Home InfoEkologija Naš izvoz duplo manji od bugarskog

Naš izvoz duplo manji od bugarskog

by redakcija

On je kazao da Srbija ima dva puta manji izvoz od Bugarske, koja ima sličan broj stanovnika.

Nikolić konstatuje da srpski izvoz u proteklih 10 godina nije postao mnogo kvalitetniji, odnosno da nije povećana cena po jedinici količine, ali su poslednjih godina primetni tek blagi kvalitativni pomaci.

On je naveo primer da se tako čelik iz Smedereva i deterdženti iz Merime sada izvoze po većoj ceni, nego pre 10 godina, čemu su doprineli inostrani investitori.

Na promociji knjige Gorana Nikolića, "Pokazatelji spoljnotrgovinske razmene Srbije sa Evropskom unijom i svetom", glavni urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović je rekao da situacija sa izvozom nije dobra, jer Srbija u EU mahom izvozi sirovine i proizvode niskog nivoa obrade, pa se može govoriti samo o plitkoj integraciji.

EU je pogođena krizom i uslovi su surovi, a činjenica je da su najveće zemlje EU zaradile na grčkom i irskom dugu, rekao je Jovanović, navodeći primer da je Francuska prikupila velika sredstva od zajmova po kamatnoj stopi od tri odsto, dok su zajmovi solidarnosti davani i sa kamatom od pet odsto.

Recezent Nikolićeve knjige Miroslav Prokopijević je ukazao da je loše što je sada u krizi naš najznačajniji trgovinski paratner – EU, sa kojom imamo 60 odsto razmene i naveo primer da je prošle godine u Uniji došlo do pada inostranih investicija za 19,9 odsto, a i Irskoj čak za 66,3 odsto.

Da bi Srbija povećala izvoz, potrebne su reforme, ali su za njih šanse minimalne, ocenio je Prokopijević, dodajući da naš izvoz nije dovoljno diversifikovan.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!