Info Društvo
01.09.2018.

„I mi i kuće smo crveni, ovo je kao u Černobilju“

1 sdcafe.rs

Nakon što je kineska kompanija Hestil kupila Železaru Smederevo i bez adekvatnih zaštitnih filtera otpočela proizvodnju, svakodnevno u naselju Radinac pada crvena prašina, požalili su se meštani redakciji Danasa.

Ova „crvena kiša“ najverovatnije dolazi od čeličane Železare Smederevo, a najviše „pada“ u delu naselja Radinac (Sedmi reon), koji se nalazi s leve strane Smedereva, i koji broji pedesetak domaćinstava.

U aprilu 2016. godine Vlada Srbije i kineska kompanija Hestil potpisali su kupoprodajni ugovor za železaru, kojim je ova kompanija preuzela 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra, očito bez ikakvih obaveza o zaštiti životne sredine i brige o industrijskom otpadu. Vlada Srbije ponovo je sklopila, za poreske obaveznike, netransparentan ugovor. Gubici iz prethodnog perioda otišli su na teret starom preduzeću, koje je nastavilo da postoji, odnosno poreskim obaveznicima Republike Srbije. Krajem juna 2016. kompanija Hestil Srbija ajron i stil d.o.o. Beograd, na čelu sa direktorom Song Sihaiom je zvanično preuzela upravu i vlasništvo nad Železarom Smederevo.

– Izgleda strašno, neizbrisivo je, ograde, kuće, veš, sve nam je crveno. Pada neka grafitna prašina koja se lepi na objekte, terase, kuće, krov, ovo je kao Černobil, čak nam je i lice crveno, kaže Miroslav Janjić čiji se dom nalazi u neposrednoj blizini Železare. Sagovornik Danasa dodaje da meštani dobijaju kašalj koji traje po nekoliko meseci, ili postane hroničan i ne može da se izleči. Oni, pak, koji su želeli da ostanu anonimni, dodaju da se ruda, u obliku kiše, lepi na automobile, na beton, crepove, prozore.

– Okviri bele boje sada su crveni, stakla takođe, noću ispuštaju sumpornu kiselinu, pa nekada ne može ni da se diše, i lišće je crvene boje, Sunce greje mi gledamo crvenu padavinu i to se dešava svakodnevno, a mi se zatvaramo po kućama, žali se jedan stanovnik iz Sedmog reona.

Radinčani podsećaju i da su pre toga na ovom mestu poslovali Amerikanci, i da je za to vreme Železara bila ekološka fabrika. Stanovnik u čijem se dvorištu nalazio merač za zagađenja ističe da su oni svakodnevno izlazili na teren da proveravaju situaciju. Međutim, početkom 2012. godine američka kompanija napustila je železaru, pošto je usled krize na tržištu čelika, i treću godinu zaredom, napravila gubitke u Srbiji. Državi je vratila fabriku, simbolično, za jedan dinar, uz neplaćene dugove.

– Po odlasku Amerikanaca, Železara pada pod „okrilje“ države. U nju niko nije investirao, niti ulagao u zaštitu životne sredine. Onda su došli Kinezi i počeli maksimalno da eksploatišu a da ne ulažu ništa u zaštitu okoline. Zvali smo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ekološka inspekcija je izlazila ali niko ništa nije preduzeo, ističu sagovornici Danasa i dodaju da po njihovom mišljenju direktiva stiže iz Beograda i kažu „mi svi znamo da je to režimska fabrika“.

Inače, naša redakcija je uputila pitanja Ministarstvu zaštite životne sredine povodom ovog problema. Međutim, do zaključenja ovog broja, odgovore nismo dobili.

