Info Politika
27.09.2016.

Pismo smederevskih dopisnika: Verbalni napad gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović na novinare

9d6cf8ea3c2161f32a41bcd3ba60c483

Šestoro novinara beogradskih redakcija iz Smedereva poslalo je otvoreno pismo javnosti, domaćim i stranim institucijama i medijima, “povodom brutalnog verbalnog napada na novinare gradonačelnice Smedereva, Jasne Avramović na sednici Skupštine grada”. Pismo prenosimo u celosti.


Poštovani,

Ovo pismo je jedini način da ukažemo na najbrutalnije verbalne napade i omalovažavanja gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, posebno na poslednjoj sednici Skupštine grada, 22. septembra, upućene smederevskim novinarima republičkih redakcija i novinskih agencija.

Avramović je i ranije zloupotrebljavala skupštinsku govornicu, a van skupštine lokalnu televiziju (koja vise ne postoji, zahvaljujući njenim pokušajima da izbegne privatizaciju), kako bi napadala novinare, koji, nastoje da istinito i blagovremeno, shodno pozivu, a ne po diktatu gradonačelnice izveštavaju svoje redakcije i javnost.

Na poslednjoj sednici smederevskog parlamenta, mimo dnevnog reda, dopisnici (prisutni ili ne) bili su glavna meta tokom dvanaestočasovnog zasedanja, što je školski primer samovolje, bahatosti, kršenja kodeksa, zakona, pa i Ustava Srbije, govor mržnje, podsticanje na linč, pozivanja odbornika SNS da se rugaju dopisnicima, da ih fotografišu i ismevaju što je, najblaže rečeno, grubo ometanje ljudi iz medija, i neposredno ugrožavanje bezbednosti svakoga ko misli drugačije od gradonačelnice.

Gradonačelnica Jasna Avramović nije propustila ni jedan izlazak za govornicu (a bilo ih je više od deset, u prosečnom trajanju od po pola sata) da nipodaštava rad dopisnika, iznoseći pritom niz grubih neistina, nepriličnih kvalifikacija i uvreda. Kroz opsežne, parodične interpretacije tekstova, usudila se da pređe i na teren ličnog, pa je dopisnice nazivala “ nesrećnim novinarkama koje sanjaju grozomorne snove”, pominjući čak i njihovu psihu u pogrdnom smislu, što po njenom tumačenju dovodi do tema o kojima pišu.

Dopisnike je nazvala “ljudomrscima koji pišu isključivo ružno o svom gradu”, iz čega je zaključivala da novinari ugrožavaju dolazak investitora, te zato od njih mora da krije značajne informacije.

Uz sve to, Avramović je u više navrata, politički bojila rad dopisnika, nazivajući nas “njihovim novinarima”, uz optužbe kako radimo za opoziciju.

Sve to rečnikom koji nije primeren funkciji gradonačelnika koju predstavlja Jasna Avramovi,ć a još manje instituciji Skupštine grada u kojoj govori, kršeći i najniže standarde javne komunikacije i likujući što može sa govornice neometano i neodmereno da kleveta i ponižava novinare.

Celodnevnim atakom dovela je do usijanja atmosferu u skupštinskoj sali i na ivicu fizičkog obračuna SNS sa novinarma koji su došli da prate rad Skupštine. Svaku njenu reč vladajuća većine (SNS) dočekala je odobravanjem, smehom i podsmehom, dobacivanjem i uvredama novinara.

Odbornici Srpske napredne stranke su aplaudirali, smejali se, da bi u jednom trenutku počeli da nas fotografišu mobilnim telefonima! Jedan od odbornika je u prolazu, koleginici, koja po godinama može da mu bude unuka, uz ciničan smeh dobacio "De si, ćero".

Ilustraciju dešavanja možete delimično da dočarate iz kraćeg tonskog zapisa koji Vam prosleđujemo u prilogu. Ukoliko imate bilo kakvih sumnji u verodostojnost, molimo Vas da od skupštinske službe grada Smedereva zatražite integralni snimak ili zapisnik sa sednice.

Za nas je to vrhunac višegodišnje torture koju trpimo od predstavnika vlasti u Smederevu Upozoravamo nadležne institucije i javnost da govor mržnje gradonačelnice Smedereva prema novinarima direktno ugrožava našu bezbednost, kao i sigurnost naših porodica.

Osim ugrožavanja sigurnosti, novinarima beogradskih redakcija duži period uskraćeno je i pravo na većinu informacija iz gradske uprave, a time i naše Ustavom zagarantovano pravo na rad, kao i obaveza da pravovremeno obaveštavamo javnost o onome što ima interes da zna.

Gradonačelnica smederevske novinare beogradskih medija ne poziva na događaje, o radu lokalne samouprave i odlukama koje donose njeni organi čuva za svoje medije, a na desetine zahteva za dostavljanje informacija, ostaje bez odgovora. Uprkos našim apelima i javnim upozorenjima novinarskih udruženja da su nosioci javnih funkcija, u interesu javnosti, u obavezi da novinarima dostavljaju informacije bez diskriminacije, u Smederevu je stanje iz dana u dan gore. Gradonačelnica demonstrira silu svakim potezom.

Očekujemo Vašu pomoć u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima, kako bismo zajedno stvorili uslove za normalan rad novinara u Smederevu, i izbegli da takav odnos i govor mržnje, rezultira fizičkim nasiljem nad novinarima.
Sa žaljenjem konstatujemo da nas od takvog scenarija deli samo korak.

U Smederevu, 27.09.2016.


