Info Politika
16.08.2018.

Novi većnici još bez resora

1 sdcafe.rs

SKUPŠTINA grada u Smederevu je 10. avgusta imenovala pet novih članova Gradskog veća, što samo po sebi i ne bi izazvalo toliku pažnju, da istog dana četiri većnika nisu podnela ostavke - bez ikakvog objašnjenja.

Lokalni parlament je, dakle, ekspresno prihvatio odstupanje sa funkcija Dejana Milenkovića zaduženog za rad javnih preduzeća, Svetlane Mihajlović iz resora kulture, Radiše Jovanovića u čijoj je nadležnosti bila poljoprivreda, i Zorana Mišeljića koji se bavio lokalnim urbanizmom. U Smederevu se, međutim, spekuliše i na temu da su to bili samo neformalni resori, jer javnost nikada zvanično nije bila obaveštena o tome šta je u opisu posla pomenutih većnika.

Iako ostavke nisu obrazložene, predsednik Skupštine grada Bogoljub Spasojević tvrdi da je sve obavljeno po Poslovniku o radu. Podsetimo, tokom prethodne sednici je razrešena i član Gradskog veća Miljana Kravić, ali se zna bar to da je stupila na funkciju direktora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Kako god bilo, na upražnjenih pet mesta Skupština je, prihvatajući predlog gradonačelnika Jasne Avramović, izabrala nove članove Gradskog veća. To su Marina Tirnanić dosad zaposlena u JKP "Vodovod", Miloš Tomović, radnik Železare, Vladan Popović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, Dejan Spasić, šef azila za pse u JKP "Zelenilo i groblja", te penzioner Vladimir Janjić. Svi su članovi ili simpatizeri SNS.

Nažalost, osim kratke biografije kandidata, predlagač nije naveo nijedan razlog za ovu "leteću izmenu" u Gradskom veću. Štaviše, Jasna Avramović je sumnje u opravdanost ovakve "vrteške" dodatno podgrejala izražavanjem nade da će novi ljudi raditi bolje, uz konstataciju da su i njihovi prethodnici radili dobro.

Javnost u Smederevu, međutim, zabrinjava i to što novoizabrani većnici nisu dobili resore, pa se ne zna ko će biti nadležan za koju oblast. Umesto toga, nastavljena je praksa da se zaduženja dele naknadno i - neformalno!

Podsećanja radi, ovdašnje Gradsko veće ima 11 članova i njime predsedava gradonačelnik. Sednice su već više godina zatvorene za javnost, a donete odluke se tek povremeno oglašavaju na zvaničnoj internet prezentaciji grada. Na toj adresi se i sada može pronaći samo sastav Gradskog veća od pre dve godine - naravno bez resora.

Iako su izabrani predstavnici naroda iz redova opozicije zahtevali objašnjenje ovakvog razvoja situacije, nisu ga dobili, baš kao ni građani. U skupštinskim hodnicima se jedino moglo čuti to da je ova kadrovska novina zapravo plod kompromisa unutar vladajućeg SNS. Podsetimo, sednica Skupštine je prvobitno bila zakazana za 7. avgust, ali nije održana jer se u sali nije pojavio nijedan odbornik naprednjaka, pa nije bilo kvoruma.

Sednica je, ipak, održana tri dana kasnije, a tog 10. avgusta je, uz prusustvo naprednjaka, novina bio i dopunjeni dnevni red. Radilo se o ostavkama pomenutih članova Veća i predlozima Jasne Avramović za izbor njihovih naslednika. Zato se i veruje da je ovaj kompromis, zapravo, bio svojevrsni uslov za održavanje sednice...

U ovom "paketu", ostavku je podneo i dosadašnji direktor JP "Parking servis" Nikola Matejić, a na ovu funkciju je u statusu vršioca dužnosti imenovan Jovan Beč, jedan od tri koordinatora lokalnog SNS, sportski direktor FK Smederevo i glavni menadžer u privatnoj kladionici.

