17.03.2015.

Pečena patka sa ultra hrskavom kožicom

Dc70ec63f3c3bd580f878b99a4fbfb05

Sastojci:

Dan ranije:

1 cela patka od 2 kg – očišćena, oprana i osušena
1 kašičica soli
1 list lovora ili 1/4 kašičice mlevenog lovora
5 zrna bibera ili 1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 kašičice suvog ruzmarina
1/2 kašičice mešavine kineskih 5 začina (cimet, karanfilić, sečuanski biber, komorač, zvezdasti anis) – izostavite ili dodajte malo cimeta, karanfilića i onoga što imate od sastojaka iz mešavine

Dan pečenja, glazura:

sok od polovine pomorandže
1 kašičica soja sosa
1 kašičica susamovog ulja – izostavite ukoliko nemate, ali može se pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane i fantastičnog je ukusa
1 kašičica senfa
1 kašičica viskija
1 kašika javorov sirupa ili meda

Priprema:

Dan ranije patku dobro očistite, operite i osušite unutra i spolja papirnim ubrusima. Zasecite kožu na grudima u pravcu koji želite na nekoliko mesta. Začine istucite/pomešajte u avanu pa ih ravnomerno utrljajte u patku i unutra i spolja. Uvežite batake a šiju zatvorite čačkalicama. Dobro uvijte u plastičnu foliju i stavite u frižider da prenoći.

Na dan pečenja izvadite patku iz frižidera, sklonite foliju i stavite na pripremljen pleh sa rešetkom da odmara na sobnoj temperaturi barem 1 sat pre pečenja. Rernu za to vreme zagrejte na 180 stepeni. Nakon odmaranja stavite patku grudima okrenutu na gore u rernu na 30 minuta. Okrenite je, pecite još 30 minuta pa ponovo okrenite grudi na gore i nastavite sa pečenjem još 1 sat. U međuvremenu pomešajte sastojke za glazuru, pa nakon pečenja premažite jednom celu patku i vratite u rernu na 15 minuta. Ponovite premazivanje i pečenje od 15 minuta još jednom pa patku izvadite iz rerne da odmara 15-20 minuta pre sečenja.

Uz patku sam pripremila grubi pire krompir koji sam kuvala u mleku sa celerom, belim lukom i puterom kao i kuvanu šargarepu sa mirođijom koju sam na kraju glazirala sa malo Martinija – fantastična kombinacija!

8dc63557c44d2355eceaa01ed3caa4ca
24.04.2017.
Sastojci: Palačinke: 150 g brašna od heljde 150 g običnog brašna 2 jajeta 200 ml mleka so po ukusu 250 ml kisele vode ulje za prženje palačinki Fil: 300 g starog sira ...
80243410284412b8271c61fe0d050f6a
21.11.2016.
Sastojci: 500 g pasulja tetovca 100 ml ulja 3 glavice sitno seckanog crnog luka 3 čena sitno seckanog belog luka 1 kašika brašna 3 lista lovora 1 kašika mlevene paprike ...
Ccb71c331d622e17b142d22de731a109
01.08.2016.
Sastojci: 100 g smeđeg ili običnog šećera 80 ml vode 800 g lubenice isečene na kockice i očišćene od semenki nekoliko listića sveže nane, matičnjaka ili mente 2 kašike &sca...
D1c18eda35d3398ed62a73c4443f85e9
17.02.2016.
Sastojci: 500 g mekog brašna 1 ravna kašičica soli 1 kašičica šećera 20 g svežeg kvasca 300 ml tople vode 50ml + 2 kašike maslinovog ulja 100 g tanko sečene...
Ce6f9c0a5df80c24f15902d6732f0956
12.01.2016.
Sastojci: Korica: 150 g maslaca 200 g Plazma Mlevene 1-2 kašike ekstrakta vanile Čizkejk smesa: 4 jaja 50 g šećera 250 g krem sira 150 ml slatke pavlake 70 g melevene Pla...
Fotografija nedelje - sponzor Gajba caffee
738a01fe752ee4784bc460462e8b2f6e
Poslao: Timotije Pošalji fotografiju
Anketa
Da li verujete nekom od političara u Smederevu?
Da.
Ne.
Sve ankete
Ukupno odgovora: 180
Dešavanja
Video dana
Oglasi
Soho 125x300