Home Zanimljivosti Lemuri bi mogli uskoro da nestanu

Lemuri bi mogli uskoro da nestanu

by redakcija

Ovekovečeni u animiranom hitu "Madagaskar", lemuri sa ovog ostrva mogli bi da nestanu za manje od 20 godina zahvaljujući krivolovu i uništavanju prirodnog staništa.

 

"Sve dok je siromaštva, ne možemo očekivati da ćemo sprečiti istrebljenje lemura", kaže primatolog Džona Ratsimbazafi sa Univerziteta u Antananarivu. 

Lemuri se u divljni mogu pronaći isključivo na Madagaskaru, a evoluirali su od afričkih majmuna pre više miliona godina. 

Madagaskar je dom 105 različitih vrsta lemura, što čini 20 posto vrsta primata na svetu – i to u oblasti koja ne čini ni jedan posto ukupnog svetskog staništa primata. 

Uništavanje useva i šume svake godine dovelo je do toga da je preostalo još samo 13 posto prirodne šume na Madagaskaru, a i ona bi mogla uskoro nestati. 

"Ukoliko se ovakvo uništavanje šume nastavi, za 20 do 25 godina je više neće biti. Kao ni lemura", kaže Ratsimbazafi i dodaje kako su 93 od 105 poznatih vrsta lemura na listi ugroženih. 

Čak 92 posto stanovnika Madagaskara živi sa manje od dva dolara dnevno, a uslovi su se pogoršali od dolaska Endrjua Radžoelina na vlast, 2009. godine. 

Većina stranih pomaganja je obustavljena, a ekonomija je pala na kolena i dovela zemlju u rizik od nestanka hrane. Predsednički izbori zakazani za kraj ovog meseca ciljaju na obustavljanje četvorogodišnje političke krize. 

Cvetajuća industrija turizma na Madagaskaru takođe je pretrpila značajne udarce ovog meseca, nakon što je gomila linčovala dvojicu Evropljana i jednog lokalnog stanovnika, optužene za ubistvo dečaka. Neredi su doveli do upozorenja više svetskih zemalja svojim turistima da ne putuju na Madagaskar. 

U međuvremenu su se lokalni stanovnici okrenuli prikupljanju dragocenog drveta i minerala i lova na lemure. 

Koalicija grupa koje se bore za očuvanje prirode pokrenula je međunarodnu kampanju kako bi prikupili osam miliona dolara, u pokušaju obustavljanja ovog trenda. Trogodišnji program cilja na pomoć u pružanju alternativnog načina života lokalnoj populaciji, kao dodatak turističkim i poljoprivrednim programima, koji postoje već godinama. 

"Pokušavamo da finansiramo aktivnosti koje mogu da im omoguće zaradu, poput uzgoja životinja, kako bi seosko stanovništvo prestalo sa uništavanjem šume", naveo je Bendžamin Andriamiha, lokalni predstavnik američkog Instituta za očuvanje tropske sredine (ICTE).

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!