Info Privreda
04.10.2016.

Kinezi uvode „treća lica” u železaru

0751347c0cbaf842fba8fd5e07fdeaa2

Za radnike smederevske železare nema bojazni u naredne tri godine, izjavio je Mileta Gujaničić, lider Nezavisnog sindikata metalaca u toj fabrici, nakon što je u četvrtak potpisan dugo očekivani Kolektivni ugovor. Izjava Gujaničića jeste umirujuća, ali ne objašnjava da li to znači da do 2019. zaposleni u „železari” nemaju razloga da strahuju za svoja radna mesta.

– Kolektivni ugovor osigurao je mnoga prava radnika u naredne tri godine, poput regresa, plata, jubilarnih nagrada, plaćanja prekovremenog i noćnog rada, naknade za bolovanje i sličnih pitanja, a da li će poslodavac, u ovom slučaju privatna kompanija, nešto menjati po pitanju organizacije radnih mesta u fabrici, nije sastavni deo ugovora koji smo potpisali, pojasnio je Gujaničić za „Politiku”.

I baš u tome i jeste „ caka”. Prema saznanjima „Politike”, u „železari” je u toku velika reorganizacija. Prva na udaru kineskog vlasnika našla se „ Logistika”, sektor koji je policija „ češljala” u vreme HPK, nakon čega su spektakularno pohapšeni neki od rukovodilaca. „Hestil” je u fabrici praktično ugasio staru „Logistiku”, ali je posao koji ta služba radi poveren slovačkoj firmi „Budamar sout” („Budamar south”), odnosno „Smartkargo”, sa kojom je, nezvanično, povezan Peter Kamaraš. Od 35 radnika, njih 18 prešlo je silom prilika kod Slovaka, a ostali su pripali službi Poslovnog planiranja u „železari”. Slovačka firma praktično je preuzela od Kineza poslove organizacije drumskog, železničkog i vodnog transporta i protoka i skladištenja robe, pa i deo špedicije, kao treće lice.

Ovakva sudbina, nezvanično saznajemo, čeka i još neke „železarine” sektore. „Hestil” će firmama specijalizovanim za određene delatnosti poveriti poslove centralnog održavanja, ishrane radnika, bezbednosti na radu... Spisak službi za koje se veruje da će preći u ruke tzv „trećih lica” ovde se ne završava. Reč je, tvrde naši izvori u fabrici, o uslužnim delatnostima, dok neki čak tvrde da će Kinezi zadržati samo proizvodnju.

Šta će biti sa radnicima tih službi, niko ne zna. O ovoj, ali i drugim dešavanjima u „železari”, niko ne sme da govori javno.

– Svi pričaju da je to samo početak „čistke” viškova. Radnici ugašenih sektora neće ostati bez posla, ali će, ako ne žele da pređu kod novih poslodavaca, biti raspoređeni ko zna gde na druga radna mesta, verovatno u proizvodnju. Tako je bilo i sa „Logistikom” – kaže jedan od sagovornika koji je molio za anonimnost.

I to, sva je prilika, nije sve. Najveća „pretumbačina”, prema tvrdnjama naših izvora, čeka administraciju „železare”. Te glomazne službe Kinezima su veliki balast u odnosu na proizvodnju gde nedostaju radnici. Kako „Hestil” namerava da uveća proizvodnju do kraja godine, očekuju se bolni rezovi po službenike.

– Priča se da će drastično biti smanjena administracija. Svaki radnik koji je tamo višak, dobiće ponudu za neko radno mesto u proizvodnom lancu. Biće mu ponuđena obuka. Ukoliko neko ne prihvati novi posao, može da računa na otkaz jer je u tom slučaju poslodavac i zakonom zaštićen. Biće to veoma dramatično za radnike koji su navikli na rad u kancelariji – priča naš izvor.

Princip „uzmi ili ostavi” bukvalno će očistiti prepune „železarine” kancelarije, saglasni su naši sagovornici. Vlasnici „železare” „jednim udarcem ubiće dve muve” – smanjiće nepotrebnu administraciju, a kako se pretpostavlja da jedan deo službenika neće hteti u pogone, automatski će se smanjiti i broj zaposlenih, a na drugoj strani stvoriće prostor za zapošljavanje nove radne snage u proizvodnji.

Kako „Politika” saznaje, Kinezima fali dosta proizvodnih radnika. Trenutno je u toku prijem oko 100 novozaposlenih. Očekuje se da će i ubuduće primati radnike za rad u proizvodnji.