    Kalmar: Poboljšati filterska postrojenja

    „Imao sam više puta priliku da vidim kako izgleda to zagađenje“, ističe predstavnik Centra za ekologiju i održivi razvoj, Zvezdan Kalmar. On kaže da u bi u ovoj situaciji bilo neophodno da se značajno poboljšaju filterska postrojenja, kako bi se građani zaštitili od emisija iz dimnjaka. „Deponije goriva i šljake, kao i otpadne vode koje se nalaze kod čeličane, moraju se što pre regulisati, i to bi morao da uradi investitor. Jako je bitno i značajno da se poboljša i osnaži sistem monitoringa životne sredine, vazduh, voda i zemljište, da bi se obezbedilo pravovremeno upozoravanje građana, ali i da bi regulatorni, nadzorni i inspekcijski organi mogli pravovremeno da deluju i nalažu mere kojima bi se regulisalo zagađenje“, ističe Kalmar. 

U.Miletić

Izvor: Danas

Komentari

Missing
mica
10.09.2018.
kakv bre centar za ekologiju i održivi razvoj ??? ko su ti i koga oni predstavljaju i ko ih plaća da blebeću u prazno? ko da mi ne znamo sta sve treba da se uradi. a sistem za paćenje kvaliteta vazduha postoji odavno i u radincu i u ralji negde od 2006-7, koliko se sećam.
Plusic 1 Minusic 0
Missing
zika
04.09.2018.
treba raseliti narod oko železare, pomreće od zagađenja. nisu oni krivi što su tu pravili kuće, snalazili su se u svojoj bedi kao i mnogi drugi na drugim mestima. treba im pomoći, a ne rugati im se. a priča da su amerikanci ulagali u zaštitu i razne filtere je velika laž. oni su imali samo odličan marketing i dupeuvlakačke sindikalce u šaci. zašto ti filteri i sada ne filtriraju ???
Plusic 6 Minusic 1
Missing
LIVNA MASINA
02.09.2018.
Janjicu,cale ti je radio tu 40 godina i cim je otisao u penziju poceo si da filozofiras ! Pre toga ti je bilo lepo ;0
Plusic 0 Minusic 6
Missing
jugoslovenski srbin
02.09.2018.
Stvarno je gadno samo me cudi kako im tonije smetalo pre kada su se doseljavali igradili kuce uz samu zelezaru.
Plusic 2 Minusic 4
Dodaj komentar
47ebead2351ec1ab9cad65db63a2daa6
Info Društvo
14.12.2018.
Tokom restauracije kule 11 Smederevske tvrđave pronađena je topovska granata zaostala najverovatnije iz Drugog svetskog rata. Granatu su na kuli našli radnici koji sprovode radove pod nadzorom ...
4655c6bb330741267d05340d329dcb98
Info Društvo
10.12.2018.
U nedelju 9.decembra od 12h ispred treće kapije Železare održan je miran prostest građana, kako je ranije bilo i najavljeno. Građani su protestvovali zbog enormnog povećanja zagađenosti vazduha, na ko...
B744c5612149ed785cbd7a7262ad7488
Info Društvo
07.12.2018.
Meštani sela Radinac, Vranovo, Ralja kao i prigradskih i gradskih naselja zakazali su Protest protiv povećanig zagađenja iz Železare, koji će se održati u nedelju, 9. decembra, u 12.00, kod Žel...
385348a40cc7b34022b6b9d0195aa551
Info Društvo
01.12.2018.
Rotary klub iz Smedereva, nakon serije uspešno sprovedenih humanitarnih i društveno korisnih akcija, pozitivno je iznenadio svoje sugrađane još jednim lepim poklonom koji je namen...
Eb6494aab9ad14beec9f1885598140c8
Info Društvo
23.11.2018.
Dan grada Smedereva postao je "pokretni" praznik. Iako bi trebalo bi da se praznuje 21. novembra, u znak sećanja na datum oslobađanja od turske vlasti, obeležava se ili dan ranije ili dva-tr...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
1b461fa416962d3dcad7b9c998c43681
Poslao: SDCafe Pošalji fotografiju
Anketa
Da li smatrate da Smederevo ima dovoljno uređenih turističkih destinacija?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 292
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300