Home Info Objedinili i dugove

Objedinili i dugove

by redakcija

TRI gradska komunalna preduzeća koja su pre četiri godine nastala deobom tadašnjeg JKP "Komunalac" – uz obrazloženje da će tako racionalnije poslovati – od naredne godine ponovo će biti jedna firma. I ova odluka odbornika Skupštine grada doneta je zarad efikasnijeg poslovanja i ušteda!

Podsetimo, "Komunalac" je 2011. podeljen na "Čistoću", "Zelenilo i groblja", "Parking servis" i "Pijace". Dug matične firme iznosio je 12 miliona dinara, a onda su, za samo 12 meseci, četiri nove firme napravile minus od čak 42 miliona dinara. Na isteku 2013. "minus" je smanjen na 27 miliona, od čega je polovina bila na računu "Parking servisa", dok je pozitivno poslovala jedino "Čistoća". Jasno je, dakle, bilo da model "četiri u jedan" nije bio uspešan.

U utorak su, međutim, odbornici ipak raspravljali o tome da li je bolja odluka bila deoba ili novo spajanje, a zapravo je najviše polemike bilo oko toga koja je stranka u tim kolektivima zaposlila više "zaslužnih" kadrova, što je i dovelo do gubitaka. Konkretno, sadašnja opozicija je za loše poslovne rezultate optužila aktuelnu vlast, odnosno SNS i SPS.

– Objedinjavate preduzeća misleći da će biti rentabilna, što se neće desiti. Jer, nekontrolisano ste zapošljavali nove radnike, pa se njihov broj, tokom dve godine, povećao za 130, i to je povećalo troškove, a prihodi su ostali isti – rekao je Perica Đorđević iz Demokratske stranke.

Na ovo je oštro reagovala gradonačelnica Jasna Avramović, sada član naprednjaka, koja je za zapošljavanje "preko mere" optužila upravo demokrate.

– Sav višak je primljen za vreme vaše vladavine. Najviše ste zapošljavali u "Parking servisu", gde mi nismo hteli da dovodimo ljude, već je član Demokratske stranke ostao da vodi preduzeće. Od tada, mesečni prihod je sa 2,3 miliona dinara povećan na 5,2 miliona, a niko se ne pita gde su nestajala dva miliona svakog meseca. Ja ne želim da budem policajac, već samo želim da preduzeća dobro rade – naglasila je Jasna Avramović, ukazujući na to da od tri preduzeća najbolje posluje JP "Čistoća", kojim rukovode kadrovi SNS-a.

"Zelenilo" takođe posluje pozitivno, dok JP "Pijace" – kojem je menadžment sačinjen od socijalista – ne posluje dobro zato što je u radni odnos primljeno desetoro fakultetski obrazovanih ljudi više nego što je bilo potrebno.

– Niti je cepanje bilo epohalna greška, niti je to sada spajanje. Ne ujedinjujemo preduzeća da bismo gubitke rešili, nego da bismo postigli veću racionalizaciju, bolje efekte rada, te objedinili sredstva i resurse, kako bismo radili efikasnije i rentabilnije – zaključila je gradonačelnica, ističući da u novoj firmi neće biti otpuštanja radnika, ali se neće ni tolerisati nerad i neodgovornost.

 

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!