još veću zabunu može praviti još jedno zanimanje sličnog naziva u elektrotehničkom području rada. Reč je zanimanju elektrotehničara za procesno upravljanje, koje za razliku od pomenuta dva mašinska ima dijametralno suprotno predmetno područje. Oblast procesnog upravljanja pokriva programiranje i izradu elektronskih komponenti automatskih sistema. Predmetno područje procesnog upravljanja je veoma različito od zanimanja u mašinstvu sličnog imena koja pokrivaju savremeni dizajn – mašinsku konstrukciju (izradu idejnog rešenja, početnih idejnih skica i finalnih tehničkih crteža) i tehnologiju izrade i 3D štampe – kompjutersko upravljanje u mašinstvu. 


Moderno mašinstvo integriše računarske tehnologije u svim segmentima – savremena automatika i robotika, kompjuterski dizajn i 3D štampa (3D izrada)

 

Zanimanje mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje pokriva ne samo dizajnerski koncept u mašinstvu već i oblasti nacrtne geometrije, tehničkog crtanja, mehanike, matematike, fizike, programiranja (u izvornom informatičkom smislu i programiranja koje tehničarima pomaže u zadacima mašinske tehničke prakse) i određen teorijski nivo automatizacije i robotike. Najviše časova nastave u ovom obrazovnom profilu posvećeno je kompjuterskoj grafici i modeliranju mašinskih elemenata i konstrukcija. Na ovim časovima učenici koriste najsavremenije računarske programe za izradu kompjuterskog geometrijskog modela koji predstavlja elektronsku reprezentaciju dela koji će u proizvodnom procesu biti izrađen nekim od postupaka obrade. Pored modela predmeta, pomenuti programi AutoCAD i SolidWorks (možete na Youtube videti demonstraciju ovih programa, 2D crtanje – AutoCAD, 3D modeliranje) se koriste i za izradu crteža delova i sklopova delova koji u ovim programima mogu da se animiraju u punom kinematskom smislu i da se pre same izrade proveri njihova funkcionalnost. 

Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje može da se zaposli u velikom broju industrijskih sistema koji od ovakvog oblika obrazovnog profila zaposlenih potražuje praktično upotrebljivo znanje izrade tehničke dokumentacije (tehničkih crteža), koja u savremenom informatičkom dobu predstavlja formu 3D kompjuterskog modela. 


Savremeni mašinski konstruktor svoj rad provodi za računarom izrađujući modele mašinskih elemenata i sklopove proveravajući ih simulacijom na računaru.


Modeli koji se rade u već pomenutim programima koji su namenjeni modeliranju mašinskih elemenata i sklopova mogu da predstavljaju izuzetno složene forme, a generalno se mogu podeliti u forme površinskih (Surface – Area), zapreminskih (Solid – Volume) i modela koji predstavljaju računarsku reprezentaciju kutijastih profila od lima (Sheet Metal).

Tipovi računarskih modela izrađenih u SolidWorks-u (Surface, Solid, Sheet Metal…)

 

 

Izvor: SDCafe

Komentari

Missing
zika
12.06.2017.
dobar je to smer
Plusic 0 Minusic 0
Missing
Пријатељ SDCAFE-a
21.05.2017.
Снимак обраде на CNC машини Техничке школе из Смедерева - Youtube линк... https://www.youtube.com/watch?v=8GqeIGzuffo
Plusic 10 Minusic 0
Missing
NT Cale
12.05.2017.
Bravo, pozdravljam! Najzad nešto dobro i afitmativno ! Kao ex đak TŠ i dipl.inž. daću nekoliko konstatacija ;-Predrasuda da lošiji đaci uče zanate - prevaziđena je !-Mnogi uspešni inženjeri u Železari prvo su bili zanatlije (majstori)! - Mnogi odlični đaci TŠ nisu zarvšili Maš. fakultet ! Naša stara poslovica uvek je važila- "Sve, sve - ali zanat !" Jer, šta nam vrede dobre ideje, projekti i crteži - ako nema ko da ih realizuje-materijalizuje (napravi) !
Plusic 22 Minusic 3
Dodaj komentar
7b2de46fb1962294dba89fe1cfd60e5e
Info Školstvo
12.06.2017.
U dvorištu Osnovne škole "Vožd Karađorđe"u Vodnju kod Smedereva nalazi se nesvakidašnji prizor. Naime, u školskom dvorištu napravljena je čitava deponija o...
404bed72ce35cd0e6bdd401239671574
Info Školstvo
06.06.2017.
Nekada veoma ugladna i renomirana Osnovna škola "Dimitrije Davidović" u Smedrevu postala je studio za snimanje vulgarnih i promiskuitetnih muzičkih spotova. Naime, izvesni DJ Krmak...
B9771cdebff89dfbad00c8c7c98ba99c
Info Školstvo
24.05.2017.
Tehničar za kompjutersko upravljanje dizajnira i izrađuje mašinske delove korišćenjem najsavremenijih računarskih programa i kompjuterski upravljanih mašina. Provera postupak obra...
78a56d7ba2ff7ee162246e2dec040083
Info Školstvo
05.05.2017.
Tehnička škola i Web portal SDCafe.rs dogovorili su dugoročnu saradnju promocije srednjoškolskih zanimanja. U okviru ovog projekta na stranicama SDCafe-a redovno ćete čitati i upozn...
Af7da4e1b067b486f5a9e5ae815f1d0d
Info Školstvo
27.04.2017.
Na XIV Republičkom takmičenju Ugostiteljskih škola Srbije za četvorogodišnje smerove, održanom u Beogradu 21. i 22. aprila, Ekonomsko-trgovinska škola iz Smedereva ostvarila je na...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
B2404e093627dc17f0048d04c06bb5e9
Poslao: mikidisko Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 1014
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300