Info Ekologija
29.12.2015.

Bor, Užice i Smederevo dišu kao na škrge

1 sdcafe.rs

Svaki treći stanovnik Srbije koji živi u gradu diše čisto i punim plućima, jer je vazduh umereno ili prekomerno zagađen u čak dve trećine gradova naše zemlje. Vremenske prilike, koje poslednjih nedelja donose maglovito vreme bez vetra, dodatno doprinose zagađenju vazduha, pa su "alarmi" za smog, dim i čestice čađi već upaljeni svuda u regionu.

Vazduh može da se "seče" od zagađenosti sumpor-dioksidom u Boru, koji je i zvanično najzagađeniji grad Srbije, a dani bez vetra najgore utiču na kotline, poput Užica i Valjeva, gde zbog grejne sezone emisije štetnih gasova ostaju da sagorevaju - u gradu. Od zagađenosti opravdano strepe i žitelji Smedereva.

Čak 80 odsto emisija zagađujućih materija u vazduhu potiče iz sektora energetike, pokazuju merenja Agencije za zaštitu životne sredine, koja meri kvalitet na 40 mesta u zemlji.

- Vazduh je osetno čistiji izvan gradova, gde dve trećine stanovništva udiše vazduh čiji kvalitet ne treba menjati - objašnjava Tihomir Todorović, načelnik sektora za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji. - Bor ima ubedljivo najveći problem zbog emisija ugljen-dioksida iz topionice bakra. Dobra vest jeste da je urađena nova topionica, pa se očekuje da se ove vrednosti dosta smanje kada zatvore staru. Užice i Valjevo su ugroženi samo tokom zime. Imaju i veliki broj malih izvora zagađenja.

Smederevo i Beograd imaju povišene vrednosti sumpor-dioksida zbog saobraćaja i loženja. Jedna od najzagađenijih tačaka u Beogradu, ali i u Srbiji je u Ulici despota Stefana gde je i merna stanica koja u najvećem broju zimskih dana, ukoliko ne duva košava ili ne padne sneg, pokazuje povećanu koncentraciju zagađujućih materija i do pet puta veću od dozvoljene.

Kako su vrednosti štetnih materija sve veće, broj hroničnih plućnih bolesnika povećava za nekoliko procenta svake godine. Za njih je, kažu stručnjaci, najveći pokazatelj opasnosti - magla.

- Čim se magla spusti u gradu, to znači da sa njom dolazi smog, a stanovništvo direktno inhalira štetne čestice - objašnjava pulmolog Dragana Mandić. - Zagađen vazduh najgore utiče na hronične bolesnike koje pate od astme ili bronhitisa. Savetuje im se da u periodu kada nema vetra, a ima magle, što manje izlaze iz kuće.

Najveći zagađivači vazduha, usled sagorevanja fosilnih goriva, jesu termoelektrane u Obrenovcu, Kostolcu, Velikim Crljenima. Problem u Pančevu postoji 30 godina, od vremena kada su startovale fabrike Južne industrijske zone, Rafinerija Pančevo, HIP "Petrohemija" i "Azotara", a ogleda se u prisutnom zagađenju vazduha, površinskih i podzemnih voda i zemljišta.

M.Janković

Izvor: Večernje novosti

Komentari

Missing
11303
20.02.2017.
Možete da me ubedite u svašta o vazduhu, ali da je u Pančevu čistiji nego bilo gde u Srbiji, u to ne mogu da poverujem.
Plusic 0 Minusic 0
Dodaj komentar
7a363686bf1aadc885279c636ecc67b8
Info Ekologija
29.11.2018.
Meštani Radinca, Vranova i Ralje, tri sela koja okružuju železaru Smederevo, okupili su se kako bi napravili konkretan plan borbe protiv zagađenja vazduha, kome su najizloženiji. Tako su svoj r...
Ff34ea6d68e1a850ce52173d2068c9de
Info Ekologija
19.10.2018.
Da je Smederevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, konstantno dokazuju podaci sa stanice automatskog monitoringa kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine. Samo u poslednjih ...
1 sdcafe.rs
Info Ekologija
16.07.2018.
Spomenik prirode Šalinački lug, od centra Smedereva udaljen je sedam kilometara i ima potencijal za turistički park prirode. Međutim, gotovo deset godina nisu uložena sredstva za očuvanje i obn...
1 sdcafe.rs
Info Ekologija
26.04.2018.
Srpski naučnici iz Instituta za multidiscplinarna istraživanja napravili su revolucionarne iskorake sa mikroalgama. Već su uzgojili prve alge sa kojima će spustiti svetsku cenu biodizela. A sa novim o...
Img 6009
Info Ekologija
29.03.2018.
Prolećno šepurenje Labuda na Jezavi kod Tvrđave. ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
1b461fa416962d3dcad7b9c998c43681
Poslao: SDCafe Pošalji fotografiju
Anketa
Da li smatrate da Smederevo ima dovoljno uređenih turističkih destinacija?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 427
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300