U Nezavisnom sindikatu metalaca „železare” kažu da su načuli ove priče, te da će podržati smanjenje administracije koja je, kako smatraju, preglomazna.

 
„Kineski zid” za medije

Dolaskom kineskog „Hestila” u Smederevo, novinarima je postala gotovo „nemoguća misija” da dođu do bilo kakvih zvaničnih informacija. Menadžment se ne oglašava u javnosti, te do medija dolaze samo glasine i spekulacije. Pokušaj „Politike” da ubrzo po preuzimanju „železare” dobije intervju od Songa Sihaija, direktora „Hestil Srbija”, završio se bezuspešno. Naša pitanja završila su u Kini, u centrali firme, odakle nije stiglo odobrenje da Sihai na njih odgovori.

 
Bolovanje u visokom procentu

U „železari” vlada opšti strah od predstojećih reorganizacija. Nisu retki radnici koji su pribegli odlasku na bolovanje, dok čekaju da se reši njihova sudbina. Trenutno je, prema informacijama koje nam je potvrdio NSM, na bolovanju čak osam odsto zaposlenih, ili oko 500 njih. Spekuliše se da je jedan deo zaista bolestan, a da neki zloupotrebljavaju situaciju.

– Izdejstvovali smo novim KU da u narednih šest meseci naknada za bolovanje do mesec dana iznosi 75 odsto od plate. Ako se broj „bolesnih” smanji sa osam na 2,5 odsto, ta klauzula ostaje, ako i dalje bude ovako visok procenat radnika na bolovanju, primaćemo kao i svi 65 odsto od plate – kaže Mileta Gujaničić.

O.Milošević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
bum
11.10.2016.
Prema onome što sam video u Košicama tamo su Amerikanci veoma slične stvari primenjivali.Za prevoz radnik dobije određenu svotu novca a njegovo je kako će da dođe na posao(istina tramvajska linija ide iz grada do ispred fabrike).Ishranu je organizovala firma van fabrike a radnik je mogao da bira i da uzme bon za hranu uz participaciju ili da uzme novac a njegovo je kako će da se hrani u radno vreme.Bezbednost(portiri,vatrogasci,zaštita na radu )su povereni firmama van fabrike.
Plusic 10 Minusic 1
Missing
čing čong
05.10.2016.
Samo Prelića i Gujaničića da bace u proizvodnju, dosta će biti od kineza.
Plusic 38 Minusic 0
Missing
Sojic
04.10.2016.
Ma jok,placace administraciju koja sluzi da odrzava reprezentativnost sindikata. Prica se da ce i Lasta da ödleti"kao dosaasnji prevoznik.Radnicima ce biti ponudjen novac umesto mesecnih karti.
Plusic 34 Minusic 0
Dodaj komentar
Bdbc69a71642aaabd4022b1f61cea74a
Info Privreda
31.07.2017.
Kao i u drugim brojnim intervjuima jedan na jedan sa Milomirom Marićem, urednikom Hepi televizije, Vučić se hvalio ekonomskim uspesima srpskih vlada pod njegovim vođstvom. Tada je rekao da finska komp...
Efa448107ab1e289a0cbadaf617520e0
Info Privreda
20.07.2017.
Kineska kompanija Hestil koja je vlasnik Železare u Smederevu traži od Vlade Srbije da promeni Zakon o radu kako bi se omogućilo lakše otpuštanje radnika, piše dnevni list Danas u...
00d9167988ce061039c8da991e55846d
Info Privreda
18.07.2017.
Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je danas da će u Smederevu biti kinesko-srpski industrijski park koji će omogućiti dolazak većeg broja kineskih investitora u Srbiju, s kvalitetnijim proj...
9c23bb9f876dd17ed23da1b2ec36b4de
Info Privreda
17.07.2017.
Železara Smederevo dobro posluje i na kraju 2017. ostvariće profit veći od planiranih 20 miliona evra.  To je istakao Ju Jong, predsednik Hestil grupe, koja je vlasnik srpske čeličane. Čelnik...
4742be4a2638e2ff99dd35171d8fe56e
Info Privreda
05.07.2017.
Evropska komisija namerava da preduzme kaznene mere protiv kineske kompanije Hestil Srbija ali i države Srbije zbog kršenja antidamping mera Evropske unije, saznaje Danas u diplomatskim krugovi...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
B2404e093627dc17f0048d04c06bb5e9
Poslao: mikidisko Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 999
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300