Info Društvo
16.03.2018.

Posle opela pevao narodnjake, na krštenju izjavljivao saučešće; Pop: Sve mi je namešteno. Šta je za mene jedno pivo?

Fd1885e7f5bafbe66ed717d2c22e1868

Reporteri "Novosti" u Drugovcu kod Smedereva, sa sveštenikom Nenadom Obradovićem, o kojem bruji cela Srbija. Pola sela brani popa, mnogi ga kritikuju zbog vožnje "pod gasom" kraj pokojnika.

Sve mi je namešteno. Ti što su me slikali, ne podnose me. Pozlilo mi je, pao sam, jer imam astmu. Jesam popio, ali jedno pivo. Šta je za mene jedne pivo? Imam 110 kilograma.

Ovako govori sveštenik Nenad Obradović (65), iz Drugovca kod Smedereva, nakon što je fotografija na kojoj leži na traktorskoj prikolici pored sanduka pokojnika na putu do groblja izazvala "lavinu" komentara u Srbiji.

Drugovac je vest dana, i to se seljanima uglavnom dopalo. Prvi utisak po dolasku u selo jeste da je slučaj oca Neše većinu dobro zabavio.

- Bolje bi bilo da je sve ostalo u našem selu, da se samo mi zabavljamo, a ne da cela Srbija gleda - kaže nam jedan meštanin.

- Imamo najpoznatijeg popa u državi - dočekuju nas u seoskoj prodavnici, iako se nismo ni predstavili.

- Sa popom nam je uvek zabavno. Dođe na krštenje i kaže: Primi moje saučešće - kroz smeh priča jedan od seljana, koji ne želi da se fotografiše za novine, kao ni većina Drugovčana. Ali zato se gotovo svi utrkuju da nešto izjave.

Odmah shvatamo da je selo podeljeno na dva suprotstavljena tabora - one koji osuđuju popa i one koji osuđuju novinare.

- Šta ste vi, novinari, odmah pojurili da ocrnite čoveka? Ko ste vi da sudite? To je fina porodica - dobacuje namrgođeni meštanin ispred prodavnice.

Žena sa malim detetom se sa njim ne slaže.

- Pop je sam sebe ocrnio. I nije mu prvi put. Sa sahrane su ga već terali, izbacivali su ga sa slave. Mi smo krstili dete prošlog meseca u manastiru Rajinovac jer nam je on tražio puno para. Posle se naljutio, pa nije hteo da nam sveti vodicu - tvrdi ova meštanka.

U seoskoj kafani su, logično, svi na popovoj strani. Makar ovi glasni. A najglasnija je gazdarica Rajka.

- Pa šta ako je popio? Dobar pop, dobar čovek, šta fali. Ko je taj što ne popije? I žene popiju pa se unerede. Nikad ga nisam videla pijanog u kafani - kaže Rajka, koja je bila i na "spornoj" sahrani, i dodaje da je popu pripala muka od sunca.

Ko ga pravda, za to ne bira način, pa će čak i krivicu da prebaci na pokojnika iz prikolice.

- Pokojnik nije verovao popovima. Da li ste videli kako je bila mala sahrana? - pita Živoslav Jocić, koji ne negira da pop voli kapljicu, ali i on smatra da su "drugi krivi". - Popije on poneku, ali ga mangupi nutkaju stalno na tim sahranama i slavljima i napiju ga, a čovek bolestan...

Dok se meštani zabavljaju neočekivanom popularnošću, porodici pokojnog Borisava Stojića najmanje je do zabave i smeha.

- Osećam se povređeno, poniženo i osramoćeno - kaže nam pokojnikov unuk Marjan Stojić. - Razumem da se popije, ali za sve postoje vreme i mesto. Ovo je bilo baš nedolično.

Kaže da mu je deda umro u Sokobanji i da mu je kuća u selu izgorela. Zato je zamolio oca Nešu da iz kapele telo bude doneto u crkvu, gde bi organizovali posluženje:

- Tu je već pio. Video sam da je popio tri-četiri rakije, a mislim da je pio i vino koje je doneto uz koljivo za pokojnika.

Marjan svedoči da je, verujući da će sve dobro proći, svešteniku pre sahrane platio za opelo 100 evra.

- Pao je na putu do groblja. Kad smo ga podigli, videli smo da ne može da hoda, pa smo ga stavili na prikolicu da sedi. Međutim, on je odmah legao i zaspao. Morali smo stranicu prikolice da zatvorimo, što je mimo običaja, da ne bi ispao. Nije ni okadio leš pokojnika, jer je polomio kandilo kad je pao. Šta je pevao, pojma nemam, jer ga nisam razumeo... Ne znam sad da li je moja duša grešna, da li je deda opevan kako treba - sa teskobom priča jedan od dva jedina srodnika pokojnika.

Unuk tvrdi da su posle sahrane popa dugo ubeđivali da ode sa groblja.

- Jedva smo ga namolili da sedne u kombi. Odmah je legao na zadnje sedište i pevao do kuće, ali ne crkvene, već narodne pesme - kaže Marjan.

