Info Privreda
04.10.2016.

Kinezi uvode „treća lica” u železaru

0751347c0cbaf842fba8fd5e07fdeaa2

Za radnike smederevske železare nema bojazni u naredne tri godine, izjavio je Mileta Gujaničić, lider Nezavisnog sindikata metalaca u toj fabrici, nakon što je u četvrtak potpisan dugo očekivani Kolektivni ugovor. Izjava Gujaničića jeste umirujuća, ali ne objašnjava da li to znači da do 2019. zaposleni u „železari” nemaju razloga da strahuju za svoja radna mesta.

– Kolektivni ugovor osigurao je mnoga prava radnika u naredne tri godine, poput regresa, plata, jubilarnih nagrada, plaćanja prekovremenog i noćnog rada, naknade za bolovanje i sličnih pitanja, a da li će poslodavac, u ovom slučaju privatna kompanija, nešto menjati po pitanju organizacije radnih mesta u fabrici, nije sastavni deo ugovora koji smo potpisali, pojasnio je Gujaničić za „Politiku”.

I baš u tome i jeste „ caka”. Prema saznanjima „Politike”, u „železari” je u toku velika reorganizacija. Prva na udaru kineskog vlasnika našla se „ Logistika”, sektor koji je policija „ češljala” u vreme HPK, nakon čega su spektakularno pohapšeni neki od rukovodilaca. „Hestil” je u fabrici praktično ugasio staru „Logistiku”, ali je posao koji ta služba radi poveren slovačkoj firmi „Budamar sout” („Budamar south”), odnosno „Smartkargo”, sa kojom je, nezvanično, povezan Peter Kamaraš. Od 35 radnika, njih 18 prešlo je silom prilika kod Slovaka, a ostali su pripali službi Poslovnog planiranja u „železari”. Slovačka firma praktično je preuzela od Kineza poslove organizacije drumskog, železničkog i vodnog transporta i protoka i skladištenja robe, pa i deo špedicije, kao treće lice.

Ovakva sudbina, nezvanično saznajemo, čeka i još neke „železarine” sektore. „Hestil” će firmama specijalizovanim za određene delatnosti poveriti poslove centralnog održavanja, ishrane radnika, bezbednosti na radu... Spisak službi za koje se veruje da će preći u ruke tzv „trećih lica” ovde se ne završava. Reč je, tvrde naši izvori u fabrici, o uslužnim delatnostima, dok neki čak tvrde da će Kinezi zadržati samo proizvodnju.

Šta će biti sa radnicima tih službi, niko ne zna. O ovoj, ali i drugim dešavanjima u „železari”, niko ne sme da govori javno.

– Svi pričaju da je to samo početak „čistke” viškova. Radnici ugašenih sektora neće ostati bez posla, ali će, ako ne žele da pređu kod novih poslodavaca, biti raspoređeni ko zna gde na druga radna mesta, verovatno u proizvodnju. Tako je bilo i sa „Logistikom” – kaže jedan od sagovornika koji je molio za anonimnost.

I to, sva je prilika, nije sve. Najveća „pretumbačina”, prema tvrdnjama naših izvora, čeka administraciju „železare”. Te glomazne službe Kinezima su veliki balast u odnosu na proizvodnju gde nedostaju radnici. Kako „Hestil” namerava da uveća proizvodnju do kraja godine, očekuju se bolni rezovi po službenike.

– Priča se da će drastično biti smanjena administracija. Svaki radnik koji je tamo višak, dobiće ponudu za neko radno mesto u proizvodnom lancu. Biće mu ponuđena obuka. Ukoliko neko ne prihvati novi posao, može da računa na otkaz jer je u tom slučaju poslodavac i zakonom zaštićen. Biće to veoma dramatično za radnike koji su navikli na rad u kancelariji – priča naš izvor.

Princip „uzmi ili ostavi” bukvalno će očistiti prepune „železarine” kancelarije, saglasni su naši sagovornici. Vlasnici „železare” „jednim udarcem ubiće dve muve” – smanjiće nepotrebnu administraciju, a kako se pretpostavlja da jedan deo službenika neće hteti u pogone, automatski će se smanjiti i broj zaposlenih, a na drugoj strani stvoriće prostor za zapošljavanje nove radne snage u proizvodnji.

Kako „Politika” saznaje, Kinezima fali dosta proizvodnih radnika. Trenutno je u toku prijem oko 100 novozaposlenih. Očekuje se da će i ubuduće primati radnike za rad u proizvodnji.

U Nezavisnom sindikatu metalaca „železare” kažu da su načuli ove priče, te da će podržati smanjenje administracije koja je, kako smatraju, preglomazna.

