Info Zdravstvo
09.08.2016.

Bečka klinika traži pluća za pluća

2e504d653b7ff5b044f69019b68a71dd

Darko Babić, tridesetpetogodišnji Smederevac, od rođenja boluje od cistične fibroze, podmukle bolesti koja „izjeda” pluća sve dok ih ne uništi. Kad kapacitet pluća padne ispod 30 odsto, disanje je otežano, postaju laka meta za bakterije, pacijentu preti pogoršanje, pa koma. Jedini spas od tragičnog ishoda je transplantacija. Darkova pluća već izvesno vreme rade ispod minimuma – između 20 i 25 odsto. Ali, stanje se pogoršava. Za šest meseci tri puta je završio u bolničkoj postelji. Nova pluća spasila bi mu život, ali to što je Srbin, trenutno mu ugrožava opstanak.

Darko je, kako sam tvrdi, jedan je od troje pacijenata iz Srbije koji su kandidati za transplantaciju. I baš kada je mislio da mu se smeši sreća da pobedi opaku bolest, stigle su nove komplikacije. Univerzitetska klinika AKH iz Beča, sa kojom Srbija od 2012. godine ima sporazum o saradnji, obustavila je transplantacije za srpske pacijente, tvrdi Darko za „Politiku”.

– Do sada je u Beču urađeno osam transplantacija pluća, od čega pet usled cistične fibroze. Sporazum je podrazumevao jednu transplantaciju godišnje, uz uslov da Srbija za svaku transplantaciju donira makar neki organ. Kako nije bilo reciprociteta, sada traže pluća za pluća. U maju je zasedao odbor Eurotransplanta, a pošto je tada u Srbiji jedna žena, čije je stanje bilo kritično, pripremana za transplantaciju. Međutim, odlučeno je da suspenduju sporazum uz zahtev da ispunimo uslov – tvrdi oboleli Smederevac.

Ovo je, kaže, saznao iz pisma koje je 20. maja profesor Valter Klepetko iz bečke klinike uputio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i ostalim akterima uključenim u pitanja transplantacije organa u Srbiji, a koje je procurelo u javnost i našlo se na „Fejsbuku”, u grupi za obolele od cistične fibroze.

Ta vest Darka je „zaledila”. Kako i ne bi, kad je svestan da su mu šanse za nova pluća i nov život sve manje. Na naše pitanje da li je ministar dobio pismo iz Beča i šta će dalje biti sa obolelima od cistične fibroze, u Ministarstvu zdravlja kažu da je „ministar upoznat sa svim problemima u poslovima transplantacije organa u Srbiji, pa tako i sa problemima pacijenata koji čekaju transplantaciju pluća”.

– Republika Srbija i Ministarstvo zdravlja imaju dobru saradnju sa AKH Klinikom u Beču. Oni i dalje redovno kontrolišu i pregledaju naše pacijente. Nedavno je profesor Andreas Cukerman bio naš gost i bilo je reči o daljoj saradnji u oblasti transplantacije organa, odgovaraju iz resornog ministarstva.

I Darko i ministarstvo se slažu da glavni problem leži u nedovoljnom broju donora organa u Srbiji. Da bismo ušli u Eurotransplant, uslov je deset donora na milion stanovnika. Nažalost, umesto da raste, kod nas broj donora opada.

Pismo klinike AKH ministru zdravlja (Foto O. Milošević)

– Mali broj donora ukupno sprečava porast broja transplantacija uopšte. Nažalost, svugde u svetu je veliki broj pacijenata koji čekaju transplantaciju. Čak i zemlje sa najvećim brojem donora u svetu (Španija i Hrvatska imaju između 35-40 donora na milion stanovnika) imaju liste čekanja na transplantaciju. Jedan od principa Eurotransplanta je i sistem reciprociteta. Ni jedna zemlja na svetu ne želi da bude ’izvoznik’ organa. Uobičajeno je da koliko organa ponudite, toliko pacijenata možete da transplantirate, navode u Ministarstvu zdravlja.

