Zanimljivosti Zdravlje
08.10.2014.

Namirnice koje ne treba podgrevati

9606000257721387fabd471bdae79e4b

Zbog današnjeg ubrzanog načina života sveže pripremljeni obroci postaju sve veći luksuz, a podgrejana hrana kojoj pribegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja. Saznajte koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate, a kojima ne smeta kratka ponovna termička obrada.

  

Podgrevanje hrane uopšteno nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži jedinjenja koja prilikom podgrevanja postaju štetna, odnosno toksična. Među onima koje spadaju u rizičnu grupu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo: 

Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su jako štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga konzumirajte u isključivo svežem obliku. 

Sastav pečuraka se zbog svojih proteina lako menja pa postaju štetne. Zato se preporučuje da ih samo blago zagrejete do 70 stepeni. 

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagravanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kad je kuvan, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko dejstvo. 

Meso zagrevanjem postaje strano našem telu, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama, menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nesvarljiva, a samim tim i toksična. 

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama, poput mesa živine, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečnih proizvoda i jela koja sadrže mleko, sir i jaja. Kod jela s ovim namirnicama podgrevanje ne bi trebalo da bude opcija. 

Namirnice čiji se sastav podgrevanjem ne menja mnogo su integralne žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. To su pirinač, proso, ječam i zob. 

Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrejete samo tečnost, a ovaj postupak se preporučuje i kad je varivo u pitanju. Ukoliko kuvate velike porcije hrane pre konzumiranja, pametno je rasporediti ih u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata. 

Topla vodena kupka idealno je rešenje za grejanje ribe i mesa jer na ovaj način odgovarajuća temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih supstanci u namirnicama. 

Izvor: zadovoljna.hr

Komentari

Još uvek ne postoje komentari za ovu vest.

Dodaj komentar
404a52491fa3c3df1d869c2437b322cc
Info Zdravlje
14.01.2017.
Zbog lošeg kvaliteta obroka u Narodnoj kuhinji, iz lokalne samouprave najavljuju da će pripremu hrane, umesto Crvenom krstu, poveriti novom dobavljaču koji će biti izabran na tenderu u ovom mes...
0b04b30487dcabb798a252bcb1b1b1d3
Zanimljivosti Zdravlje
01.08.2016.
Slana voda ima pozitivno dejstvo za čovjekov organizam. Predstavlja kratak način za detoksikaciju koja pomaže pri regeneraciji telesnih ćelija, piše Riseearth.com.  Reguliše &...
96b927033f55cdc131fae1bf59a9d2c9
Zanimljivosti Zdravlje
17.02.2016.
  KAFA SPREČAVA DEPRESIJU (I MOGUĆNOST SAMOUBISTVA)  Mnogi često kažu da bi umrli bez kafe, ali Džozef Rivera sa sajta "Coffeechemistry" otkriva da zaista postoji nekoliko st...
Aee2fe075d5a01223718389956d09e03
Zanimljivosti Zdravlje
10.12.2015.
Jedan od najstarijih Poljaka, Ščepan Kocemba iz sela Nove Ribje na jugu Poljske dokazao je da za krupne životne odluke nikada nije kasno, pošto je pre dva meseca, uoči 108. rođendana pre...
74a19445ae9631d033e1dcf9cb1c37a4
Zanimljivosti Zdravlje
16.10.2015.
Nar (punica grantum) je plod žučkasto-crvene boje, prepune jestivih semenki koji dozreva u kasnu jesen. Iako se smatra jednom od najlekovitijih voćki, retko je jedemo i koristimo u pripremi jela. J...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
5854a05186def9e390b751f8ef24eb28
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste napustili Smederevo ukoliko se ukaža takva prilika?
Ne, nikako.
Da, napustio/la bih Smederevo ali ne i Srbiju.
Da, napustio/la bih Srbiju.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 1825
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300