Info Kultura
06.07.2017.

„Nemanjići” „krivi” za krah Teatra u tvrđavi

C94cc427851a1d8ea0d5e3e7715097fa

Od prepoznatljivog pozorišnog događaja međunarodne klase, uplitanjem političara, pretvorio se u revijalnu pozorišnu smotru bez selektora i nagrada i sada kreće ponovo iz početka .

Pozorišni festival u smederevskoj tvrđavi za osam godina promenio je ime, tri koncepta, sadržaj, a ovog leta čak i formu. Nekadašnji Tvrđava teatar, sada Teatar u tvrđavi, u devetoj godini treći put kreće iz početka.

Smederevska tvrđava, nekadašnji dvor Brankovića, u leto 2009. širom je otvorila svoje kapije poslenicima i poštovaocima kulture i vratila srednjovekovni sjaj iz vremena kada je despotovina bila stecište srpske pozorišne umetnosti.

Rođen je Tvrđava teatar, ambijentalni pozorišni festival međunarodnih razmera i kvaliteta, nalik na Grad teatar u Budvi, i prvi u Srbiji na otvorenom prostoru, kraj Dunava.

Inicijativa je potekla od književnice Vide Ognjenović koja je bila i predsednica Saveta festivala. Za pet godina Tvrđava teatar je postao reprezentativan umetnički događaj u zemlji jer je letnju pozornicu Malog grada tvrđave posetilo više od stotinu hiljada gledalaca, a scenom su defilovali poznati domaći glumci i umetnici iz inostranstva. Srednjovekovno zdanje zaličilo je na svetski teatar. A onda je Tvrđava teatar naprasno ugašen. Igrom reči u nazivu festivala 2014. godine nastao je Teatar u tvrđavi. Osim imena, promenjen je koncept, pristup, selektor i kompletna ekipa. Jedino je mesto održavanja ostalo isto. Braneći se od napada da je politika kumovala gašenju Tvrđava teatra ( festival je tvorevina DS vlasti u Smederevu), gradonačelnica Jasna Avramović (najpre Pokret za Smederevo, a potom SNS), govorila je da su prethodnici trošili mnogo para, bili prezaduženi, da će novi festival koštati čak sedam puta manje i da će biti dobar.

Od samog starta Teatar u tvrđavi nije ličio na spektakl. Ukinuta su spektakularna otvaranja, umetnički performansi na gradskim ulicama, ali zajedno sa novim konceptom smanjila se i pažnja publike kojoj su svojevremeno tribine bile tesne pa je mesto tražila i po kulama koje okružuju Mali grad. Novi selektor Radoslav Lale Pavlović, tada i savetnik predsednika države, poručio je da će „Teatar u tvrđavi biti festival na kojem će glumci pokazati glumačka umeća, a neće visiti na sajlama i farbati lice”. Na pitanje novinara šta ako festival doživi fijasko, tada je odgovorio: „Situacija u pozorišnoj umetnosti u Srbiji je tako loša da je nemoguće više pasti”.

Četiri godine kasnije postavlja se pitanje da li je baš tako? Lale Pavlović više nije savetnik, a ni selektor smederevskog festivala. Zapravo, selektor više ne postoji. Prema rečima Bratislava Martića, direktora Centra za kulturu Smederevo, koji realizuje Teatar u tvrđavi, predstave je birao umetnički savet, koji nema ni predsednika. A ove godine izostaće i pozorišno takmičenje, a samim tim i nagrade, jer će festival biti revijalnog karaktera.

I dok Smederevom kolaju priče da je politika ponovo umešala prste u festival, Martić kaže da su za promenu koncepta krivi „Nemanjići”, tačnije snimanje serije o ovoj dinastiji u smederevskoj tvrđavi.

„Vanredna je situacija oko snimanja serije o Nemanjićima. Sklonili su nam binu i tribine, nemamo uslove, pa hajde da ove godine nekako izguramo, čisto da se održi neka forma jer je publika navikla. Krajem jula je novi termin za snimanje pa su zamolili da se što manje dira scenografija jer je osetljiva. Ove godine je ovako, videćemo za iduću, ima vremena”, kaže Martić za „Politiku”.

Upitan zašto nema takmičenja i nagrada kada se festival ipak održava, Martić kaže da to podrazumeva dodatni posao, i da je izbor repertoara prolongiran jer organizatori nisu znali kada se tačno nastavlja snimanje serije.

Program je zvanično obelodanjen tek 28. juna, bez promotivnih aktivnosti i ranije uobičajene konferencije za novinare. Na sajtu Centra za kulturu objavljeno je da će festival ostati veran klasičnom pozorištu i veštinama profesije. Za ovu godinu odabrano je pet predstava, od kojih jedan mjuzikl za decu. U tvrđavi će gostovati pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Vranja, Kruševca, Inđije i Šapca sa predstavama „Violinista na krovu”, „Ruža, uvela”, „Perikle”, „Buzdovan” i „Vilinska zavrzlama”. Organizatori su poručili posetiocima da „će kupovinom karata i svojim prisustvom biti deo kulturnog miljea”. Teatar u tvrđavi održava se od 8. do 12. jula.

