Narodno graditeljstvo

graditeljstvo

Narodno stvaralaštvo smederevskog kraja odlikuje se bogatstvom oblika i sadržaja. Lepota i izražajnost su narocito prisutni u narodnoj arhitekturi. Prožimanjem duhovnog i materijalnog, naši neimari su stvorili izvesnu autenticnu graditeljsku tradiciju, skladne forme po meri coveka, cistu i jednostavnu funkcionalnost, i to prirodnim materijalima.

Objekti narodnog stvaralaštva Smedereva i okoline uglavnom su gradeni od drveta i zemlje, a u znatno manjoj meri od kamena.Relativno su kratkog veka, tako da se starost ocuvanih gradevina krece od 100 do 150 godina. Medutim, oblici i nacin gradenja vode poreklo iz mnogo starijih vremena, prilagodavajuci se promenama i okruženjima.

U selima oko Smedereva, a i u samom gradu, još uvek je prisutan veliki broj ovakvih objekata, uprkos brojnim razlozima i zahtevima savremenog života za njihovu eliminaciju. To su stare kuce, magaze, mlekari,koševi, vajati, mehane, vodenice, škole, stari ducani...

Ovo dragoceno graditeljstvo je najugroženiji segment našeg kulturnog nasleda, jer je najosetljivije po pitanju održavanja i cuvanja. Zub vremena i teške ekonomske nedace su najveci neprijatelji. Neophodni su jaki impulsi za njegovu dalju egzistenciju, kroz nove funkcije u skladu sa savremenim potrebama i tokovima razvoja društva.

kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca kuca

Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
E1a1bccb12cc0e20cb100ba6cb3e9299
Poslao: gisak Pošalji fotografiju
Anketa
Da li planirate da glasate na predstojećim predsedničkim izborima?
Da.
Ne.
Ne znam.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 344
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300