Međutim, Darko Babić tvrdi da manjak donora nije naš jedini problem.

– O ovome se javno ne govori, ali ako znamo da je u Srbiji prošle godine urađeno nekoliko transplantacija srca, a i nekih drugih organa, logično je da se zapitamo gde su završila pluća. U redu, možda neka nisu bila zdrava, ali nemoguće da su sva bila bolesna, smatra Darko, tvrdeći da Srbija nema adekvatnu transportnu službu do mesta transplantacije pluća, usled čega taj organ i kad ima donora, propadne.

 U ministarstvu tvrde da transport nije problem.

– Ukoliko bi bilo donacije za pluća, Srbija ne bi imala problem za transport organa i direktno bi mogla da kontaktira sedište Eurotransplanta u Lajdenu. Pacijenti koji su kandidati za transplantaciju pluća mogu se slati u različite centre, a sve troškove lečenja snosi RFZO pošto se transplantacije pluća ne obavljaju u Srbiji, odgovaraju iz Ministarstva zdravlja i dodaju da su edukovali veliki broj lekara za poslove transplantacije organa uopšte, te da samo povećanjem svesti o potrebi doniranja i značaju transplantacije možemo rešiti ovaj problem.

Darko se bori, ne odustaje. Pre mesec dana pisao je pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministru Lončaru, ali odgovora nema. Kaže, želeo je samo da ukaže na problem koji nije nerešiv. Sam teško da može da se izbori. Čak i kada bi sakupio 120 hiljada evra, koliko minimalno košta transplantacija, ne bi pomoglo jer Srbija nije član Eurotransplanta. Da promeni državljanstvo, jedini je izlaz, ali za njega i nemoguća misija. Ostaje mu čekanje. A da li ima vremena?

O.Milošević

Izvor: Politika

Komentari

Missing
vladasd
11.08.2016.
Jasna pokreni nesto oko ovoga,pomozite ovom mladom coveku
Plusic 12 Minusic 0
Dodaj komentar
855badbcb1ab851ea57ff97a8b090270
Info Zdravstvo
04.04.2018.
Ministarstvo zdravlja objavilo je spisak ustanova koje nemaju dovoljan broj termina za april 2018. Među mnogobrojnim Domovima zdravlja i Opštim bolnicama nalazi se i Opšta bolnica "...
27636e69067101d4498e757c1ef95bfd
Info Zdravstvo
13.02.2018.
U Domu zdravlja Smederevo 7. februara 2018. godine održan je sastanak zaposlenih i direktora ove ustanove. Sastanak je organizovan na zahtev smederevskog ogranka Sindikata lekara i farmaceuta. Tema sa...
93e3e8840b4284e22d238799014dc2d3
Info Zdravstvo
20.01.2018.
Dom zdravlja u Velikoj Plani pacijente koji nisu zadovoljni uslugom u toj zdravstvenoj ustanovi upućuje da se obrate zaštitniku prava pacijenata, diplomiranom pravniku koji je mrtav već tri god...
8aae6018e251072109db7f2f736e29ea
Info Zdravstvo
11.01.2018.
Na teritoriji opštine Smederevo potvrđena su dva slučaja obolelih od malih boginja, izjavila je načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Vera Joković Kostić ...
77f7bb513d4fe7460bb38dd3b43ae2e3
Info Zdravstvo
11.08.2017.
Intervencija je dosta komfornija od običnog zahvata, traje najviše pola sata i radi se u lokalnoj anesteziji, a pacijent istog dana ide kući. Opšta bolnica „Sveti Luka” u ...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
5854a05186def9e390b751f8ef24eb28
Poslao: Creativo_Photo.Fun Pošalji fotografiju
Anketa
Da li biste napustili Smederevo ukoliko se ukaža takva prilika?
Ne, nikako.
Da, napustio/la bih Smederevo ali ne i Srbiju.
Da, napustio/la bih Srbiju.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 1323
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300