Dopisnici:

Milosav Slavko Pešić (Beta)
Dejan Đorić (Fonet)
Jelena Ilić (Večernje novosti)
Olivera Milošević (Politika)
Miroslav Đorđević (Blic)
Jelena Vasiljević (Informer)

Izvor: UNS

Komentari

Missing
вилозоф из Смедерева
05.10.2016.
За ЈА, ево ја сам "сватио" ко је Градоначелник овог града и зато кажем да ТРПИМ. Шта ће бити када будем СХВАТИО страх ме је и да мислим. Искрено се надам да бар Ви и ваши истомишљеници уживате и радујем се томе, јер нисам неко ко се радује туђој несећи. Мада, искрен да будем у овом тренутку врти ми се у глави она песма " Зашто све што је лепо има крај, зашто је само сунца вечан сјај...."
Plusic 12 Minusic 0
Missing
O tempora, o mores!
04.10.2016.
i djora se potpiso a jeo joj iz ruke godinama i tad mu nije smetao govor mržnje,mora da ga je proglasila viškom...
Plusic 7 Minusic 2
Missing
JA
01.10.2016.
gospodo novinari i vi niste cvecke i vi svi imate putera na glavi!!!!svatite vec jednom da je gospodja jasna i vama gradonacelnik!!!!
Plusic 2 Minusic 37
Missing
Smederevac
29.09.2016.
Sta reci, Smederevo grad ima gradonacelnicu osudjivanu pa oslobodjenu... Kad pobedi opet na izborima dovesce trubace samo pod ciji ce prozorom tada da sviraju pitanje je sad.
Plusic 67 Minusic 2
Missing
Sojic
29.09.2016.
Dokle god je u Smederevu kosovara,Jasna ce gradom da hara
Plusic 50 Minusic 6
Missing
sns
29.09.2016.
ni dopisnici ni ova ne valjaju,menjamo oba
Plusic 22 Minusic 6
Missing
вилозоф из Смедерева
29.09.2016.
Ама људи да се не лажемо ми смо криви. Ко је претходну локалну власт, уједно садашњу, наградио новим мандатом ономад на изборима. Па МИ БРАТЕ!!!! Ни мање ни више частисмо их са 73% мандата (44 одборника је толико изражено упроцентима). Већина што су гласали за садашњу власт нису желели да виде шта се спрема. Е па сад има да се трпи, само ми је криво што ја морам да трпим а ову "ВЛАСТ" нисам подржао. Наздравље нам мрак и све што уз њега иде. Стрпите се биће боље, само за наиве који у товерују.
Plusic 59 Minusic 2
Missing
zole
28.09.2016.
A i vajni novinari Seslak,Olja Ilicka i ostali nisu nista bolji od Jerine
Plusic 23 Minusic 17
Missing
JA
28.09.2016.
sta ste to lepo napisali o smederevu gospodo novinari!!!po vasem najgori smo!!!!!zivimo u dzungli i sve je mrak!!!!
Plusic 2 Minusic 51
Missing
strani investitor
28.09.2016.
Despot uvatio pile,otkacio matoru koku.Koka sad sikanira sve redom.
Plusic 64 Minusic 1
Missing
Pantelija
28.09.2016.
E, moj JA. Ni kraćeg komentara, ni više gluposti. Šta je to lepo u gradu. Cveće? Nova autobuska stajališta? SD jesen? (U poslednje dve godine se pretvorila u seoski vašar). TV ne postoji samo i jedino zbog NJE. Ovo nije prvi put da vređa, samo što sada nema ko to da prenese, jer oko nas je mrak.
Plusic 60 Minusic 3
Missing
JA
27.09.2016.
gospodo novinari istina je da sve najgore pisete o gradu vi ste bruka i sramota!!!!tv ne postoji zbog vas!
Plusic 7 Minusic 99
Missing
Branko
27.09.2016.
sve moj do mojega (osim gospodina Milosava)...svi zajedno nemaju ni srednju skolu...cuj dopisnici...dopisuju se :)
Plusic 14 Minusic 80
Missing
Bivsa Smederevka
27.09.2016.
"Ima se (vlast)-može se!" (opaučiti po novinarskoj bratiji). No, ne "uzbudjavajte" se previše, niste vi jedini sa kojima gradonačelnica "trenira strogoću", priča se da joj je to postao manir...
Plusic 80 Minusic 4
Dodaj komentar
98f708124d35ea7a202d21bfac466bd4
Info Politika
02.06.2017.
Od pre nedelju dana Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, više nije poverenik Srpske napredne stranke u tom gradu. Iako je samo nekoliko dana ranije za lokalni nedeljnik izjavila da je ...
Da29fc9f2efdd5548c620890b890329b
Info Politika
29.05.2017.
Saopštenje Gradskog pokreta Dveri prenosimo u potpunosti: Aktuelna vlast u Smederevu  još jednom je pokazala nespremnost da pitanja od suštinskog značaja za naš gra...
B7fbcad122f5698a5436201a5503d105
Info Politika
12.05.2017.
Kako saznaju „Smederevske novine“, u sredu popodne doneta je odluka da Jasna Avramović, pored ranije najavljene smene sa mesta poverenika gradskog odbora Srpske napredne stranke u Smederev...
2f42c9d461bb7932ef4908c02ea223f9
Info Politika
19.04.2017.
11. juna 2017. godine održaće se lokalni izbori za savete 37 mesnih zajednica. Donešena je odluka kojom se raspisuju izbori u savetima mesnih zajednica.  Važno je znati da ovo izbori...
7a62ae376cd912a367347e556bfd4b0c
Info Politika
19.04.2017.
„Gradska vlast Smedereva, na čije smo ponašanje u odnosu prema medijima više puta ukazivali, nastavlja sa ustaljenom praksom diskriminacije novinara i kršenja Zakona o javno...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
D45fa627ce1e162668c08a67d8171374
Poslao: Ljubiša Ljuba Aranđelović Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 855
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300