 
„Kineski zid” za medije

Dolaskom kineskog „Hestila” u Smederevo, novinarima je postala gotovo „nemoguća misija” da dođu do bilo kakvih zvaničnih informacija. Menadžment se ne oglašava u javnosti, te do medija dolaze samo glasine i spekulacije. Pokušaj „Politike” da ubrzo po preuzimanju „železare” dobije intervju od Songa Sihaija, direktora „Hestil Srbija”, završio se bezuspešno. Naša pitanja završila su u Kini, u centrali firme, odakle nije stiglo odobrenje da Sihai na njih odgovori.

 
Bolovanje u visokom procentu

U „železari” vlada opšti strah od predstojećih reorganizacija. Nisu retki radnici koji su pribegli odlasku na bolovanje, dok čekaju da se reši njihova sudbina. Trenutno je, prema informacijama koje nam je potvrdio NSM, na bolovanju čak osam odsto zaposlenih, ili oko 500 njih. Spekuliše se da je jedan deo zaista bolestan, a da neki zloupotrebljavaju situaciju.

– Izdejstvovali smo novim KU da u narednih šest meseci naknada za bolovanje do mesec dana iznosi 75 odsto od plate. Ako se broj „bolesnih” smanji sa osam na 2,5 odsto, ta klauzula ostaje, ako i dalje bude ovako visok procenat radnika na bolovanju, primaćemo kao i svi 65 odsto od plate – kaže Mileta Gujaničić.

O.Milošević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
bum
11.10.2016.
Prema onome što sam video u Košicama tamo su Amerikanci veoma slične stvari primenjivali.Za prevoz radnik dobije određenu svotu novca a njegovo je kako će da dođe na posao(istina tramvajska linija ide iz grada do ispred fabrike).Ishranu je organizovala firma van fabrike a radnik je mogao da bira i da uzme bon za hranu uz participaciju ili da uzme novac a njegovo je kako će da se hrani u radno vreme.Bezbednost(portiri,vatrogasci,zaštita na radu )su povereni firmama van fabrike.
Plusic 10 Minusic 1
Missing
čing čong
05.10.2016.
Samo Prelića i Gujaničića da bace u proizvodnju, dosta će biti od kineza.
Plusic 38 Minusic 0
Missing
Sojic
04.10.2016.
Ma jok,placace administraciju koja sluzi da odrzava reprezentativnost sindikata. Prica se da ce i Lasta da ödleti"kao dosaasnji prevoznik.Radnicima ce biti ponudjen novac umesto mesecnih karti.
Plusic 34 Minusic 0
Dodaj komentar
D0ef732f4138956c6e8fdb07eb3d55d3
Info Privreda
12.06.2017.
“Stečaj se završio prodajom i dokazano je kroz stečajni postupak da bivši zaposleni nisu naplatili svoja potraživanja. Kad dobijemo rešenje o glavnoj deobi to će biti i zvan...
390d118c78a5fd7961edb58a7688fbe5
Info Privreda
09.06.2017.
Zvuk uređaja za merenje radioakitvnosti na ulazu u železaru "Hestil Srbija" u Smederevu uznemirio je čitav grad. Na kapiji tog preduzeća je u sredu zaustavljeno dvadesetak kamiona s rudom iz...
Ca74f7a3275863a3f6f01d891eda59d3
Info Privreda
29.05.2017.
Centar za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, zvanično je potvrdio da je prodat stečajni dužnik Fabrika železničkih vozila "Želvoz".  Ipak, za sada se gotovo ni&scar...
44a3caf93f4781bc2574bb21eac59e98
Info Privreda
16.05.2017.
Odbor poverilaca stečajnog dužnika FŽV Želvoz doneće odluku o prodaji Želvoza u roku od osam dana, a možda već na sednici u četvrtak, potvrđeno je Danasu u Agenciji za licenciranje stečajnih poverilac...
14f39c64ca366c620609c9ed99cf26ed
Info Privreda
12.05.2017.
Evropsku komisiju ne interesuje ko je kupio srpsku čeličanu, nemamo ništa protiv bilo kog investitora iz Kine, samo želimo da vidimo da je proces preuzimanja železare transparentan, otvoren i u...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
21a47b0f8bbaf62cd5064fdbbb51ca37
Poslao: Ljubiša Ljuba Aranđelović Pošalji fotografiju
Anketa
Da li ste zaposleni?
Da, za stalno.
Da, privremeno.
Nisam, tražim posao.
Nisam, ne tražim posao.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 691
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300