Olivera Milošević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
Ivann
15.08.2017.
Ništa normalno u Smederevu.Još par godina i nestaće i Teatar u tvrđavi...pošto je Tvrđava teatar nestao odmah.Šteta, ideja je bila dobra, idioti upropastili.
Plusic 1 Minusic 0
Missing
JA
17.07.2017.
misko !!!!!novinarska profesija je da prica istinu !a godinama se pljuje nas grad od propalih novinara!!!bivse tv smederevo!!!!!!!
Plusic 1 Minusic 4
Missing
bez reci
14.07.2017.
sta reci na glupavu izjavu nekog ko je odgovoran za organizaciju ove revije...sta reci za izbor fantomskog umetnickog saveta revije...sta reci na privodjenje gledalaca da sve to gledaju..sta reci na unistavanje svega sto je vrdedno u smedervskoj kulturi....samo revijalno a sto skuplje teraj dalj bez reci....tako ce i zavrsiti...nek joj je sa srecom...
Plusic 13 Minusic 4
Missing
DR Gane
11.07.2017.
Miško, u pravu si za to šta treba da radi novinarska profesija , ali molim te da li možeš u Smederevu da nabrojiš 3 prava novinara ( školovana za taj posao ) ! U našem gradu je dovoljno da radiš u nekim novinama, nekoj televiziji i odmah si novinar ( a najvišee ih je ,, sportskih ,, ) !!!!
Plusic 4 Minusic 3
Missing
Ajme meni
08.07.2017.
Odlična interpretacijja svih dešavanja u vezi sa poz. festivalom u našoj tvrđavi, osim naravno, poslednjeg pasusa. Krivac mora da se nađe, pa makar on i ne bio krivac. A novinar, ako baš želi, mogao bi malo više da se potrudi da zaviri iza kulisa i istraži zašto je Teatar u tvrđavi postao manifestacija. Da bi se nešto nazvalo festivalom, mora da ima selektora, žiri i nagrade. Sveto trojstvo gospodo moja, želite da se bavite pozorištem/festivalima/kulturom, a ne znate osnovne postulate profesije.
Plusic 17 Minusic 2
Missing
Neko
08.07.2017.
I opet.Koliko narod treba da bude slep a jeste jer ga nista zivo ne interesuje dok ima leba i salame,pinka i rts-a.Ovu opstinu vode polupismeni i priuceni ljudi.Niti strucnjaka niti profesionalca...isti vec godinama prelecu iz stranke u stranku i izigravaju vajne rukovodece kadrove.Cim preduzece u minus oni po obicaju optuze dgugog,firmi narod otplati dug kroz povecanje cena i akciza i ajd ponovo.Alo narode,eksplodiraces,cisterne ti prolaze kroz setaliste pores tvoje dece.Zar si toliko prost....
Plusic 9 Minusic 0
Missing
miško
07.07.2017.
Ti" JA" ne lupetaj gluposti. I oslobodi se te SNS mantre da ko god nesto kriticki kaze, je protiv grada, drzave... NOvinarska profesija je i da se kriticki stvari postave, jer kad nema kritike imamo autokratiju.
Plusic 16 Minusic 0
Missing
JA
07.07.2017.
opet gospodja olivera pljuje grad smederevo!!!!!!kao svaki put neki novinar koji uvek sve najgore pise o gradu!!!!!!kao i ostali nabedjeni novinari
Plusic 7 Minusic 43
Missing
sima kosmos
07.07.2017.
Zar ceo grad treba da stane jer se snima neka serija? Dokle cemo trpeti da bivamo provincijska scenografija za stvaraoce iz prestonice? A inace, ova vlast je finansirala i snimanje filma Mali Budo, ako ste zaboravili...
Plusic 13 Minusic 9
Dodaj komentar
Ef69f7329a51536916d1935bf1fbb1e8
Info Kultura
12.09.2017.
Srednjovekovna prestonica srpskog vladara Đurđa Brankovića, Smederevo, dvor despota i Grkinje Irine Kantakuzin, prozvane Prokleta Jerina, i danas, pet vekova nakon što ga je teškim kuluk...
78688bf627ec8187fdb389a37f0878b3
Info Kultura
06.09.2017.
Počinje jubilarna 130. Smederevska jesen. Pored standardnog zabavnog programa na koje smo svake godine navikli, glavne zvezde ove manifestacije su: Alen Islamović, Jadranka Jovanović i Oliver Njego...
De20eba2a2fba3768155c519b4434dff
Info Kultura
05.09.2017.
U OKVIRU 130. manifestacije "Smederevska jesen", u organizaciji gradske Galerije i Muzeja u Smederevu, otvorena je izložba najboljih radova sa ovogodišnjeg, 49. konkursa karikature &q...
49ed2f2c066c871f07adde74794a3918
Info Kultura
28.08.2017.
Od iduće godine, sudeći po najavama iz ovdašnjeg Centra za kulturu, Smederevo će dobiti i filmski festival, i to onih filmova koji dolaze iz zemalja kroz koje protiče Dunav. Festival filmova po...
F347107e9682f5f7518a634ea8043aea
Info Kultura
25.08.2017.
Saša Đorđević među prijateljima poznatiji kao Edi, smederevac koji je u književne vode uplovio svojim romanom „Janičar“ (o čemu smo već pisali), i uzburkao književnu javnost ovim is...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
D2df4313675254910a530f11474ecaee
Poslao: ministar Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 1125
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300