U potrazi za ocem Nenadom pokucali smo i na njegova vrata. Otvorila ih je njegova supruga, koja tvrdi da mu je sve namešteno.

- To na slici jeste on, ali da li se to desilo ili nije, ne znam. Doneo mi je novine i samo rekao: "Gle, vidi me!" Njega potražite po selu pa sa njim raspravite - rekla nam je popadija.

Posle potrage, pronašli smo i oca Nenada, ne baš raspoloženog za razgovor.

- To mi je namešteno, i kraj - kaže nam nevoljno. - Ta dvojica što su me slikala me ne podnose. Popio jesam, jedno pivo. Astmatičar sam, pozlilo mi je, nisam poneo pumpicu. Da sam imao pumpicu, to se ne bi desilo - kaže sveštenik.

Na priče o tome da su mu se slične situacije i ranije dešavale, kaže da su to samo ogovaranja.

- Kolege i poznanici jedni druge ogovaraju, kao i svuda. A ove sam pustio u crkvu, iako oni nisu puštali sveštenika u kuću. Nije trebalo to da uradim. Sažalio sam se, mislim sirotinja, kuća im izgorela. Na kraju ispadoh ja kriv. Moram sad da idem, imam sahranu, a u penziju idem 1. maja, i to je kraj - stavio je tačku na razgovor sveštenik Nenad Obradović iz Drugovca.

 

PREMEŠTEN IZ KOLARA

Sveštenik je na službi u Drugovcu četiri godine. Pre toga službovao je 24 godine u Kolarima, odakle je izmešten, kako neki tvrde, po kazni. A on tvrdi drugačije. - Prebacili su me jer sam došao u sukob sa jednim čovekom iz Vodnja. Počeo sam da pravim crkvu, dobio sam plac od seoske zadruge, a mesna zajednica je htela da ga uzme. Taj što sam sa njim došao u sukob je doktor, a to ti je više od popa i vladike - veli sveštenik Nenad.


EPARHIJA BEZ STAVA

Predsednik Crkvene opštine Smederevo Dobrica Kostić odbio je juče da komentariše slučaj sveštenika Nenada Obradovića iz Drugovca jer je u bolnici, ali je ipak ocenio da novinari dolivaju ulje na vatru radeći "ovu laku temu". Komentar slučaja zatražili smo i od Eparhije braničevske, koja nam je zatražila zvaničan dopis, na koji do zatvaranja ovog izdanja "Novosti" nisu dobile odgovor.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Missing
Sugradjanin
18.03.2018.
Ako se i ovakve gluposti ne sankcionisu narod ce bataliti njihove usluge a ionako su crkve prazne iako ima hiljade novokomponovanih vernika .
Plusic 9 Minusic 0
Missing
zbunjen
17.03.2018.
drugovcani imaju rakiju pilicarku,kad popijes 2 rakije ko da te mazga ritnula sa nogom u glavu,molim vas da izbegavate njihovu rakiju
Plusic 8 Minusic 0
Missing
žika
16.03.2018.
Srbija puna "popova" i "novinara". I svako radi svoj posao.
Plusic 1 Minusic 3
Missing
mika
16.03.2018.
Bože im oprosti neznaju šta rade.
Plusic 9 Minusic 0
Dodaj komentar
96584a031e529a0be56c454720ab5dfa
Info Društvo
16.04.2018.
Pet novih kioska pojavilo se na nekoliko lokacija u Smederevu, što ne bi zavredelo pažnju da neki nisu postavljeni na spornim mestima - na parkingu ili nasred trotoara. Najviše negativni...
F2921e9047a9c39bb84877844e9508d1
Info Društvo
13.04.2018.
Tokom protekle godine, smederevsko Javno komunalno preduzeće "Vodovod" iz Smedereva zamenilo je sve stare vodomere. Međutim, stanari nekoliko glavnih gradskih ulica, za prošli mesec, ...
5d73ac2b4ebcda51ac036a82ab426ecb
Info Društvo
03.04.2018.
Obaveštavamo verni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti na Veliku Sredu 04. aprila 2018. g. sa početkom u 17 časova. U sredu strasne sedmice, 04. aprila 2018. godine, u 17 časova...
305245d4c0c835b01c4b1994f29a2e4a
Info Društvo
01.04.2018.
Danas oko 12h na prelepom Smederevskom pristaništu na našem lepom Dunavu, pristao je jedan od najvećih rečnih kruzera poznate evropske kompanije. Više od 400 putnika iz oko 20 ...
6e9b6da7bdba67b18abc121a21ae83fa
Info Društvo
30.03.2018.
Rroditeljima novorođenih beba u Smederevu od prošle nedelje omogućena elektronska prijava za roditeljski dodatak već u porodilištu.  Nova funkcionalnost roditeljski dodatak "...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
9c87d63d1557b20e80a0ecf71f644b27
Poslao: Mr Z Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste napustili Smederevo ukoliko se ukaža takva prilika?
Ne, nikako.
Da, napustio/la bih Smederevo ali ne i Srbiju.
Da, napustio/la bih Srbiju.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 1006
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300