 

Tokom poslednjeg zasedanja, Skupština grada je usvojila i rebalans budžeta za ovu godinu. Planirani prihodi su sa 3,9 milijardi dinara povećani na nešto više od četiri. Istovremeno, u završnom računu gradske kase za 2017. godine je bilo očekivano oko 3,6 milijardi, ali je izvršenje iznosilo 2,9 milijardi - 81,67 odsto od plana.


J.Ilić
foto: N.Živanović

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Missing
Đura
11.09.2018.
Izvršenje budžeta 81,6% od plana. To znači da su lagali i planirali "brda i doline" bez ikakvog pokrića. 2017. planirali 3,6 a ostvarili 2,9 ?! Sad se hvale što su planirali preko 4 !? Mogli su da zaokruže na 5 milijardi lepše zvuči, nekako naprednije. Laku noć Smederevo!
Plusic 1 Minusic 0
Missing
žika
22.08.2018.
resori su im sledeći : preletač uvlakač 1, preletač uvlakač 2, preletač uvlakač 3, preletač uvlakač 4, preletač uvlakač 5
Plusic 18 Minusic 0
Missing
STARI SNS
21.08.2018.
Bravo ya DONJI GRAD. Nazalost SNS odavno je izgubio clanstvo i kadrove, pa se krpi preletacima kakvi su i ovi TIRNANICI.Jasna to i prihvata da bi se pokazalo da su njeni Mirko ,Bagzi i ostali prevaranti bolji.
Plusic 24 Minusic 1
Missing
DONJI GRAD
18.08.2018.
Nema tu resora niti strucnost ovih a i bivsih.Jasna se pita i odlucuje o svemu. Ona je bogom dana za sve.Zato se i postavljaju tako nesposobni jer ona samo pored takvih moze opstati.
Plusic 31 Minusic 0
Missing
Misa
18.08.2018.
Boze,ima li i zasluzije li ovaj grad bolje,strucnije i kvalitetnije kadrove?!
Plusic 18 Minusic 0
Missing
STUKOVNI
17.08.2018.
Kakve promene'?Sjasi murta da uzjasi kurta. Nema boljitka dok Jasna ne ode.A ovi novi ,pa njih ni ovo troje koji trenutno vedre i oblace ne poznaju.I opet kadrovi iz DS ova Tirnanic i njen muz su provereni DS i kao takvi se zaposlili javna preduzeca. Ona u vodovod a on u Parking sa Guzom.
Plusic 34 Minusic 0
Dodaj komentar
462fd957af1850b2e71f2cdecf392614
Info Politika
31.12.2018.
SRPSKA napredna stranka u Smederevu je od letos prionula na “veliko spremanje” sopstvenih redova, pa je tokom poslednja četiri meseca promenjeno čak šest članova Gradskog veća, a po...
05f6e2ca567aeed1e8516a9c7c0301c3
Info Politika
29.12.2018.
Izvršni odbor Srpske napredne stranke je na vanrednoj sednici doneo odluku da isključi iz stranke Dragutina Mirkovića iz Drugovca nakon što je, na 17. sednici Skupštine grada istu...
A7b50dbd7af0c826201dd0c1f18a8677
Info Politika
29.09.2018.
U utorak je u poseti Smederevu bila visoka delegacija iz pokrajine Hebei iz Kine, gde se nalazi i sedište kompanije HBIS, koja je vlasnik Smederevske železare Od preuzimanja Železare Smedere...
F6f70b107248dc64e8cdbb561582e2e5
Info Politika
11.09.2018.
Smederevski Pokret Tvrdjava najavio je tužbe protiv kompanije Petrol LPG, Grada Smedereva i ministarstva gradjevinarstva Srbije, zbog ocene da transportom tečnog gasa kroz centar Smedereva ugrožavaju ...
1 sdcafe.rs
Info Politika
09.08.2018.
Sednica Skupštine grada u Smederevu u utorak nije održana jer nije došao nijedan od 44 odbornika SNS, koji u lokalnom parlamentu ima stabilnu većinu. Zvaničnog objašnjenja nema, a...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
1b461fa416962d3dcad7b9c998c43681
Poslao: SDCafe Pošalji fotografiju
Anketa
Da li podržavate proteste "1 od 5 miliona"?
Da.
Ne.
Ne zanima me.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 166
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300