Home InfoHronika Brodari stradali, a nema krivaca

Brodari stradali, a nema krivaca

by redakcija

Više javno tužilaštvo u Smederevu utvrdilo je da je "zamor materijala" uzrok prošlogodišnjeg potonuća samohodnog teretnjaka "Beograd 10", preduzeća "Ivan Milutinović". Nesreća se dogodila u smederevskoj luci i tada su nastradala oba člana posade, mada se zapovednik broda Milan Brzaković (35) i dalje zvanično vodi kao nestao. Telo mašiniste Nikole Kosovca (49) pronađeno je dva dana nakon nesreće.

Kako je "Novostima" potvrđeno, tužilaštvo je konstatovalo da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Ipak, Udruženje profesionalnih lađara Srbije, koje je oformilo posebnu grupu koja se bavila detaljno ovom tragedijom, tvrdi da prava istina nije utvrđena.

U njihovom saopštenju navodi se da "zamor materijala" može biti samo posledica, a da uzrok brodoloma treba tražiti u ljudskom faktoru koji je doveo do "zamora materijala". Eksperti Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu pregledali su "Beograd 10" dva dana pre potonuća, kada je konstatovano da je sposoban za plovidbu.

– Nalaz sudskog veštaka ukazuje da je brod bio u jako lošem stanju i da, po svemu sudeći, nije smeo da bude pušten u saobraćaj – kaže za "Novosti" Zoran Jovičić, zapovednik vrste A i član grupe Udruženja koja je sprovelo istragu.

Iz nalaza sudskog veštaka, dodaje Jovičić, može se videti u koliko lošem stanju se nalazio brod što ukazuje na loše održavanje i verovatne propuste odgovornih za ispravnost i održavanje plovila, kao i bezbednost i zaštitu na radu.

Udruženje je došlo do saznanja da je probleme imala i prethodna smena. Postoji izjava zapovednika drugog broda posle razgovora sa prethodnom posadom "Beograda 10" koja je tvrdila da su "imali velikih problema tokom plovidbe, da ih je zahvatio jak vetar, da su mogli da se podave i da više neće raditi na brodu 'Beograd 10'".

– Ova izjava se nalazi u arhivi jednog od članova porodice poginulih, a nije uzeta u razmatranje iako je dostavljena tužilaštvu – kaže Jovičić.

Inače, ustanovljeno je da je prethodna posada nekoliko dana upravljala plovilom kome je istekla registracija, što je ozbiljan prekršaj. Udruženje lađara tvrdi i da se sudski veštak nije jasno i nedvosmisleno izjasnio da li je brod pre potonuća bio tehnički ispravan ili nije, i da li postoje propusti u preduzeću PIM "Ivan Milutinović" ili Uprave za utvrđivanje sposobnosti broda za plovidbu.

Čudno je, po njima, zbog čega tužilaštvo nije angažovalo tim stručnjaka državnih agencija i institucija za ovakve nesreće koje ima na raspolaganju, već sudskog veštaka.

– Ovde nema epiloga. Ispada da je za potonuće i smrt posade kriv brod – kaže Zoran Jovičić. – Svi se osećamo moralno odgovornim zato što smo dugo ćutali i odlagali da se suočimo sa problemima koji opterećuju srpsko brodarstvo. Po pitanju brodova tipa "Beograd" među lađarima nema dileme. Nije bilo pitanje da li će se tragedija dogoditi, već kada, gde i kome.

"Beograd 10" potonuo je u noći između 3. i 4. novembra 2016. godine na 200 metara od obale kod Smederevske tvrđave, a izvučen je iz vode nakon 18 dana. Telo zapovednika Milana Brzakovića još nije pronađeno. Porodice i kolege brodari okupiće se danas na mestu potonuća teretnjaka kako bi odali počast nastradaloj posadi. 

IZUZETNO LOŠE STANjE

Iz nalaza veštaka se još vidi da je oplata brodskog trupa bila u izuzetno lošem stanju, i da je tovarni prostor imao dosta oštećenja.

– Iz podataka u nalazu može se pronaći trag gde je početak kraja za "Beograd 10". Potrebno je detaljno proveriti dešavanja vezana za remont u septembru 2013. godine. Uzrok zamora materijala treba tražiti u tom periodu – stoji u saopštenju Udruženja lađara.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!